Маан (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Провінція Маан

араб. محافظة معان

Петра, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО та одне з Сьоми нових чудес світу
Адм. центр Маан
Країна  Йорданія
Межує з: сусідні адмінодиниці
Провінція Ель-Асіма ?
Населення
 - повне 175 200 осіб (2019)[1]
Площа
 - повна 33 832,3 км²
Код ISO 3166-2 JO-MN

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Маан

Провінція Маан (араб. محافظة معان‎) — одна з дванадцяти провінцій Йорданії. Розташована на південь від Амману, столиці країни. Є найбільшою за площею провінцією Йорданії. Адміністративний центр — місто Маан.

Історія[ред. | ред. код]

Найдавніші свідчення людських поселень на території провінції, що датуються щонайменше 7 тис. роком до н. е., належать до неолітичного села Баста. Воно було одним із найперших поселень у світі, де існувало сільське господарство (зокрема, одомашнене скотарство)[2].

Відомо, що територія провінції Маан входила до стародавнього Царства Ідумеї зі столицею в Бусайрі (у теперішній провінції Ет-Тафіла). На зміну ідумеям прийшли набатеї, за правління яких була споруджена одна з найвизначніших пам'яток Близького Сходу — стародавнє місто Петра.

Поруч з Петрою розташована гора Гор, що вважається місцем смерті Аарона, брата Мойсея. Сьогодні на вершині цієї гори, що арабською називається Джебель-Небі-Гарун (досл. Гора пророка Аарона), розташована могила Аарона. Після успішного опору македонським та римським вторгненням Петра остаточно увійшла до складу Римської імперії в 103 році н. е.

Замок Монреаль, збудовний хрестоносцями в Еш-Шубаку

У VII столітті нашої ери землі Маану були приєднані до Ісламського халіфату. У XI столітті територія провінції перейшла під контроль хрестоносців, що зайнявши високогір'я Еш-Шубак, збудували замок Монреаль на висоті понад 1300 м над рівнем моря.

Протягом короткого періоду в 1920 році Маан був столицею арабської держави, проголошеною еміром Абдаллою, перш ніж столиця була перенесена до Амману. Перша газета Йорданії, що називалася Alhaqqu Ya'lu (араб. الحق يعلو‎), була започаткована в Маані.

Восени 1996 та навесні 1997 років у пустелі Ель-Джафр на заході провінції відбувалися випробування британського джет-кару Thrust SSC. Згодом він став найшвидшим наземним транспортним засобом у світі, а також першим наземний транспортним засобом, що подолав звуковий бар'єр (у жовтні 1997 р. у пустелі Блек-Рок, штат Невада, США). Відтак, ThrustSSC, був найшвидшим наземним транспортним засобом, який коли-небудь їздив в арабській країні.

Географія[ред. | ред. код]

Гора Гор, де розташована Могила Аарона, брата Мойсея

Серед 12 провінцій країни Маан має найбільшу площу, але найнижчу щільність населення: менш як 4 особи на км². Зі сходу та півдня провінція Маан межує із Саудівською Аравією, із заходу — з провінціями Акаба, Ет-Тафіла й Ель-Карак, а з півночі — з провінцією Ель-Асіма.

Клімат провінції — пустельний, окрім західного нагір'я, що має середземноморський клімат. Середньорічна кількість опадів у провінції коливається в межах 50 мм в пустельних регіонах до 250 мм на західній височині і перевищує 500 мм у горах Шарах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://dosweb.dos.gov.jo/DataBank/Population_Estimares/PopulationEstimatesbyLocality.pdf
  2. Jörg Nissen, Hans; Muheisen, Mujahed; Georg Gebel, Hans (2004). Basta: The human ecology. Berlin: Ex Oriente. ISBN 9783980757805. Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 24 червня 2021.