Макаренко Світлана Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макаренко Світлана Петрівна
Народження 1966(1966)
Кам'янець-Подільський
Жанр народна вишивка
Навчання Кам'янець-Подільське культурно-освітнє училище

Світлана Петрівна Макаренко (1966, Кам'янець-Подільський, УРСР) - українська майстриня народної вишивки, членкиня Національної спілки народних майстрів. Вивчає та популяризує автентичну українську вишивку, притаманну різним регіонам України. Лауреатка мистецької премії імені Тетяни Пати.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у м.Кам'янець-Подільський. У дитинстві займалася народними танцями[1].

Після закінчення у 1986 році училища культури працювала у Кам'янці-Подільському хореографом. Після одруження та народження доньки заглибилась у вивчення різних технік та орнаментів вишивки.

З 1993 року мешкає у м. Дніпро.

З 1998 року керівниця гуртка «Вишивка» зразкового художнього колективу «Школа рукоділля» комунального позашкільного навчального закладу «Центр позашкільної роботи №1» Дніпровської міської ради.

У 2016 році ініціювала створення вишиваної карти України, на якій представлені характерні для кожного регіону нашої країни орнаменти та стилі вишивки[2]. Над роботою працювали її учениці-школярки.

Разом з традиційною вишивкою Макаренко відроджує напівзабуті техніки, креативно підходить до використання вишивки у сучасному житті. В її творчому доробку, крім рушників, серветок, сорочок, є панно, подушки, картини, ялинкові прикраси, сумки і вишиті книжки. Вона наголошує на важливості збереження традицій та сенсів, закладених нашими предками не тільки в візерунках, але й в кольорах тканин та ниток[3]. У період з 2011 по 2017 роки персональні виставки творів Світлани Макаренко відбулися в музеї «Літературне Придніпров'я», в Будинку мистецтв Дніпра, в Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці, у Києві , в Кам'янці-Подільскому. Також вишивки Макаренко експонувалися в Болгарії.[1]

У 2022 році після початку повномасштабної російсько-української війни Світлана Макаренко тимчасово переїхала до Кам'янця-Подільського. У Хмельницькому та Кам'янці-Подільскому пройшли виставки робіт майстрині та її учениць.

Кураторка виставки у Хмельницькому обласному художньому музеї, музейниця Марина Заславська[4]

Вишивка, як вид народного мистецтва, особливо виділяється своєю автентичністю. Світлана Петрівна не лише майстерно вишиває, вона прагне відтворювати ті символи, які були притаманні якнайдавнішим збереженим зразкам вишивки. І на виставці представлені найдавніші, техніки – кривулька, качалочка, верхоплут, лиштва, штапівка, солов’їні вічка, двобічна гладь, прорізна гладь тощо. Представлені різні регіони, що підкреслює: українці і вишивка невіддільні.

Проводить численні майстер-класи для всіх бажаючих навчитися старовинних технік вишивки.[5][6]

Виставки[ред. | ред. код]

  • 2011 рік - «Заквітчали б вишивкою любу Україну», м.Дніпропетровськ[7]
  • 2015 рік - виставка у Дніпропетровському будинку містецтв[8]
  • 2016 рік - «Візерунки долі» в музеї «Літературне Придніпров’я», м. Дніпро[9]
  • 2023 рік - «Стежки на полотні», м. Хмельницький, ХоХМ[10]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Народный мастер Светлана Макаренко: «Любовь к вышивке началась с... танцев». newsmir.info. Процитовано 26 лютого 2023.
  2. У Дніпрі створили двометрову мапу-вишиванку. day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 26 лютого 2023.
  3. Гість у студії - Світлана Макаренко, членкиня Національної спілки народних майстрів (uk-UA) , процитовано 26 лютого 2023
  4. редактор (20 січня 2023). «Стежки на полотні»: переселенка з Дніпра показала в Хмельницькому свою унікальну автентичну колекцію вишивок, врятовану від війни. ПРОСКУРІВ+ (укр.). Процитовано 26 лютого 2023.
  5. «Українцями ми народилися»: творча зустріч і майстер-клас із вишивки зі Світланою Макаренко – Газета "Студентський меридіан". meridian.kpnu.edu.ua (укр.). 3 листопада 2022. Процитовано 26 лютого 2023.
  6. Шевчук, Катерина (2 березня 2023). Давній техніці вишивки навчали у Хмельницькому. Суспільне. Процитовано 21березня 2023.
  7. Виставка «Заквітчали б вишивкою любу Україну» (вишивка Макаренко С.П.) (ru-RU) . Процитовано 26 лютого 2023.
  8. Вышивка — это письмена, которые нужно уметь читать. Уверена днепропетровчанка Светлана Макаренко. Gorod.dp.ua. Процитовано 26 лютого 2023.
  9. Свобода, Радіо (6 листопада 2016). У Дніпрі створили двометрову вишивану мапу України. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 26 лютого 2023.
  10. Виставку «Стежки на полотні» представили у хмельницькому музеї (ФОТО) | Поділля News. Поділля News | Новини Хмельниччини (укр.). 21 січня 2023. Процитовано 26 лютого 2023.