Мальмфрида Київська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мальмфрида)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мальмфрида Київська
Народилася 1100-ті
Померла не раніше 1137
Країна  Норвегія
 Данія
Знання мов давньоруська
Титул королева-консорт і королева[d][1]
Посада Королівство Данія і Королівство Норвегія (872-1397)
Рід Рюриковичі
Батько Мстислав-Гарольд Володимирович
Мати Христина Шведська
Брати, сестри Інґеборґа Київська, Єфросинія Мстиславівна, Всеволод Мстиславич, Ізяслав Мстиславич, Володимир Мстиславович, Ростислав Мстиславич, Святополк Мстиславич і Марія Мстиславівна
У шлюбі з Ерік II (король Данії) і Сігурд I Хрестоносець
Діти Христина Сігурдсдаттерd
Сцена зі спектаклю 1932 р. — «Kongebrødrene» (Королі Брати), де Мальмфриду грає Герда Гріг (Gerd Grieg)
На марковому аркуші «Київські князівни на престолах Європи»

Мальмфрида Київська, або Малфріда Мстиславна — згідно з сагами («Круг Земний», «Гнила шкіра», «Сага про Кнютлінгів»), дочка Мстислава Великого (Мстислава-Гаральда Володимировича) (конунга Руси (Гардарик) на ім'я Харальд) і Христини Шведської). Вона була одружена з двома скандинавськими монархами — королями Норвегії і Данії.

Шлюб з королем Норвегії[ред. | ред. код]

Перший шлюб (бл. 1111) з норвезьким королем Сігурдом I Хрестоносцем описується як нещасливий. У 1128 чоловік остаточно відкинув її (про розлучення згадує Сноррі) і став жити з якоюсь Цецилією. У Мальмфриди з Сигурдом була дочка Крістен, яка вийшла заміж за соратника Сігурда по хрестовому походу ярла Ерлінга Скакке і стала матір'ю короля Норвегії Магнуса V.

Мальмфрида влаштувала шлюб свого пасинка Магнуса, сина Сігурда від однієї з коханок, з дочкою своєї сестри Інгеборги Київської і данського принця Кнуда Лаварда Крістін Кнудсдоттер (пом. в 1178). Однак шлюб цей, згідно сагам, теж не був вдалим, Магнус не любив свою дружину.

Шлюб з королем Данії[ред. | ред. код]

Коли в 1130 Сігурд помер від чуми і Магнус став новим королем, Мальмфрида поїхала в Данію до сестри. Там вона включилася в боротьбу чоловіка Інгеборги Кнуда Лаварда за престол з його дядьком Нільсом. У цій боротьбі їх підтримував Магнус. Однак у 1131 році Нільс вбив Кнуда, заманивши його в пастку.

У 1133 Мальмфрида вийшла заміж за зведеного брата Кнуда — Еріка. Незабаром їм довелося бігти від переслідування Нільса до Норвегії до Магнуса. Однак дружина Магнуса, її племінниця Крістін попередила їх про те, що той хоче зрадити їх і видати Нільса. Тоді Ерік і Мальмфрида знайшли захист у супротивника Магнуса в боротьбі за норвезький престол Гаральда Гіллі. Через це Магнус відіслав від себе Крістін.

У наступному році Ерік переміг Нільса і став королем Данії. Збереглася його грамота Лундського собору, в якому він називає дружину онукою шведського короля.

Ерік був непопулярним королем. У липні 1137 він був убитий на тінзі. Доля Мальмфриди після цього вбивства невідома.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Князівну зобразили 2016 року на марковому аркуші «Київські князівни на престолах Європи».

Предки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Dictionary of Women Worldwide: 25,000 Women Through the Ages / A. Commire, D. KlezmerDetroit: Gale, Yorkin Publications, 2006. — 2572 p. — ISBN 978-0-7876-7585-1