Маленький вільний народець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вільні малолюдці»
Автор Террі Пратчетт
Назва мовою оригіналу The Wee Free Men
Мова англійська
Серія Плаский світ
Жанр фентезі
Видавництво Видавництво Старого Лева
Видано 2003
Видано українською 2020
ISBN 978-617-679-837-8


«Вільні малолюдці» (англ. The Wee Free Men) — роман у жанрі гумористичного фентезі англійського письменника Террі Пратчетта, опублікований 2003 року. Книга є тридцятою за рахунком у серії про Дискосвіт і першою у підциклі «Тіфані». Роман знайомить читачів з юною Тіфані Болячкою, кмітливою та допитливою майбутньою відьмою, якій допомагають вільні малолюдці Нак Мак Фіґлі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Тіфані Болячка — дев'ятирічна мешканка Крейдокраю, яка хоче стати відьмою. Одного погожого літнього дня Тіфані бачить, як із тихої річки раптом виринає страшна казкова істота — Зеленозуба Дженні. Однак дівчинку це не лякає. Озброївшись сковорідкою та використавши свого брата Погіршая як приманку, вона проганяє потвору. Тоді ж Тіфані вперше стикається з маленькими рудоволосими та блакитношкірими чоловічками — Нак Мак Фіґлями.

Тіфані вирушає в місто, щоб отримати трохи науки в мандрівних учителів, та зустрічає Міс Тік — відьму, яка пояснює Тіфані, що наближається «вторгнення». Міс Тік вирушає за підмогою та залишає з Тіфані свого фамільяра ропуха.

Невдовзі Погіршая викрадає зла Королева ельфів, і Тіфані, залучившись підтримкою Нак Мак Фіґлів та ропуха, відправляється на пошуки. За допомогою свого дару бачити речі такими, як вони є, Тіфані знаходить вхід до царства Королеви. Там Тіфані потрапляє в низку снів, зустрічає Роланда — сина Барона Крейдокраю, що вважався зниклим безвісти, та врешті знаходить Погіршая. Тікаючи від розлюченої Королеви, герої потрапляють у черговий сон, з якого Тіфані вдається врятувати лише Роланда, а малолюдці та Погіршай опиняються у пастці.

Виснажена і пригнічена, Тіфані зустрічається віч-на-віч з Королевою, яка висміює її нездатність врятувати друзів, але дівчинка відновлює зв'язок із своєю батьківщиною, щоб набратися сил, і перемагає Королеву. Малолюдці, яких так просто не ошукати, знаходять вихід з пастки разом з Погіршаєм, і герої повертаються додому.

Особливістю твору є часті згадки про бабусю Тіфані — Бабуню Болячку, яка уособлює рідний край дівчинки та спогади про яку допомагають їй здолати злу Королеву у вирішальний момент.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Тіфані Болячка — дев'ятирічна мешканка Крейдокраю, яка хоче стати відьмою
  • Пограбуйко — голова клану Нак Мак Фіґлів
  • Погіршай — молодший брат Тіфані
  • Бабуня Болячка — бабуся Тіфані
  • Міс Перспікація Тік — відьма
  • Ропух — фамільяр міс Тік, який допомагає Тіфані
  • Роланд — син Барона
  • Дурноверхий Вулі, Вільям, Гаміш та інші Нак Мак Фіґлі

Українське видання[ред. | ред. код]

Роман «Вільні малолюдці» вийшов українською мовою у Видавництві Старого Лева у 2020 році. Переклад здійснила Марта Госовська, а художнє оформлення — Романа Романишин та Андрій Лесів. [1]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. "Вільні малолюдці" Террі Пратчетта у ВСЛ. Видавництво Старого Лева (ua) . Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 24 травня 2022.