Майра Мухамедкизи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майра Мухамедкизи
каз. Майра Мұхамедқызы
Основна інформація
Дата народження 5 вересня 1965(1965-09-05) (58 років)
Місце народження Кульджа, КНР
Громадянство КНР КНРКазахстан Казахстан
Національність казашка
Професія оперна співачка
Освіта Центральний університет народів Китаю, Пекінська консерваторія
Співацький голос сопрано, італійське бельканто
Інструменти вокал[d]
Жанри опера
Псевдоніми фр. Maira Kerey
Колективи Паризька опера, Астана-Опера
Нагороди
Премії Державна премія Республіки Казахстан
Звання Заслужена артистка Казахстану
mairakerey.com

Ма́йра Мухаммедкизи́ (каз. Майра Мұхамедқызы, арт. псевдонім Maira Kerey — Майра Керей, нар. 5 вересня 1969(19690905)[1], Кульджа, Сіньцзян-Уйгурський автономний район, Китайська Народна Республіка) — казахська оперна співачка (трагічне сопрано, італійське бельканто). Перша і єдина солістка паризької «Гранд-Опера» з Казахстану. Заслужена артистка Республіки Казахстан, лауреат багатьох міжнародних конкурсів.

Біографія[ред. | ред. код]

Майра Мухаммедкизи народилася і виросла у Китаї. Її предки емігрували в КНР з Казахстану в голодні 1930-ті роки, рятуючись від свавілля радянської влади. Батьки-музиканти — тато відомий в Китаї композитор і збирач казахських народних пісень, мама — відома співачка, Народна артистка КНР, — навчили її грати на фортепіано і співати, записали в місцеву музичну школу. Батько мріяв, щоб дочка стала оперною співачкою і повернулася на історичну батьківщину.

У 1987 році Майра закінчила музичний факультет Центрального університету народів Китаю, а потім і Пекінську консерваторію, клас професора Джоу Бен Чин[1]. З 1987 року Майра Мухаммедкизи активно концертувала країною, брала участь у всекитайських конкурсах вокалістів «Золотий дракон» — чотири рази ставала переможницею, кілька разів — лауреатом конкурсу. Шість років викладала в університеті.

Китаїзована Пекінська опера на той час ставила всього дві європейських оперних вистави на рік, тож там не було жодних перспектив. І У 1991 році Майра з чоловіком Аксаном відвідала Москву, де пройшла прослуховування в Московській консерваторії — їй відразу дали рекомендацію до аспірантури. Але з Китаю оперну співачку, що вже відбулася, не випустили[2]. У 1994 році Майра знову опинилася в Москві в складі групи солістів з КНР на конкурсі імені П. І. Чайковського, звідки буквально втекла в Казахстан, на історичну батьківщину. Казахстаньке громадянство вона змогла отримати тільки через два роки, завдяки зустрічі з президентом Казахстану Назарбаєвим і головою КНР Цзян Цземінем. Пізніше Майра зуміла перевезти на батьківщину і всю свою родину.

Майра досконало володіє рідною казахською і китайською мовами, але не знала ні слова російською, а також італійською, французькою, при тому, що основні опери зі світової класики виконуються саме цими мовами. Але у неї була мрія стати знаменитою оперною співачкою і виступити на московському Міжнародному конкурсі імені Чайковського. В Алмати у 1994—1996 роках вона стажуватлася в Казахської національної консерваторії імені Курмангази у професора Надії Шаріпової, яка зіграла велику роль у формуванні професіоналізму своєї учениці[1].

У 1995 році Майрі Мухамедкизи присудили спеціальний диплом за артистизм у Санкт-Петербурзі на I Міжнародному конкурсі молодих оперних співаків імені Римського-Корсакова.

У 1996 вона пройшла прослуховування і стала однією з солісток Казахського державного академічного театру опери та балету імені Абая в Алмати[1].

У 1997 році Майра Мухамедкизи отримала запрошення на міжнародний конкурс оперних співаків у Португалії. У конкурсі брали участь шістдесят шість виконавців із сімнадцяти країн, але Майра завоювала Гран-прі та премію 10 000 доларів США. Після такої перемоги міський акімат (мерія) виділив їй двокімнатну квартиру в Алмати [3].

У 1998 році на Міжнародному конкурсі імені Чайковського Майра лідирувала, але у підсумку зайняла третє лауреатське місце (вперше лауреат з Казахстану). У Казахстані її майстерність остаточно визнали — присвоїли звання Заслуженої артистки і виділили п'ятикімнатну квартиру.

У 2002 французькі імпресаріо, послухавши її перший компакт-диск «Coloratura arias», запропонували Майрі дворічний контракт (2003—2005) у паризькій «Гранд-Опера». Майра стала перша і досі єдиною солісткою «Гранд-Опера» з Казахстану. У Франції для зручності західних шанувальників її таланту вона взяла псевдонім Майра Керей (Maira Kerey), який походиь від назви роду її матері —Керей. За півроку вивчила розмовна французьку, а потім італійську і англійську.

