Лі Міньці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лі Міньці
кит. 李民骐
Народився 1969[1]
Країна  КНР
Діяльність економіст, викладач університету
Галузь економіка
Alma mater Пекінський університет і Массачусетський університет в Емгерсті
Заклад Університет Юти і Йоркський університет
Сайт econ.utah.edu/~mli

Лі Міньці (кит. спр. 李民骐, піньїнь: Lǐ Mǐnqí, англ. Minqi Li; нар. 1969(1969)) — китайський політекономіст, світ-системний аналітик та історичний соціолог, професор економіки в Університеті штату Юта. Відомий як прихильник китайських нових лівих та марксистський економіст[2].

Біографія[ред. | ред. код]

В 1987-1990 роках був студентом Пекінського університету на спеціальності економічний менеджмент. Там він вивчав неоліберальну Чиказьку школу економіки і став її прихильником. Брав участь у багатьох акціях протесту проти чинної економічної системи, займався активізмом після протестів на площі Тяньаньмень 1989 року.

Був заарештований за пропаганду принципів вільного ринку в 1990 році, і зробив різкий поворот, ставши марксистом, після обширного прочитання у в'язниці праць Карла Маркса, Мао Цзедуна, та інших, до його звільнення у 1992 році[3]. Наступні два роки провів подорожуючи Китаєм і дискутуючи з рештками ліберальних дисидентів і активістів. Окрім того він у цей час проводив свої дослідження політичного, економічного та соціального розвитку в сучасному Китаї, використовуючи фальшиві посвідчення, щоб відвідувати провінційні та міські бібліотеки[4].

У 1994 році написав книжку «Capitalist Development and Class Struggle in China» (укр. «Капіталістичний розвиток і класова боротьба в Китаї»)[5], в якій подав свій аналіз економічного розвитку Китаю в маоїстську епоху та 1980-і роки, а також марксистський аналіз китайського «демократичного руху» 1989 року. Він стверджував, що це не був народний демократичний рух, і що він був покинутий ліберальною інтелігенцією та призвів до фізичної та ідеологічної поразки міського робітничого класу, перемоги бюрократичних капіталістів і проклало шлях для переходу Китаю до капіталізму. Також він піддав критиці неоліберальну економіку та її зв'язок із економічною раціональністю, природні протиріччя між демократією та капіталізмом, і соціальні та матеріальні умови, які привели до піднесення Китаю, зосередившись у висновках на критиці державного капіталізму і пропагуванні демократичного соціалізму[6].

25 грудня 1994 Лі приїхав до США і став аспірантом в Массачусетському університеті в Емгерсті. З тих пір він є одним з основних промоутерів китайських «нових лівих»[7].

В цей період опублікував багато статей в журналі Monthly Review[8].

У 2001 році став прихильником світ-системного аналізу.

В 2003-2006 роках, викладав політичну економію в Йоркському університеті в Торонто, Канада, згодом перейшов до Університету штату Юта, де викладає і зараз.

Переклав китайською працю Ернеста Манделя «Влада і гроші»[9].

Праці[ред. | ред. код]

монографії
  • Minqi Li. The Rise of China and the Demise of the Capitalist World Economy. Monthly Review Press. 2009
переклади українською

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Korean Authority File
  2. Grassroots political reform in contemporary China
  3. Preface: My 1989 to: Li, Minqi. The Rise of China and the Demise of the Capitalist World Economy. Monthly Review Press, 2009. Print.
  4. Page xvi, Li, Minqi. The Rise of China and the Demise of the Capitalist World Economy. Monthly Review Press, 2009. Print.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 березня 2012. Процитовано 24 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Li, Minqi. CAPITALIST DEVELOPMENT AND CLASS STRUGGLES IN CHINA [Архівовано 1 липня 2012 у Wayback Machine.] 1993-1996. 6 Aug 2009.
  7. Page xvii, Li, Minqi. The Rise of China and the Demise of the Capitalist World Economy. Monthly Review Press, 2009. Print.
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 березня 2011. Процитовано 24 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 24 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)