Магазинний корпус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розпечатування бджолиних стільників із магазинних надставок

Магазинний корпус — це частина рамкового вулика, яку використовується для збору меду.

Магазинна надставка складається з корпусу, в який поміщається 8–10 (і більше) рамок. Медоносні бджоли збирають нектар, переробляють його у мед і зберігають у стільниках, які вони будують у рамах. Після зниження вологості нектару до 17-18 % (і його ферметацією) зменшується об'єм зайнятої чарунки, її заповнюють і запечатують восковими кришечками.

Пасічники очікують заповнення всіх рамок магазинного корпусу і викачують мед. Період активного пасічницького сезону, коли в природі у наявності багато джерел нектару і бджоли швидко збирають велику його кількість, називають медозбором[en]. Під час медозбору пасічники можуть встановлювати кілька додаткових корпусів на вулики, щоб у бджіл було достатньо місця для розміщення зібраного нектару.

Для того, щоб матка не переходила у магазинну надставку у не відкладала яйця у стільники, між основним (гніздовим) корпусом і надставкою встановлюють роздільну решітку. Тоді мед, викачаний із таких корпусів, не буде засмічений відкритим бджолиним розплодом. Також для цього можна використати ще кілька прийомів. Перший метод полягає у тому, що коли бджоли забудують рамки магазинного корпусу, із корпусу дістають 1-2 рамки, а інші рівномірно розсовують. Тоді бджоли добудують стінки стільників, щоб відстань між поверхнями сусідніх становила 12,5 мм («бджолиний простір») і виходять поглиблені комірки (у такі матки не відкладають яйця). Другий метод полягає у тому, що нові магазинні надставки встановлюють над корпусом, у якому всі рамки залиті медом чи нектаром. Матки, коли заходять у заповнений медом корпус, не знаходять вільних чарунок для відкладання яєць і повертаються у нижні корпуси.

Магазинні корпуси знімають під кінець взятку, або восени, до того, як бджолина сім'я збереться на зимівлю у клуб. Тоді мед викачують. Для бджіл необхідно залишити достатньо меду, щоб бджоли могли його споживати протягом зими, та виростити молоде покоління бджіл наприкінці зимівля, до настання стабільного джерела нектару у природі.

Габарити[ред. | ред. код]

На північноамериканському континенті поширені вулики Лангстрота, корпуси вуликів прийнято робити із дощок товщиною 25 мм, тоді зовнішні розміри корпуса становлять 515 мм × 425 мм × висота.[1]

Розмір або тип Розміри всередині в дюймах
(1838« × 1458») і висота
Розміри всередині у міліметрах
(465 мм × 375 мм) і висота
Магазинний корпус на 10 рамок 434 121
Дрібний магазинний корпус на 10 рамок (англ. Shallow Super) 534 146
Середній магазинний корпус на 10 рамок (англ. Medium depth Illinois Super) 658 168
Великий магазинний корпус на 10 рамок (англ. Large depth Super) 758 193
Глибокий магазинний корпус на 10 рамок (англ. Deep) 958 244

На території України магазинні надставки використовуються для однокорпусних і двокорпусних вуликів на стандартну рамку Дадана (435 мм × 300 мм). Внутрішні розміри корпусу вулика на 12 рамок буде 450 мм × 450 мм. Висота магазинної рамки становить 145 мм, тоді висота корпусу буде 155 мм. У два магазинні корпуси можна вставити одну гніздову рамку. У регіонах із потужним взятком використовують також магазинні надставки і для вуликів-лежаків на 20-24 гніздові рамки.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 10-frame Langstroth Beehive (PDF). Beesource.com. 1999. Архів оригіналу (PDF) за 7 жовтня 2009. Процитовано 21 грудня 2008.
  2. Алексєєнко Ф. М.; Бабич І. А.; Дмитренко Л. І.; Мегедь О. Г.; Нестероводський В. А.; Савченко Я. М. (1966). Кузьміна М. Ф.; Радько М. К. (ред.). Виробнича енциклопедія бджільництва (українською) . Київ «Урожай». с. 251.

Посилання[ред. | ред. код]