Маеда Масао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заголовок цієї статті — японське ім'я. Воно складається з прізвища та особового імені, яке йде після нього: іменем цієї особи є Масао, а прізвищем — Маеда.
Маеда Масао
Народився 1904[1][2][…]
Помер 1974[1][2][…]
Діяльність митець
Червоні ворота Імператорського музею, Маеда Масао, 1945

Маеда Масао (前田 政雄, грудень 1904 — 27 березня 1974) — японський художник і ксилограф.

Народився у місті Хакодате, Хоккайдо. У 1923-му році познайомився з Хірацука Ун'ічі[en], представником напряму сосаку-ханґа[en], з яким товаришував і співпрацював впродовж багатьох років.

У 1925-му році переїхав у Токіо і вступив до приватної школи живопису під керівництвом Кавабата Ґьокушьо (川端玉章). Разом з Умехара Рюдзабуро вивчав західних митців і почав малювати олійними фарбами. Його улюбленими європейськими художниками були П'єр-Огюст Ренуар, Анрі Матісс та Жорж Брак. Також на нього справили великий вплив такі японські митці як Маекава Сенпан[en] та Ончі Кошіро[en].[4]

У 1630-х роках Маеда навчався технікам ксилографічного друку і з 1940-го року працював виключно як ксилограф. Відвідував зустрічі мистецького гуртка Йойоґі-ха (代々木派), які збиралися у домі Хірацука у місцевості Йойоґі (район Шібуя, Токіо). Також входив до складу «Товариства першого четверга» (一木会, Ічімокукай), засідання якого проводилися в домі Ончі Кошіро.

Маеда розробив кілька ілюстрацій для тогочасних доджінші і брав участь у спільних виданнях з іншими митцями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Artnet — 1998.
  2. а б в Художній музей Сент-Луїса — 1909.
  3. а б в ARTICArt Institute of Chicago.
  4. MAEDA Masao. https://www.viewingjapaneseprints.net/ (англійською) .