Маленькі монстри (фільм, 1989)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маленькі монстри
Little Monsters
Жанр комедія
драма
фентезі
Режисер Річард Алан Грінберг
Продюсер Джон Девіс
Джек Гроссберг
Ендрю Ліхт
Джефрі А. Мюллер
Сценарист Террі Россіо
Тед Еліот
У головних
ролях
Fred Savaged[1], Деніел Стерн[1], Howie Mandeld[1], Девін Ретрей[1], Ben Savaged[1] і Френк Вейлі[1]
Оператор Дік Буш
Композитор Девід Ньюман
Кінокомпанія Vestron Picturesd
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Тривалість 101 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1989
Дата виходу США 25 серпня 1989
Кошторис $ 7 мільйонів
Касові збори $ 793,775
IMDb ID 0097758

Маленькі монстри (англ. Little Monsters) — американська чорна комедія 1989 року, в якій знялися Фред Севідж та Хауї Мандель.[2][3] Фільм «Маленькі монстри» розповідає історію хлопчика, який знайомиться з реальним «монстром, що живе під ліжком» та відкриває таємничий світ монстрів, які вночі прокрадаються до дитячих кімнат та бешкетують там.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сім'я 11-літнього Браяна Стівенсон (Фред Севідж) щойно переїхала до передмістя Бостона, і він почуває себе вкрай самотнім у новому оточенні. Одного ранку Браяна звинувачують у тому що він став причиною декількох халеп, але він стверджує, що невинний. Разом з цим Браян звинувачує свого молодшого брата Еріка (Бен Севідж) у всіх негараздах оскільки той і так бреше, він навіть розказував що бачив монстра під своїм ліжком. Дорослі стають на бік Еріка та невірять Браяну. Розсерджений Браян того ж дня у школі вихоплює обід молодшого брата і викидає його у вікно, несподіванно попадаючи в Ронні Коулмана (Девід Ретрей), шкільного хулігана. Все завершується бійкою у шкільному коридорі, яка закінчується візитом до кабінету директора школи.

Тієї ночі, сплячи в кімнаті Еріка для того щоб довести, що ніяких монстрів не існує, Браян чує шурхотіння та шум, джерелом якого є щось під ліжком брата. Згодом переляканий Брайан іде спати на канапу у вітальні. Наступного ранку Ерік і його друг Тодд знаходять Браяна сплячим у вітальні і починають жартувати про те, що Браян боягуз та боїться ночувати у кімнаті брата. Брайан вирішує довести, що це неправда і погоджується провести наступну ніч на самоті у кімнаті Еріка. Наступної ночі рішучий Браян встановлює пастки з приманку у вигляді сиру, відкручує ніжки у ліжку, щоб коли потрібно ліжко розвалилося та впало на «монстра». Завдяки усім цім приготуванням він досягає успіху, захоплюючи зловмисника: блакитного монстра на ім'я Моріс (Хауі Мандель). Хоча спочатку наляканий і здивований, Браян незабаром розуміє, що він і Моріс поділяють однакові інтереси та їм є про що поговорити. Хлопчик і монстр починають товаришувати. Протягом декількох ночей Моріс показує Браяну світ монстрів вхід до якого знаходиться під ліжком Еріка. Цей світ складається з мрії кожної дитини: там всюди нездорова але смачна їжа, комікси та відеоігри, в які можна грати коли хочеш, і немає дорослих якіб казали, що правильно, а що ні. В цьому світі є незліченна кількість сходів, що ведуть до виходів, що розташовані під дитячими ліжками, з яких монстри виходять у ночі для бешкетування та залякування дітей. Моріс і Браян весело проводять час пробираючись у будинки інших людей, і Брайан відчуває, що нарешті знайшов справжнього друга; хоча Брайан починає помічати, що щось у ньому змінюється.

Однієї ночі Моріс приводить Браяна разом з кількома іншими монстрами до спальні немовляти, з намірами сильно налякати маленьку дитину. Браян вважає це жорстокістю, і намагається увімкнути світло, щоб змусити монстрів зникнути залишивши після себе тільки одяг (це відбувається завжди, коли на монстра попадає бодай маленька часточка світла). Він відкриває двері спальні, і світло з передпокою потрапляє в спальню дитини. Роблячи це, Браян дізнається, що він також поступово перетворюється на монстра, оскільки коли світло потрапило на нього то він також поступово починає зникати. Це лякає Браяна і він хоче вернутися до свого нормально життя, але у монстрів зовсім інші плани щодо нього.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Фред Севідж Браян Стівенсон
Хауі Мандель монстр Моріс
Бен Севідж Ерік Стівенсон
Деніел Стерн Глен Стівенсон
Маргарет Уіттон Холлі Стівенсон
Ронні Коулман Девід Ретрей
Девін Ретрей Ронні Колеман
Френк Вейлі хлопчик

Фред та Бен Севідж, які є реальними братами зіграли роль братів і у фільмі — Браяна та Еріка, їх сестра Кала також знімалася у цьому фільмі, вона грає маленького монстра.

Вихід фільму на екрани[ред. | ред. код]

Виробництво стрічки було профінансувався кінокомпанією Vestron Pictures. Разом з кількома іншими фільмами, права на розповсюдження «Маленьких монстрів» були продані Metro-Goldwyn-Mayer / United Artists після банкрутства Vestron Pictures (хоча кінокомпанія зберегла за собою деякі закордонні права на розповсюдження фільмів). Через низку таких невдач з правами на розповсюдження, фільм згодом вийшов лише в обмежений прокат, і лише 179 кінотеатрів США показали фільм на своїх екранах. Фільм провалився у прокаті та зібрав лише 800 000 доларів США при бюджеті у 7 мільйоні.. Випуск DVD відбувся у Сполучених Штатах та Канаді 6 квітня 2004 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е http://www.imdb.com/title/tt0097758/fullcredits
  2. Lola Landekic (Writer); Ian Albinson (Interviewer) (13 серпня 2013). R/Greenberg Associates: A Film Title Retrospective. www.artofthetitle.com.
  3. Harrison, Nancy (4 листопада 1990). It's Special Effects That Make the Actor. The New York Times. Процитовано 5 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]