Малабарський Мусон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малабарський мусон (арабіка) (зліва) та кавові зерна йоргачіф з Ефіопії (справа у верхньому куті)
Малабарський мусон

Малабарський Мусон (англ. Monsooned Malabar) — процес та результат природної (кліматичної) обробки кавових зерен; це кавові зерна, які після збору зазнають впливу мусонного дощу та вітрів протягом трьох або чотирьох місяців, після чого вони збільшуються в розмірах і втрачають первинну кислотність; така кліматична обробка відображається також на їхніх ароматичних властивостях.[1] Виготовляється в південній частині Індії — на Малабарському узбережжі (штати Карнатака та Керала); походження цієї кави юридично й географічно закріплене за Індією.[2][3] Назва походить від мусонних вітрів Малабарського узбережжя.[1]

Кава, оброблена малабарськими мусонами, є дуже насиченою, їдкою; аромат її нагадує шоколад, спеції, відчувається також горіховий компонент.[4][5]

Виникнення[ред. | ред. код]

Історія кави Малабарський Мусон бере свій початок із часів Британської Індії, коли під час транспортування кави до Європи, яке займало місяці, зерна піддавалися впливу значної вологості та морських вітрів; під впливом цих двох чинників зерна визрівали, змінюючи свій колір із зеленого на блідо-жовтий.[6] Наприкінці шляху, коли сировина з Індії досягала берегів Європи, кавові зерна півроку, в період мусонів, зберігалися в стабільно вологих умовах в районі Мису Доброї Надії, внаслідок чого вони змінювали розміри, текстуру та характер — це прослідковувалось як власне в зернах, так і під час приготування та вживання напою. Зараз транспортування кавових зерен займає менше часу, до того ж вони краще захищені від вивітрювання та вологості. Проте вони вже не мають тієї глибини й того характеру, який раніше мали кавові зерна, завезені з Індії.

Кавові зерна змінюють свої якісні показники в залежності від положення щодо потоків морського повітря, мусонних вітрів та дощів. Цей процес вимагає чіткого відтворення даних умов. Такі умови можуть бути створені вздовж південно-західного узбережжя Індії протягом періоду мусонів, завдяки чому подібна зміна характеристик кавових зерен тут стає можливою.

Сорти[ред. | ред. код]

Кліматичній обробці піддаються різні сорти кави, внаслідок чого Малабарський Мусон може бути як арабікою, так і робустою.

Процес обробки[ред. | ред. код]

Зірвані цілі кавові плоди («вишні») відбираються та сушаться на сонці на спеціальних решітках. Висушені боби сортуються згідно з характеристиками, після чого відправляються на склад, де зберігаються до початку періоду мусонів. З червня по вересень відібрані кавові зерна знаходяться в добре провітрюваних складах під впливом вологого мусонного вітру. Процес кліматичної обробки кавових зерен включає в себе обережне поводження з сировиною, розпрямлення, згрібання її, а також регулярна зміна експозиції через певні проміжки часу. Зерна вбирають в себе вологу з повітря та значно збільшуються в розмірах, набуваючи блідого золотистого кольору. Наприкінці процесу внаслідок мікросортування відокремлюються повністю оброблені зерна.

Смакові якості[ред. | ред. код]

Смак кави Малабарський Мусон характеризується середньою та високою насиченістю, землянистим присмаком, є пряним, помірно- та слабокислим, відчувається також присмак деревини й тютюну. В ароматі відчуваються шоколадний та горіховий компоненти.

Регіони виробництва та статус[ред. | ред. код]

Малабарський Мусон виготовляється в крайній південно-західній частині Індії — на Малабарському узбережжі, розташованому на території штатів Карнатака й Керала, де панує мусонний клімат. Кава юридично та географічно закріплена за Індією.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б (Davids, 2004, с. 73)
  2. Monsooned Malabar unprotected. The Hindu Business Line. 10 червня 2006. Архів оригіналу за 8 лютого 2007. Процитовано 29 вересня 2009.
  3. Karnataka gets highest number of GI tags. Business Standard. 11 квітня 2008. Архів оригіналу за 25 вересня 2012. Процитовано 29 вересня 2009.
  4. Davids, Kenneth (2001). Espresso: ultimate coffee. St. Martin's Griffin. с. 69. ISBN 978-0-312-24666-2. OCLC 45059085.
  5. Templer, Robert. Asia's Brief History as a Coffee Grower Should Probably Be Cause of No Regret. Wall Street Journal. Архів оригіналу за 9 листопада 2012. Процитовано 29 вересня 2009.
  6. Antol, Marie Nadine (2002). Confessions of a Coffee Bean: The Complete Guide to Coffee Cuisine. Square One Publishers. с. 85. ISBN 978-0-7570-0020-1. OCLC 48536752.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]