Мандрики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мандрики
Походження  Україна
Необхідні компоненти тісто, сметана, сир і яйце

Мандри́ки — коржики[1][2], які готували із розмішаного на сметані сиру, пшеничного борошна і яєць[3]. Готували в Україні на християнське свято на честь апостолів Петра та Павла 12 липня. День апостолів Петра і Павла у народі знаменує закінчення купальських святкувань «маківки літа» і літніх весіль, прощання з весною та підготовку до сінокосу[4].

Випікали ці коржики із пшеничного тіста, зібраних під час Петрівки сколотин та перевареної сироватки, а також додавали сир та яйця. Назву цих виробів у народі пов'язували з легендою про мандрування світом апостолів Петра й Павла, у яких зозуля вкрала одну «мандрику» і за це її Бог покарав — саме о цій порі вона перестає кувати. Ще люди з цього приводу казали, що зозуля «мандрикою вдавилася», але якщо її кування чути було й після Петра, то це, вважали, на нещастя.

До свята Петра господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

У Карпатах і на Прикарпатті пастухи влаштовували свято на вигонах та полонинах: пекли мандрики, веселились, змагались, танцювали. Проводили обряд «копання Петра», коли викопували в землі по периметру квадратну канаву (куди, сівши, можна було опустити ноги), а всередині на траві накривали «стіл» з наїдками. Співали пісень.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мандрика // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Мандрика // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  3. Доброльожа Г. Хліб та борошняні вироби в поліській фразеології: історичний та етнокультурний коментар [Архівовано 25 березня 2022 у Wayback Machine.]
  4. Воропай, 1958, с. 135, т. 2.

Посилання[ред. | ред. код]