Макасарова олія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фото чоловіка, волосся якого вкладене за допомогою макасарової олії Дата зйомки 1903—1914 рік.

Макасарова олія — рослинна олія сірого кольору, вживана як специфічний засіб для рощення та укладання волосся. Була особливо популярна у чоловіків Англії XIX і початку XX століття як кондиціонер для волосся[1].

Макасарова олія є сумішшю різних рослинних олій. Так, до складу цього засобу входить: кокосова або пальмова олія (базова речовина), ефірна олія іланг-іланга, кукурудзяна олія, реп'яхова олія та комплекс вітамінних речовин[2]. Свою назву засіб отримав на честь міста Макасар в Індонезії, де добувалися інгредієнти для макасарової олії (спочатку це був цейлонський дуб або макасарове дерево — Schleichera oleosa [3]). Олія експортувалася в Англію, де її ароматизували та продавали як корисну мазь для волосся, а також рекламували як засіб від облисіння.

Поет Джордж Байрон у своїй епічній поемі «Дон Жуан» згадує макасарову олію: «Я б міг порівняти її високий дар з твоєю лиш олією, чудовий Макасар!». У главі «Через збільшувальне скло» книги Керрола «Аліса в Задзеркаллі» згадується як «Макасарська олія Роланда».

Ця олія досить жирна і погано висихає. В міру поширення моди на цю мазь домогосподаркам доводилося покривати підголовники м'яких меблів спеціальними серветками, щоб на оббивці не залишалося олійних плям[4]. З часом такі тканинні або паперові серветки стали називати антимакасарами. Такий аксесуар меблів використовують і в даний час на підголівниках сидінь літаків, поїздів та автобусів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Men's Hair Care Lesson: How Conditioner Works. Detailsformen.com. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 22 червня 2014.
  2. Ylang-ylang essential oil information. Essentialoils.co.za. 29 травня 2014. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015.
  3. Ghosh, P; Chakraborty, P; Mandal, A; Rasul, M G; Chakraborty, Madhumita; Saha, A (март 2011). Triterpenoids from Schleichera oleosa of Darjeeling Foothills and Their Antimicrobial Activity. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 73 (2): 231—233. doi:10.4103/0250-474x.91568. PMC 3267311. PMID 22303070.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  4. Charles Dickens, Sketches by Boz 1 836: Tales: Ch 4, The Tuggses at Ramsgate

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]