Малколм Ікс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малколм Ікс
англ. Malcolm X
Малколм Ікс в 1964
Ім'я при народженні Малкольм Літтл
Псевдо Ел-Хадж Малік Ел-Шабазз
Народився 19 травня 1925(1925-05-19)
Омаха, Небраска, США
Помер 21 лютого 1965(1965-02-21) (39 років)
Нью-Йорк
·вбивство
Поховання Фернкліффd
Громадянство США
Національність Афроамериканець
Діяльність політик, автобіограф, політичний активіст, правозахисник, Muslim minister
Відомий завдяки борець за права афроамериканців
Знання мов англійська[1]
Роки активності 19541965
Конфесія Баптизм (1925-1952)
Іслам сунітської течії (Нація Ісламу) (1952-1965)
Батько Earl Littled
Мати Louise Little (activist)d
Брати, сестри Reginald Littled[2] і Ella Little-Collinsd
У шлюбі з Betty Shabazzd[3]
Діти Malikah Shabazzd, Ilyasah Shabazzd, Qubilah Shabazzd, Gamilah Lumumba Shabazzd, Attallah Shabazzd і Malaak Shabazzd
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0944318

Малколм Ікс (англ. Malcolm X, при народженні Malcolm Little; 19 травня 1925 — 21 лютого 1965, відомий також як Ел-Хадж Малік Ел-Шабазз (арабською: الحاجّ مالك الشباز‎)) — американський політичний активіст, ісламський проповідник, борець за права афроамериканців у 50-их та 60-их роках XX століття. Ідеолог руху «Нація ісламу», справив великий вплив на Чорних пантер та рух за сецесію «чорних штатів».

Захисник прав афроамериканців. Звинувачував білу Америку в злочинах проти чорних американців. Сам же неодноразово звинувачувався у проповідуванні чорного расизму (ідеї вищості чорних), антисемітизму й насильства. Його називають одним із найвпливовіших афроамериканців в історії.

Біографія[ред. | ред. код]

Малколм Літтл народився 19 травня 1925 року в місті Омаха, штат Небраска  — четвертий з семи дітей Ерла Літтл та Луїзи Нортон.

Його батько був красномовним баптистським проповідником, підтримував панафриканізм та ідеї його активіста Маркуса Гарві і очолював місцевий осередок Універсальної Асоціації Негритянського Удосконалення (UNIA), прерогативи якої й сформували в Малколма гордість за своє походження.

Батько Малколма помер, вбитий білими расистами, і принаймні одного з його дядьків лінчували. Коли йому було тринадцять, матір помістили в психіатричну лікарню, а самого хлопця віддали до виховного будинку. У 1946 роціу віці 20 років, він був ув'язнений за злом і проникнення.

У в'язниці Малколм Ікс став членом Нації Ісламу і після звільнення в 1952 швидко зробився одним з її лідерів. Упродовж багатьох років Малколм Ікс був публічним лицем цієї неоднозначної групи, але розчарування в главі Нації Ісламу Елайджі Мухаммадові призвело до того, що в березні 1964 року він залишив організацію. Після подорожі по Африці і Близькому Сходу Малколм повернувся до Сполучених Штатів, де заснував організацію Мусульманська Мечеть і Організацію єдності афроамериканців. У лютому 1965, менш ніж через рік, після виходу з Нації Ісламу, він був вбитий трьома членами угрупування.

Переконання Малколма істотно змінилися через якийсь час. Як речник Нації Ісламу, він вчив про перевагу і відстоював сепаратизм чорних і білих американців — на противагу руху за цивільні права, що наголошував на інтеграції. Після розриву з Нацією Ісламу в 1964 в розмові щодо його асоціації з нею він говорить: «Я був зомбі тоді … вказано в певному напрямі і сказано марш». Згодом він відрікся від расистських ідей і виражав готовність працювати з лідерами руху за рівні права, хоча все ще акцентуючи на самодетермінації чорних та їхньому самозахисті.

У співавторстві з Алексом Гейлі написав автобіографію (The Autobiography of Malcolm X, 1965), яка посіла 97 рядок у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік[4].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • У місті Нью-Йорк є Бульвар Малкольма Ікса.

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Т. Сенкевич. Від хаосу до організації [Мелколм Ікс] // «Всесвіт» (Київ). — 1972. — № 10. — Стор. 196-208.

Посилання[ред. | ред. код]

Твори Малколма Ікса[ред. | ред. код]

Про нього[ред. | ред. код]