Мамутов Валентин Карлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мамутов Валентин Карлович
Народився 30 січня 1928(1928-01-30)
Одеса, Українська Соціалістична Радянська Республіка, СРСР СРСР
Помер 15 березня 2018(2018-03-15) (90 років)
Донецьк
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковець
Alma mater Свердловський юридичний інститут
Посада Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України
Вчене звання доктор юридичних наук
Науковий ступінь дійсний член НАН України
Членство НАН України
Нагороди
Орден Князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого IV ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого IV ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Орден Князя Ярослава Мудрого V ступеня
Почесна грамота Верховної Ради України Почесна грамота Верховної Ради України Почесна грамота Верховної Ради України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Орден Дружби народів
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»
Медаль «За доблесну працю (За військову доблесть)»

Валенти́н Ка́рлович Мамутов (нар. 30 січня 1928 р., м. Одеса — 15 березня 2018, м. Донецьк) — український учений-юрист, дійсний член НАН України. Автор праць з питань управління суспільним виробництвом, господарського права. Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 30 січня 1928 року в Одесі. 1949 року закінчив Свердловський юридичний інститут. Розпочав професійну діяльність у Державному арбітражі при виконкомі Свердловської обласної ради. 1954 року в журналі «Радянська держава і право» Мамутов публікує першу наукову статтю, в 1956 захистив кандидатську дисертацію. Очолював юридичні відділи Міністерства будівництва підприємств вугільної промисловості УРСР, Донецького раднаргоспу, Міністерства вугільної промисловості УРСР. Під його керівництвом у 1958-65 роках працювала правова секція техніко-економічної ради Донецького раднаргоспу.

У 1965 захистив докторську дисертацію, того ж року призначений заступником керівника Донецького відділення Інституту економіки АН УРСР. З 1969 року працює заступником директора Інституту економіки промисловості АН УРСР. 1972 року обраний членом-кореспондентом АН УРСР. У 1988 році — обраний академіком АН УРСР.

У січні 1992 згідно з постановою Президії АН України Мамутов організовує та очолює Інститут економіко-правових досліджень. Один з ініціаторів формування нової наукової та навчальної дисципліни — організація правової роботи в народному господарстві. Обґрунтував ідею чіткої регламентації обов'язків і встановлення вищого господарського органу перед підлеглими йому підприємствами, що входять у відповідну систему; ідея знайшла закріплення в Законі про підприємство. Виконав ряд робіт з проблем регіонального управління, правових питань технічного прогресу, правового забезпечення автоматизованих систем керування, впровадження передового досвіду, планування, участі трудящих в управлінні виробництвом, родинної оренди у сільському господарстві, рекреаційного забезпечення промисловості. Був одним з укладачів посібників, де вперше здійснено оригінальну систематизацію численних нормативних актів про господарські права підприємств і міністерств, а також співавтором реформаторських проєктів Основ господарського законодавства і Господарського кодексу, що готувалися у 1970-80-х роках. Протягом 1991—2002 років, виконуючи доручення Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, керує роботою з підготовки проєкт Господарського (Комерційного) кодексу України.

Мамутов Валентин Карлович — автор більш як 500 наукових праць, з них 20 монографій, 4 підручників для вищих навчальних закладів. Під його керівництвом захищено понад 30 кандидатських і докторських дисертацій.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер 15 березня 2018 року у Донецьку на 91-му році життя.[1]

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Нагороджений орденом Дружби народів, орденом Ярослава Мудрого V, IV та III ступенів, медаллю «За доблесну працю», Почесними грамотами Верховної Ради України. Почесний громадянин Донецька (2002).

З травня 2012 року — в складі Конституційної асамблеї.

З 2020 року Інститут економіко-правових досліджень НАН України, який Валентин Мамутов створив і де він був першим директором, має його ім'я[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Донецьку помер відомий український професор /ZIK, 16.3.2018/. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 16 березня 2018.
  2. Інституту присвоєно ім’я академіка НАН України Валентина Карловича Мамутова. 14 лютого 2020. Процитовано 15 лютого 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]