Ліхтарна акула вирівняна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліхтарна акула вирівняна

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Ліхтарні акули (Etmopteridae)
Рід: Ліхтарна акула (Etmopterus)
Вид: Ліхтарна акула вирівняна
Etmopterus bullisi
(Bigelow & Schroeder, 1957)

Посилання
Вікісховище: Etmopterus bullisi
Віківиди: Etmopterus bullisi

Ліхтарна акула вирівняна (Etmopterus bullisi) — акула з роду Ліхтарна акула родини Ліхтарні акули. Інша назва «лійнована ліхтарна акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 26 см. Голова помірно довга, майже у 1,5 рази більше за черево. Морда сплощена. Очі великі, овальні. За ними є відносно великі бризкальця. У неї 5 пар дуже коротких зябрових щілин, в 3 рази менших за очі. Тулуб стрункий, циліндричний. Шкіряна луска має конічну форму з гакоподібними коронками, розташована рідко, правильними рядками. Має 2 спинних плавця з колючими шипами. Відстань від заднього краю черевних плавців до хвостового плавця дорівнює відстані від кінчика морди до першої зябрової щілини. Хвіст довгий. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення спини темно-сіре, черево має чорний колір. Вище та позаду черевних плавців присутня чорна смуга. Уздовж осі хвостового плавця є чорні смужки. На шкірі присутні флуоресцентні ділянки, що світиться у темряві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 275 до 824 м, рідко підіймається вище 350 м. Воліє до континентального шельфу. Здійснює добові міграції — вдень полює біля дна, вночі підіймається вище до поверхні. Живиться дрібними ракоподібними, невеликими головоногими молюсками та донною рибою.

Це яйцеживородна акула. Новонароджені акуленята сягають 15-16 см завдовжки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Карибському басейні — біля узбережжя штатів Північна Кароліна, Джорджія, Флорида (США), Ангільї, Барбадосу, Куби, Гондурасу, Колумбії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leonard Compagno, Marc Dando, Sarah Fowler: Sharks of the World. Princeton Field Guides, Princeton University Press, Princeton und Oxford 2005; S. 95. ISBN 978-0-691-12072-0