Дебютувала в опері Джакомо Пуччіні «Богема». Співачка виконала партію Мюзети. Ця партія займає особливе місце в її творчості. Співачка сама називає її «роль № 1», так як саме з її виконання у 2003 році в Парижі, яке критики назвали зразковим, почалася оперна кар'єра Майри Керей у Франції.

У грудні 2015 року Майра була запрошена в «Астана Опера» як провідна солістка.

Творче життя[ред. | ред. код]

Майра почала свою кар'єру на європейських сценах дебютом у Паризькій національній опері в ролі Мюзети в опері Пуччіні «Богема» з Роберто Аланья, а потім — в ролі Адіни в опері Доніцетті «Любовний напій» в Національній опері Лотарингії у Нансі, потім в операх Ренну, Кана і Бордо.

У 2003 році на запрошення Пласідо Домінґо Майра співала у Вашингтонській Національній опері (США) разом з легендарною Міреллою Френі в опері Чайковського «Орлеанська діва». У 2004 співала в Страсбурзі в Національній Рейнській опері в героїко-романтичній опері «Африканка» Джакомо Меєрбера. У 2006 році з трупою Національного оперного театру здійснила турне Францією з 30 постановками опери Доніцетті «Любовний напій».

Виступала в британському «Кадоган-холі» з Лондонським філармонічним оркестром у концерті, присвяченому 15-річчю незалежності Казахстану. У 2007 році дала сольний концерт в Пекіні на головній сцені Китаю — у палаці «Джон шан лі тан» на запрошення Міністерства культури КНР[4].

Оперний і концертний репертуар[ред. | ред. код]

Оперний репертуар Майри Мухамедкизи: Мюзета в опері «Богема» Джакомо Пуччіні, Адіна в опері «Любовний напій» і Лючія в опері «Лючія ді Ламмермур» Гаетано Доніцетті, Агнес Сорель в опері «Орлеанська діва» П. І. Чайковського, Віолетта в опері «Травіата» і Джильда в опері «Ріголетто» Джузеппе Верді, Мікаелла в опері «Кармен» Ж. Бізе, Маргарита в «Фаусті» Ш. Гуно, Ганна в опереті «Весела вдова» Ф. Легара, Марфа в «Царевій нареченій» М. А. Римського-Корсакова), Ажар в опері «Абай» А. Жубанова, Сара в «Біржан і Сара» М. Тулебаєва, Жибек у «Киз Жибек» Є. Брусиловського, Айсулу в одноіменній опері С. Мухамеджанова[1][4].

Концертний репертуар — 9-та симфонія Бетховена, ораторія «Створення світу» Гайдна, «Ілія» Мендельсона, Exsultate, jubilate Моцарта, Stabat Mater Перголезі, «Маленька урочиста меса» Россіні, Bachianas Brasileiras №5 Вілла-Лобоса, пісні, романси[4].

Дискографія[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • 2003 — головна роль у фільмі казахського режисера Аміра Каракулова «Жилама», де фактично зіграла саму себе — оперну співачку, яка втратила голос.
  • 2007 — роль у документальному фільмі режисера Алія Байгожина «Елім-ай» про оралманів — «поверненців» у Казахстан.

Нагороди і премії[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Майра — етнічна казашка з Китаю. Її чоловік Аксан Асхатули також етнічний китайський казах. Він дворазовий чемпіон Азії з мотокросу і десятиразовий чемпіон Китаю з мотогонок. Зараз Аксан залишив спорт і є менеджером співачки. У подружжя є дочка — Аїда (нар. 02.02.2012).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Майра Мухамедкызы. Казахский государственный академический театр оперы и балета имени Абая // Оперная труппа. Архів оригіналу за 03.08.2017. Процитовано 15.05.2017. (рос.)
  2. Мерей Сугирбаева (09.01.2009). Майра Керей: Выжить и уцелеть помог муж. caravan.kz. Архів оригіналу за 10 травня 2021. Процитовано 15.05.2017. (рос.)
  3. Майра Мухамедкызы: Пою от радости и полноты жизни. kazinform. 02.12.2016. Архів оригіналу за 30 квітня 2018. Процитовано 15.05.2017. (рос.)
  4. а б в Майра Мухамедкызы — гордость «Астана Опера». Офіційний сайт «Астана Опера». Архів оригіналу за 11 травня 2017. Процитовано 15.05.2017. (рос.)
  5. Госстипендии в области культуры присудили в 2015 году в Казахстане | Новости | Караван. news.caravan.kz. Процитовано 7 травня 2016.[недоступне посилання з квітня 2019] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]