Мажоритарний власник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мажоритарний власник (англ. majority owner) - термін, що стосується корпоративних прав, а також повноважень щодо прийняття управлінських рішень на підприємствах, що мають пайову форму власності (акціонерні товариства).

Вступ[ред. | ред. код]

В українському законодавстві немає чіткого визначення поняття "мажоритарний власник", хоча в методичних рекомендаціях антимонопольного комітету України щодо застосування поняття контролю від першого листопада 2018 року цей термін використовується [1].

В іноземних джерелах можна знайти таке визначення мажоритарного власника: мажоритарний власник (мажоритарний акціонер) - це фізична або юридична особа, яка володіє контрольним пакетом акцій підприємства, що надає їй можливість керувати цим підприємством [2]. Іншими словами мажоритарним акціонером підприємства є власник контрольного пакету акцій.

Особливості використання терміну в Українському законодавстві[ред. | ред. код]

В загальному розумінні мажоритарний власник це фізична або юридична особа, що володіє контрольним пакетом акцій акціонерного товариства. Зазвичай під контрольним пакетом розуміють 50% акцій + 1 акція. Але в українському законодавстві існує три різних види контрольного пакету акцій [3]:

• домінуючий контрольний пакет акцій - пакет у розмірі 95 і більше відсотків простих акцій акціонерного товариства;

• значний контрольний пакет акцій - пакет у розмірі 75 і більше відсотків простих акцій публічного акціонерного товариства;

• контрольний пакет акцій - пакет у розмірі 50 і більше відсотків простих акцій акціонерного товариства.

Кожен з цих видів контрольного пакету наділяє власника певним ступенем контролю над акціонерним товариством, а також визначає його обов'язки перед підприємством та іншими акціонерами товариства.

Література[ред. | ред. код]

  1. Методичні рекомендації антимонопольного комітету України щодо застосування поняття контролю. Архів оригіналу за 9 грудня 2019.
  2. Mitchell, Cory. Majority Shareholder Definition and Example. Investopedia (англ.). Архів оригіналу за 9 грудня 2019. Процитовано 9 грудня 2019.
  3. Про акціонерні товариства. Законодавство України (укр.). Процитовано 9 грудня 2019.