Македонські назви місяців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Македонська мова має два набори імен місяців григоріанського календаря. Найбільш часто використовуваний набір імен походить від латинських імен місяців, і вони використовуються переважною більшістю македонського населення. Однак існує безліч старих імен за дванадцять місяців слов'янського походження, які відрізняються від латинських імен місяців, хоча їхнє використання архаїзоване і переважно обмежується народною літературою та релігійними календарями, виданими Македонською Православною Церквою .

Походження назв македонських місяців тісно пов'язане з сільськогосподарською діяльністю, що відбувається у відповідний період, або з погодними умовами, характерними для цього періоду. Деякі місяці мають різні назви в різних регіонах. Використання сучасних латинських імен місяців серед македонців почалося до кінця 19 століття в результаті масової освіти.

Македонські назви місяців[ред. | ред. код]

Латинська назва Англійська назва Українська назва Македонська кирилиця Стара македонська назва Транслітерація Значення
1. Ianuarius January Січень Јануари Коложег Koložeg Місяць спалювання стовбурів дерев
2. Februarius February Лютий Февруари Сечко Sečko Місяць льоду
3. Martius March Березень Март Цутар Cutar Місяць розквіту
4. Aprilis April Квітень Април Тревен Treven Місяць трави
5. Maius May Травень Мај Косар Kosar Час цвітіння трав і чагарників
6. Iunius June Червень Јуни Жетвар Žetvar Час зрілості першого врожаю плодів
7. Iulius July Липень Јули Златец Zlatec Золотий місяць
8. Augustus August Серпень Август Житар Žitar Місяць пшениці
9. September September Вересень Септември Гроздобер Grozdober Місяць збирання винограду
10. October October Жовтень Октомври Листопад Listopad Місяць листя падає
11. November November Листопад Ноември Студен Studen Місяць холоду
12. December December Грудень Декември Снежник Snežnik Місяць снігу

Народні назви місяців у різних регіонах Македонії[ред. | ред. код]

Снежник (грудень) так називається в тому, що в цьому місяці починає падати сніг. На фото: дорога в селі Тајмиште, Кічево.

У Гевгелія, С. Танович помітили народні назви для місяців в першій частині soodevetstvuaat з вищевикладеним, а різниця в назвах травня — creshar, червня — zhitvar, липня — билјар, серпня — прабражденски, вересня — bugurojchin (або gruzdober), жовтня — Mitrovski або Kassim листопад — грудень listupad — gulemijut мезоатом або buzhikjov.[1]

Народні назви для місяців в селі Valandovo Pirava наступні: kolozheg — січень, дрібно — лютий Літник — трава березень — квітень cutnik — травень Crvenik — липень goreshnik — липень gumnar — марочного серпня — модрина вересень — жовтень, сніговий — листопад, холодний — грудень.[2]

У районі Бошава, біля підніжжя гори Когуф в Кавадарці, є імена та цікаві пояснення назв. Протягом місяця листопада, використовується ім'я alistop, грудень ANDREJA, де вважалося, що тоді починається зима і Андреа кинув великі пластівці. Протягом січня було використано назву коледжу, пояснюючи, що це був найгірший місяць взимку і що він повинен бути там, де ви знаходитесь, в коледжі додому для себе. Кола дерева мати колу борошна .[2] Крім того, слід зазначити, що назва місяця коледжу була пов'язана з великим холодом у цьому місяці, коли люди не мали нічого для нагрівання, тому їм довелося спалювати власні дерев'яні вагони.

У македонської етнічної області Голо Брдо в Албанії в протягом декількох місяців, щоб використовувати ці імена і форми: kolozhek або kolodzhek за січень, chereshnar або creshnar за червень, жатки для липня, dorvar або Дрвар за листопад і jôdre за грудень .[3]

Національний розрахунок тривалості місяців[ред. | ред. код]

Згідно з дослідженнями етнологів і антропологів, тривалість місяців народної культури македонців зазвичай розраховується і визначається відповідно з певними святами Денія, називається medzhnici або житло. Це великі християнські свята, які вони мають у кожному місяці року. Тривалість місяців у народному житті македонців виглядала так:

Відповідно до цієї тривалості місяців можна відзначити, що рік становить 13 місяців, що фактично збігається з кількістю місячних меню протягом року. Це, у свою чергу, свідчить про те, що люди в минулому визначали місяці і керувалися кількістю змін на Місяці за рік.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Risteski S. Люпчо. «Категорії простору і часу в народної культури македонців». «Matica», Скоп'є, 2005. с.355
  2. а б Risteski S. Люпчо. «Категорії простору і часу в народної культури македонців». «Matica», Скоп'є, 2005. с.356.
  3. Будимовський К. Драгослав. «Македонці в Албанії». «Студентське слово», Скоп'є, 1980. С.121.
  4. Запис з польових досліджень у Пореші польського етноантрополога Йозефа Обрембського в книзі Рістескі С. Люпчо. «Категорії простору і часу в народної культури македонців». «Matica», Скоп'є, 2005. с.359.
  5. Risteski S. Люпчо. «Категорії простору і часу в народної культури македонців». «Matica», Скоп'є, 2005. с.360.

Див. також[ред. | ред. код]