Маахес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маахес
mA
ir
Hz
zA
mAi
Бог війни
Ім'я іншими мовами грец. Μαχές, Μιχός, Μίυσις, Μίος, або Μάιχες
Батько Птах
Мати Баст або Сехмет
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Маахе́с — левоголовий бог війни в давньоєгипетської міфології. Маахеса вважали сином богині-кішки (Баст у Нижньому Єгипті або Сехмет у Верхньому Єгипті), чию вдачу він і успадкував. Його культ зародився у Нижньому Єгипті та поступово поширювався на південь, досягнувши піку в елліністичну добу.

Образ і функції[ред. | ред. код]

Маахес був богом війни та охоронцем священних місць. Також згадувався як помічник Ра в його боротьбі зі змієм Апепом. У пізніх грецьких текстах він описується як бог вітрів, темряви та буревіїв. Асоціювався з Гором, Нефертумом і Ра[1].

Імена[ред. | ред. код]

Ім'я Маахес починається з ієрогліфа чоловіка з головою лева; окремо цей ієрогліф перекладається як «(той хто може) бачити попереду». Тим не менш, перший символ так само є частиною символу «Ма'ат», тобто істини і порядку, а Маахес вважався пожирачем винних і захисником невинних. Титулами Маахеса були: «Пан убієнних»[2].

Грецькою його називали Міхос, Місіс або Міос[1].

Походження[ред. | ред. код]

Бог Апедемак з короною Хемхемет. Храм Нага в Нубії (Судан).

Перші письмові згадки про Маахеса з'явилися у період Нового царства. Деякі єгиптологи вважають, що Маахес був іноземного походження; і справді існують деякі докази того, що він був богом-левом Апедемаком, якому поклонялися у Нубії і Західній пустелі Єгипту[3]. Як бог-лев і захисник, він також вважався сином бога Ра і богині-кішки Баст, богині війни і покровительки Нижнього Єгипту, а також сином богині війни Сехмет, яка була покровителькою Верхнього Єгипту[4].

Іконографія[ред. | ред. код]

Маахеса зображували у вигляді людини з головою лева; іноді в обох руках він тримав ножі та носив на голові або подвійну корону «пшент», або корону «атеф».[5] Іноді Маахеса ототожнювали з Нефертумом і поряд з ним лежав букет лотосів[5]. Так само Маахеса зображували як лева, що пожирає полонених.

Культ Маахеса[ред. | ред. код]

Барельєф з зображенням лева в храмі Хатшепсут.

Центром поклоніння Маахесу було місто Тарему (грецькою Леонтополь), розташоване в східній частині дельти Нілу. Його храм існував там ще в XVIII ст. до н.е. Інші відомі храми стояли в Бубастісі та Афродітополі. Поступово культ Маахеса поширювався на південь і за греко-римської доби досягнув Нубії[1]. У храмах Тарему утримували ручних (одомашнених) левів[6].

Давньогрецький історик Клавдій Еліан писав: «У Єгипті поклоняються левам, і там є місто назване на їх честь. (…) Леви мають храми та численні місця у яких бродять; плоть волів поставляється їм щодня (…) і леви їдять під звуки єгипетських пісень».

За Нового та Пізнього царства часто зображався на амулетах, виготовлених із полив'яної кераміки та бронзи[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г H. Wilkinson, Richard (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. с. 178-179. 
  2. Lurker, op.cit., p.215 .
    The epithet was used for many Egyptian gods: Thoth (cf. Erik Hornung, The Secret Lore of Egypt: Its Impact on the West, 2001, p.6), Wepwawet (cf. Egypt: Temple of the Whole World: Studies in Honour of Jan Assmann, Brill 2003, ISBN 90-04-13240-6, p.106), Set (cf. Homer William Smith, Man and His Gods, 1952 p.20) etc.
  3. Walter Yust ed., Encyclopædia Britannica: A Survey of New Universal Knowledge, 1956, стор.54
  4. Shorter, op.cit, p.134
  5. а б Shorter, op.cit., p.134
  6. Caroline Seawright, Maahes, God of War and Protection, The Leonine Lord of Slaughter…- map of temples. Архів оригіналу за 2 листопада 2015. Процитовано 25 січня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Manfred Lurker. Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons, Routledge 1987, ISBN 0-7102-0877-4
  • Alan W. Shorter. The Egyptian Gods: A Handbook, Routledge 1978, ISBN 0-7100-0037-5