Максимів Володимир Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Михайлович Максимів
Народився 9 лютого 1956(1956-02-09) (68 років)
село Вовків Перемишлянського району Львівської області
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Alma mater Львівський лісотехнічний інститут
Галузь Підвищення ефективності роботи технологічних потоків та автоматизованих ліній у деревообробці і меблярстві
Заклад Лісівнича академія наук України
Національний лісотехнічний університет України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Нагороди Почесна грамота Національного лісотехнічного університету України
Почесна грамота Міністерства промислової політики
Почесна грамота київського міського голови
Почесна грамота львівського міського голови

Володимир Михайлович Максимів (нар. 9 лютого 1956, село Вовків Перемишлянського району Львівської області) — віце-президент та академік Лісівничої академії наук України, декан технологічного факультету Національного лісотехнічного університету України, доктор технічних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 9 лютого 1956 року в с. Вовків Перемишлянського району Львівської області. У 1975 році з відзнакою закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини за спеціальністю «Меблеве виробництво». У 1980 році закінчив з відзнакою Львівський лісотехнічний інститут (тепер — Національний лісотехнічний університет України) за спеціальністю «Технології деревообробки», отримавши кваліфікацію інженера-технолога з автоматизації.

Кандидатську дисертацію на тему «Інтенсифікація функціонування стрічкопилкових лісопиляльних потоків» захистив у 1988 році. У 1999 р. захистив докторську дисертацію на тему «Методи обґрунтування ефективних варіантів ліній меблевого виробництва». Вчене звання доцента присвоєно у січні 1993 року, професора — у грудні 2002 року.

Після закінчення технікуму працював на Фастівській меблевій фабриці. У Львівському лісотехнічному інституті працював інженером, завідувачем лабораторії, молодшим та старшим науковим співробітником. Викладацьку роботу розпочав старшим викладачем кафедри автоматизації виробничих процесів, електротехніки та теплотехніки у 1989 році.

З 2000 р. — декан технологічного факультету Українського державного лісотехнічного університету. У 2011 р. очолив новостворену кафедру технологій лісопиляння, столярних та дерев'яних будівельних виробів.

Наукова та педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

Основна педагогічна діяльність пов'язана із підготовкою фахівців за напрямами «Деревооброблювальні технології», «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології», «Облік і аудит». Викладає дисципліни, пов'язані з автоматизацією процесів виробничої та інтелектуальної діяльності: «Автоматика та автоматизація виробничих процесів», «Системи автоматизованого проектування у галузі».

Як голова Науково-методичної комісії з напряму «Деревооброблювальні технології», веде значну роботу з удосконалення підготовки фахівців для деревообробної та меблевої промисловості України. Є співавтором розроблення навчальних планів і програм для підготовки бакалаврів та магістрів за відповідним напрямом. Бере участь у роботі державних комісій з атестації та акредитації.

Основними напрямами наукової діяльності Максиміва В. М. є підвищення ефективності роботи технологічних потоків та автоматизованих ліній у деревообробці і меблярстві, дослідження процесів поздовжнього розпилювання колод на конкретний вид пилопродукції. Наукова діяльність тісно пов'язана із виробництвом. Протягом останніх десяти років Максимів В. М. є керівником робіт, які виконуються на замовлення Міністерства промислової політики України.

Бере активну участь у підготовці науково-педогогічних кадрів найвищої кваліфікації. Голова спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій за спеціальністю «Технологія деревообробки, виготовлення меблів та виробів з деревини». Під його керівництвом захищені три кандидатські та дві докторські дисертації.

За період науково-педагогічної діяльності вчений опублікував понад 150 наукових праць у вітчизняних і зарубіжних виданнях. Серед них:

  • Максимів В. М. Моделювання процесів функціонування автоматизованих ліній деревообробки. — К.: ІСДО, 1997. — 185 с.
  • Дудюк Д. Л., Максимів В. М., Сорока Л. Я. Моделювання і оптимізація технологічних потоків лісопереробки. — К.: ІСДО, 1996. — 418 с.
  • Дудюк Д. Л., Загвойська Л. Д., Максимів В. М., Сорока Л. Я. Елементи теорії автоматичних ліній. — К.: ІЗМН, 1998. — 192 с.
  • Валюх О. А., Максимів В. М. Елементи теорії автоматичного керування. — Львів: Афіша, 2002. — 125 с.
  • Озарків І. М., Білей П. В., Максимів В. М. Теплові процеси у деревообробці. — Львів: РВВ НЛТУ України, 2008. — 262 с.
  • Ференц О. Б., Максимів В. М. Технологія столярних виробів. — Львів: Карен, 2011. — 400 с.

З 2007 р. вчений є головним редактором міжвідомчого наукового журналу «Лісове господарство, лісова, паперова та деревообробна промисловість». Сформував міжнародну редакційну колегію, матеріали публікуються англійською мовою. Журнал розсилається у Польщу, Словаччину, Румунію, Австрію, США та інші країни.

Нагороди[ред. | ред. код]

За вагомий внесок у підготовку фахівців професор Максимів В. М. нагороджений Почесними грамотами Національного лісотехнічного університету України, Почесною грамотою Міністерства промислової політики, Почесними грамотами міських голів м. Києва й м. Львова та іншими відзнаками.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]