Магнолія великоквіткова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Магнолія великоквіткова
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Магнолія великоквіткова (M. grandiflora)
Біноміальна назва
Magnolia grandiflora
L., 1753
Мапа поширення виду

Магнолія великоквіткова (Magnolia grandiflora L.) — вид квіткових рослин родини магнолієві (Magnoliaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Дерево 6-8 м заввишки. Листки на зиму опадають, дуже щільні, шкірясті, великі (10-20 см завдовжки), знизу іржаво-опушені, з прилистками. Цвіте у травні-червні. Рослина вважається однією з найдавніших на планеті, що відокремилася від основної лінії квіткових рослин до того, як вона розділилася на групи дводольних і однодольних.[2]

Квітка[ред. | ред. код]

Квітки великі, кремово-білі, оцвітина 10-20 см у діамерті, проста, з 9 білих або блідо-рожевих листочків, що розташовані у три кола. Тичинки й маточки у великій невизначеній кількості розташовані на опуклому, конічному квітколожі по спіралі. Зав'язь — верхня.

Плід[ред. | ред. код]

Плід — багатолистянка. Зовні плід нагадує шишку голонасінних. Він складається з багатьох листянок, що геміциклічно розміщуються на квітколожі. Окремі плодики розкриваються по черевному шві — місцю зростання країв плодолистків. У кожній листянці розвиваються одна-дві насінини, що прикріплюються по краю черевного шва. Зріле насіння яскраво-червоного кольору. Після дозрівання плоди розкриваються і насінини звисають на довгих ниточках-виростах шва.

Поширення[ред. | ред. код]

У природі рослина трапляється на південному сході США від штату Меріленд до Флориди на захід до Техасу та Оклахоми. Дерево полюбляє вологі місцини, росте на болотах, берегах річок та ставків.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Вирощується у декоративних цілях як чудову прикрасу парків і садів у різних куточках Землі. Існує багато культурних сортів цього виду.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Khela, S. (2014) Magnolia grandiflora: інформація на сайті МСОП (версія 2020.3) (англ.) 28 січня 2021
  2. Ліс. — К.Махаон-Україна, 2008. — 304 с., іл. — С. 153

Посилання[ред. | ред. код]