Манасія II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манасія II
Ім'я при народженні Мойсей
Народився невідомо
Помер бл. 890
Національність хозарин
Титул бек-мелех
Термін 868/870890 роки
Попередник Завулон I
Наступник Нісі
Конфесія юдаїзм
Рід Буланіди
Батько Завулон I
Діти 1 син

Манасія II (пом. бл. 890) — 8-й понвовладний бек-мелех Хозарської держави у 868/870890 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Буланідів. Син бек-мелеха Завулона I. Десь у 860-х роках після смерті останнього Манасія II отримав владу в Хозарському каганті. Можливо змінив ім'я на «Мойсей». З огляду на часті напади русів, з якими хозарське військо не могло дати ради, провів військову реформу, у результаті чого основою армії стали професійні вояки.

Висунуто гіпотезу, що напевне Манасія II повалив кагана Захарію, можливо зовсім ліквідувавши титул (але в іноземних джерелах наступників Манасії II називають каганами), оскільки розумів постійну загрозу від династії Ашина, що мала законні права на трон. Став карбувати монети «Мойсей — посланець Бога».

Протягом 870—880-х років завдяки успішним діям бек-мелеха держава пережила економічний і політичний розквіт. На цей час не становила загрози сусідям, але й ті не намагалися вдиратися у межі Хозарії.

У 883 році проти каганату виступив київський князь Олег, який до 885 року завдав низки поразок хозарським військам. Внаслідок цього каганат втратив владу над слов'янськими племенами сіверян і радимичів.

Наприкінці 880-х років Манасія II стикнувся з постійними нападами печенігів, яким спочатку завдав низку поразок. Близько 889 року останні зуміли прорватися через Волгу. Можливо у цій боротьбі загинув бек-мелех. Владу отримав його син Нісі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Douglas M. Dunlop, The History of the Jewish Khazars, Princeton, N.J.: Princeton University Press, 1954.
  • Norman Golb and Omeljan Pritsak, Khazarian Hebrew Documents of the Tenth Century. Ithaca: Cornell Univ. Press, 1982.
  • Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria. 2nd ed. Rowman & Littlefield Publishers, Inc, 2006