Мадг'я-Прадеш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штат Мадг'я-Прадеш

гінді मध्य प्रदेश
англ. Madhya Pradesh

Прапор
Столиця Бхопал
Найбільше місто Гваліор, Індаур, Джабалпур
Країна  Індія[1]
Межує з: сусідні адмінодиниці
Раджастхан, Гуджарат, Махараштра, Чхаттісгарх, Уттар-Прадеш ?
Офіційна мова гінді
Населення
 - повне 60,385 млн чол.
 - густота 196 чол./м²
Площа
 - повна 308 144 км²
Висота
 - максимальна 1352 м
(Dhupgarhd)
Дата заснування 26 січня 1950
Губернатор Mohan Yadavd
Вебсайт mp.nic.in
Код ISO 3166-2 IN-MP

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Мадг'я-Прадеш

Мадг'я-Прадеш (гінді मध्य प्रदेश, англ. Madhya Pradesh) — штат у центрі Індії. Столиця — місто Бхопал.

Географія[ред. | ред. код]

Площа штату — 308,1 тис. км² (2-й за площею в країні) — до виділення з його складу в 2000 р. штату Чхаттісгарх, Мадг'я-Прадеш був найбільшим за площею в країні. Межує зі штатами Гуджарат, Раджастхан, Уттар-Прадеш, Чхаттісгарх, Махараштра.

Штат знаходиться на вододілі Бенгальської затоки і Аравійського моря. До басейну першого відносяться притоки Ґанґи, Маханаді і Годаварі, другого — Нармада і Тапті. Лісистість становить 31 %.

Адміністративно-територіальний поділ[ред. | ред. код]

Штат поділений на 10 дивізіонів і включає в себе 50 округів: Детальніше дивитись Список округів штату Мадх'я-Прадеш

Історія[ред. | ред. код]

Гваліярська фортеця.

З 321 по 185 р. до н. е. територія штату входила до складу імперії Маур'їв, створеної царем Чандраґуптою. Місто Удджайн, розташоване на північному заході штату, було одним з найважливіших міст імперії.

У IVV століттях північна Індія була знов об'єднана під владою Гуптів. Надалі настав період феодальної роздрібленості, хоча північна частина штату знаходилася під владою могутнього Делійського султанату в XIIIXIV століттях.

На початку XVI століття велика частина штату знаходилася під владою гваліорського махараджі і гуджаратського султана. В середині XVI століття ці території увійшли до складу імперії Великих Моголів (при імператорові Акбарі). Після смерті в 1707 р. імператора Аурангзеба вплив Моголів почав слабшати, і контроль над штатом встановили племена маратхі (основне населення сучасного штату Махараштра). Проте в результаті трьох англо-маратхських війн в 17751818 р. їх змінили британці — основна частина штату увійшла до Британської Індії на правах князівства.

У 1861 р. південна частина штату увійшла до складу Центральних провінцій британської колонії. У 1950 р. штат отримав сучасну назву, проте, його кордони потім двічі перекраювалися — спочатку в 1956 р., коли околиці Нагпура увійшли до складу Махараштри, а потім в 2000 р., коли був виділений штат Чхаттісгарх.

Економіка[ред. | ред. код]

Виробляється: бавовна, олійні культури, цукор, текстиль, папір, алюміній, розвинене машинобудування.

Культура[ред. | ред. код]

Орчха в Бунделкханді.

На території штату знаходиться ряд об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — це храми Кхаджурахо, буддійські пам'ятки — ступа Санчі та скелясті печери Бхімбеткі. Індаур (Індор), Гваліор, Бхопал, Удджайн також є крупними туристичними центрами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.

Джерела[ред. | ред. код]