Майкл Джексон у філателії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Майкл Джексон в філателії — сукупність знаків поштової оплати і штемпелів, що зображують відомого американського співака Майкла Джексона (19582009) або пов'язаних з ним. Майклу Джексону присвячені поштові марки та інші філателістичні матеріали острови Сент-Вінсент, Британських Віргінських островів, Буркіна-Фасо, Анголи, Бурунді, Гвінеї та інших країнах.


У більшості випадків подібні випуски слід розглядати як спекулятивні.

Опис випусків[ред. | ред. код]

Сент-Вінсент і Гренадини[ред. | ред. код]

Перший у світі випуск знаків поштової оплати, присвячених Майклу Джексону з відображенням його портрет, відбувся 2 грудня 1985 року. Це були вісім марок Сент-Вінсента — чотири зчіпки по дві марки номіналом в 60 цент ів, 1, 2 і 5 доларів, а також чотири поштових блоку з чотирма марками на кожному, які мали номінали: 45 центів, 90 центів, 1,50 і 4 долари.

25 листопада 1991 а Майкл Джексон був повторно представлений на однодолларовой поштового мініатюрі цієї карибської острівної держави, яка була включена в один з поштових блоків з портретами відомих людей сучасності.

Британські Віргінські острови[ред. | ред. код]

Навесні 1986 року, після того як жителі Британських Віргінських островах вибрали Майкла Джексона суперзіркою, яку вони хотіли б вшанувати на марках, там були виготовлені дві поштові марки із зображенням співака і його автографом, номіналом в 1, 5 долара. Проте випуск марок був анульований через наявність норми закону, який свідчить, що з живучих людей на марках можна поміщати зображення тільки членів королівської сім'ї Великої Британії. Проте відомі збережені екземпляри цих марок, заздалегідь поширених в рекламно-інформаційних цілях.

Спекулятивні та фальшиві випуски[ред. | ред. код]

Філателістична цінність матеріалів про Майкла Джексона може бути сумнівна. Враховуючи спекулятивний характер випусків на згадку про нього, слід з обережністю підходити до їх колекціонування. Розповсюджуються у світі від імені деяких держав і територій філателістичні матеріали з портретами знаменитого виконавця можуть також бути фальшивими і відсутніми в каталогах, як, наприклад, марки Молдови, Киргизстану, Туркменістану, Республіки Тува, «Республіки Батум», Єврейської автономної області тощо.

Приклади[ред. | ред. код]

Нижче дані окремі приклади філателістичних матеріалів, спекулятивність або фальшивість яких може бути підтверджена каталогами або їх автентичність вимагає подальшої перевірки.

Румунія[ред. | ред. код]

1 жовтня 1992 року Майкл Джексон співав на концерті в Бухаресті (Румунія). На філателістичному ринку можна виявити, присвячене цій події спеціальне гасіння, виконане на художніх немаркованих конвертах.

Ангола[ред. | ред. код]

В 1999 році в Анголі вийшла поштова марка, присвячена групі «The Jackson 5» (номінал марки — 500 тис.кванза). Одним з п'яти виконавців на сцені зображений Майкл. У той же час каталог «Скотт» не вважає цю марку, як і цілий ряд інших наводнили ринок ангольських випусків того періоду, офіційно виробленими від імені поштової адміністрації Анголи.

США[ред. | ред. код]

Поштовою службою США ( USPS) нібито був виданий конверт першого дня Thriller «MTV», гасіння якого проводилося 12 січня 2000 а в Тітусвіллі ( Titusville) у штаті Флорида, але який, насправді, не має ніякого стосунку до випусків USPS.

Література[ред. | ред. код]