Пінгвін золотоволосий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Макароні)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пінгвін золотоволосий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Птахи (Aves)
Надряд: Кілегруді (Neognathae)
Ряд: Пінгвіноподібні (Sphenisciformes)
Родина: Пінгвінові (Spheniscidae)
Рід: Чубаті пінгвіни (Eudyptes)
Вид: Пінгвін золотоволосий
Eudyptes chrysolophus
Brandt, 1837
Поширення макароні
Поширення макароні
Посилання
Вікісховище: Eudyptes chrysolophus
Віківиди: Eudyptes chrysolophus
ITIS: 174452
МСОП: 22697793
NCBI: 79627

Пінгві́н золотоволо́сий[1] (Eudyptes chrysolophus) — вид птахів з роду Чубаті пінгвіни родини Пінгвінові. Інша назва — «макароні» пов'язана з йменуванням англійських франтів XVIII ст.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина тулуба сягає 50—70 см, вага 3,7—6,4 кг. Самці трохи більші за самиць, мають довші дзьоби — 6,1 см, у самиць він становить 5,4 см. Спина темного кольору, голова майже чорна, черево — біле. Відрізняється наявністю над очима золотаво-жовтих пучків пір'я, які утворюють «чубчик». Саме ним птах завдячує своєю назвою.

Молоді золотоволосі пінгвіни відрізняються тим, що вони менші за розміром, спина у них майже коричневого кольору. Пір'я на підборідді і горлі темно-сіре. Вони зазвичай мають кілька розрізнених жовтих пір'їн.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на півдні Чилі, на Фолклендських островах, на островах Південна Георгія і Південні Сандвічеві острови та Південні Оркнейські острови, Південні Шетландські острови, острови Буве, Прінс-Едуард, Крозе, Кергелен, Херд і Макдональд, Антарктичному півострові. Загалом нараховується 216 колоній з чисельність 18 млн особин.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Гніздяться великими колоніями — до 600 тисяч особин. Специфічною особливістю цих колоній є наявність сильного запаху, що нагадує запах тухлої риби.

Гніздяться на землі, влаштовуючи доволі примітивні гнізда. Самиця відкладає 2 яйця, друге через 4 дні після першого. Обидва яйця запліднені, проте перше завжди менше за друге. Тривалість насиджування 35 днів з характерним для пінгвінів змінами батьків. Дорослі птахи виховують пінгвінів 2—3 тижні. Після цього влаштовуються «дитячі ясла», після чого відбувається линяння та вихід у море наприкінці січня.

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Золотоволосий пінгвін зображений на прапорі і гербі британської заморської території Південна Георгія і Південні Сандвічеві острови.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Г. В. Фесенко Зоогеографічні особливості поширення птахів / Г. В. Фесенко, І. В. Шидловський // Біологічні Студії / Studia Biologica. — 2012. — Том 6/№ 3. — С. 197–222 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 31 грудня 2013. Процитовано 4 серпня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]

  • F.S. Todd et F. Genevois, Oiseaux & Mammifères antarctiques et des îles de l'océan austral, Paris, Kameleo, 2006
  • Mike Bingham: Penguins of the Falkland Islands & South America, S. 48-51, 2001, ISBN 0-7596-3335-5