Мала Венеція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мала Венеція (Бакинська Венеція)
азерб. Kiçik Venesiya
40°21′40″ пн. ш. 49°50′09″ сх. д. / 40.361179° пн. ш. 49.835898° сх. д. / 40.361179; 49.835898
Країна Азербайджан Азербайджан
Місто Баку
Розташування Приморський бульвар (Баку)
Тип Городок
Площа 9740 м²
Засновник Аліш Джаміль огли Лемберанський
Дата заснування 1960 рік
Статус  Працює

Мала Венеція (Бакинська Венеція). Карта розташування: Азербайджан
Мала Венеція (Бакинська Венеція)
Мала Венеція (Бакинська Венеція)
Мала Венеція (Бакинська Венеція) (Азербайджан)
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мала Венеція або Бакинська Венеція (азерб. Kiçik Venesiya) — система штучних водних каналів та островів, розташованих в столиці Азербайджану, місті Баку, на території приморського бульвару. Існує з 1960 року, є пам'яткою приморського парку та вважається улюбленим місцем відпочинку відвідувачів парку. Загальна протяжність каналів «Малої Венеції» дорівнює 1350 м, глибина — 1,3 м, на заповнення ж каналів витрачається 7 тисяч м³ води. Площа території становить 9740 м².

Історія[ред. | ред. код]

У 1960 році в кінці старої частини бакинського приморського бульвару міська влада спорудила дивовижний комплекс каналів та островів. Серед місцевих жителів цей комплекс отримав назву «Бакинська Венеція»[1].

Система каналів з'явилася завдяки старанням тодішнього голови міста Аліша Лемберанського. У 50-х роках Аліш Джаміль огли Лемберанський відвідав Венецію. З поїздки він повернувся сповненим рішучості втілити сміливий проєкт зі створення «Малої Венеції» у Баку[1].

Місце було визначено одразу — бульвар, а ось розгляд проекту зайняв багато часу. Побудувати за радянських часів зразок європейського містечка в Баку виявилося непросто. Але все ж таки через кілька років будівництво почалося, і незабаром бакинський бульвар став першим і єдиним у колишньому Радянському Союзі парком із такою чудовою водною пам'яткою[1].

Територія Малої Венеції, де були відкриті невеликі кафе та парки, заповнилася задоволеними жителями, блакитними хвилями каналів почали мандрувати прогулянкові гондоли[1].

Вечорами територія романтично освітлювалась, створюючи затишну, казкову атмосферу. Бакінці любили приходити сюди не тільки на побачення, а й сім'ями, щоб прогулятися численними містками, посидіти в чайхані або скуштувати люля-кебаб в ресторанчику серед каналів[1].

Після розпаду Радянського Союзу «Мала Венеція» кілька років функціонувала у своєму старому вигляді, але з часом канали стали засмічені і поступово перетворювалися на болото, споруда потребували капітальної реконструкції. І поступово це місце втратило свою романтичну ауру та привабливість[1].

30 березня 2011 року під час ознайомлення з роботами з будівництва Державного музею Азербайджанського килима та народно-ужиткового мистецтва Президент Азербайджану Ільхам Алієв видав доручення щодо реконструкції «Малої Венеції»[1].

28 травня 2012 року, в День республіки у Національному парку відбулося урочисте відкриття оновленого «італійського куточка» після капітальної реконструкції. Варто зазначити, що під час робіт з капітальної реконструкції, які проводилися зі збереженням загальної структури містечка, канали були розширені, завезені нові човни, побудовані додаткові мости і два ресторани. Один із ресторанів пропонує клієнтам страви західної кухні, а інший — східної[1].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Мапа

"Мала Венеція" знаходиться у центрі Баку (Азербайджан)[2].

  • Це чарівне водне містечко розташоване на березі Каспійського моря[2].
  • «Маленька Венеція» одне із найромантичніших місць у Баку[2].
  • Особливу привабливість їй надають гондоли, які привезли до Баку з Італії[2].
  • Масивні споруди з мармуру та бетону, очевидно, імітують венеційські палаци[2].
  • На території площею 10 тис. кв. м. розкинулися три великі острови та кілька маленьких острівців з деревами[2].
  • Через канал перекинуто п'ять мостів. До послуг бажаючих покататися «Маленькою Венецією» — вісім гондол[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Азербайджан, Баку «Бакинская Венеция (Малая Венеция)» :: ТУРЫ.ру. www.tury.ru. Архів оригіналу за 10 жовтня 2016. Процитовано 29 листопада 2021.
  2. а б в г д е ж TRAVEL BEE Туроператор по странам Кавказа. TRAVEL BEE. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.