МОДОК

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
МОДОК
Файл:Сторінка з Доктор Дум. Том 1. Поттерсвілль. Видавництво Мрія.png
МОДОК у коміксі "Доктор Дум. Том 1. Поттерсвілль." локалізований Видавництвом Мрія. Малюнок Сальвадора Ларрокка.
Перша поява
Автор Стен Лі та Джек Кірбі
Інформація
Вид кіборг
Стать чоловіча
Місце проживання США США

М.О.Д.О.К. акронім від Мобільний Організм Для Організації Катастроф (англ. M.O.D.O.K. акронім від англ. Mental/Mobile/Mechanized Organism Designed Only for Killing) — вигаданий суперзлодій, який з'являється в американських коміксах, опублікованих видавництвом Marvel Comics.

Історія персонажа[ред. | ред. код]

Перший М.О.Д.О.К.— Джордж Тарлтон, колишній співробітник Авангардних Ідей Механіки (А.І.М.), організації, що торгує футуристичною зброєю, в якій він проходить значні мутагенні медичні експерименти, що були призначені для підвищення його інтелекту. Незважаючи на успіх, експерименти призводять до того, що він розвиває химерно надмірно розвинену голову і низькоросле тіло, що і породило характерний вид персонажа якому необхідне літаюче крісло для пересування. Після експериментів він вбиває своїх творців і бере під свій контроль A.I.M. Після того, як Тарлтон відокремився від МОДОКа, нова незалежна істота назвало себе МОДОК-Покращений. Дебютувавши в срібному столітті коміксів, МОДОК безперервно з'являвся протягом більше ніж чотирьох десятиліть у коміксах Marvel, також він з'являвся як головний герой: у міні-серії Super-Villain Team-Up: 11 № 1-5 MODOK (обкладинка датована вереснем — груднем 2008 р), в одноразовому випуску MODOK: Reign Delay # 1 (листопад 2009 року) і навіть отримав власну серію коміксів MODOK: Head Games (грудень 2020 р.)

МОДОК також фігурував в інших схвалених Marvel продуктах, таких як відеоігри, мультсеріали, в тому числі його власний однойменний мультсеріал,[en] в якому Петтон Освальт озвучує головного персонажа, а також товари, такі як колекційні картки та іграшки. У списку 100 кращих лиходіїв коміксів всіх часів за версією IGN МОДОК зайняв 100-е місце.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Top 100 Villains: #100. IGN.com. Архів оригіналу за 9 квітня 2014. Процитовано 22 лютого 2013.