Майстер Вишебродського вівтаря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майстер Вишебродського вівтаря
Народження 13 століття
Смерть 14 століття
Діяльність художник
Роки творчості 1340[1]1360[1]1360[1]
Роботи в колекції Національна галерея, Музей мистецтва Метрополітен і Анезький монастирd

CMNS: Майстер Вишебродського вівтаря у Вікісховищі
Полотно Майстра Вишебродського вівтаря

Ма́йстер Вишебро́дського вівтаря́ (чеськ. Mistr Vyšebrodského cyklu)— прийняте в мистецтвознавстві іменування невідомого чеського художника, який працював у 1340—1350 рр.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вважається, що художник був уродженцем Праги. Анонімний художник був одним з головних представників покоління живописців, які працювали при дворі Карла IV у Празі, та першим художником на північ від Альп, який знав італійський живопис початку 14 століття і використовував його для власних картин. Використовуючи кольори, автор розташував фігури у пласкому живописному просторі за мотивами італійських моделей періоду Джотто. Він зазнав впливу раннього італійського живопису, перш за все Джотто й Дуччо. Хужожнику належать 9 вівтарних стулок, на яких зображені сцени дитинства Христа і Страстей Христових. Вони були виконані для Вишебродського монастиря, який знаходиться на півдні Чехії (нині роботи перебувають у Національній галереї в Празі). Вівтар визнається одним з найбільш значних пам'ятників середньовічного живопису. За зовнішніми ознаками стилю Майстру також приписується низка не пов'язаних з вівтарем живописних робіт, зокрема, «Мадонна з Вевержі».

Творчість[ред. | ред. код]

Художник, ім'я якого невідоме, належить до Богемської школи мистецтв. Своє ім'я він отримав після дев'яти панно із зображеннями життя Христа, намальованих темперою, які він створив близько 1350 року і які були призначені для монастирської церкви цистерціанців у Гогенфурті в Південній Чехії. Наразі роботи можна побачити в монастирі Святої Агнес і в Національній галереї в Празі. Панельне зображення Мадонни Глац, яке приписують автору, зараз знаходиться в Берлінській картинній галереї.

Майстер з Вишебродського монастиря відійшов від готичного стилю, прийнявши італійські мотиви. Це зробило богемські нововведення необхідною умовою для всього німецького живопису з початку XV століття до Конрада фон Соеста та Стефана Лохнера. Цьому стилю притаманні відсутній глибинний простір та абстрактний золотий фон. Панельний живопис на півночі знайшов власну мову, витягнуту із середовища темперного живопису. Загальними для стилю є делікатність фігур та їхня жвава міміка.

Мадонна з Вевержі

Галерея[ред. | ред. код]

Серія марок[ред. | ред. код]

21 лютого 2011 року на Карибському острові Сент-Кітс була опублікована серія марок на тему Різдва 2010 р. На штампі 30-х років— картина Народження Христа Гогенфурта. Бренд має каталог Michel №1174.

Література[ред. | ред. код]

  • Є.П.Ювалова. Чеська готика доби розквіту. 1350—1420 / під ред. Е.І.Ротенберга.— М.: Наука, 1998.— 219 с.— ISBN 5-5-02-011339-5.
  • Beet Bilzen (Hrsg.): Das grosse Buch der Kunst: Bildband, Kunstgeschichte, Lexikon. Braunschweig 1959.
  • Jaroslav Pešina: Mistr Vysebrodského cyklu. Prag 1982 (Der Meister des Hohenfurther Zyklus. Tschechische Ausgabe mit Einführungstext auch in Deutsch).
  • Jaroslav Pešina: Der Hohenfurther Meister. Übers. von Lenka Reinerová. Prag 1982.
  • Das große Lexikon der Malerei. Westermann Verlag Braunschweig 1982.
  • Fritz Winter: Das rororo Künstler Lexikon 2, Reinbek bei Hamburg 1985.
  • Johannes Jahn, Wolfgang Haubenreißer: Wörterbuch der Kunst (= Kröners Taschenausgabe. Band 165). 12., durchgesehene und erweiterte Auflage. Kröner, Stuttgart 1995, ISBN 3-520-16512-0.
  • Hans H. Hofstätter: Spätes Mittelalter. In: Kunst im Bild, Naturalis Verlag München.
  • Ingo F. Walther (Hrsg.): Malerei der Welt. Eine Kunstgeschichte in 900 Bildanalysen. Von der Gotik bis zur Gegenwart. Köln 1995.
  • Volker Gebhardt: Kunstgeschichte deutsche Kunst. Köln 2002.
  • Jiří Fajt u.a. (Hrsg.): Karl IV., Kaiser von Gottes Gnaden. Kunst und Repräsentation unter den Luxemburgern 1347—1437 (Katalog der Ausstellung auf der Prager Burg, Februar— Mai 2006). München, Berlin 2006

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в Czech National Authority Database