Мандрівний фронт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мандрівний фронт
рос. Кочующий фронт
Жанр драма
Режисер Барас Халзанов
Сценарист Барас Халзанов
Михайло Колесников
У головних
ролях
Петро Глєбов
Афанасій Кочетков
Валентин Кулик
Юрій Соломін
Григорій Гецов
Леонід Кулагин
Оператор Геннадій Черешко
Композитор Євген Крилатов
Кінокомпанія Свердловська кіностудія
Тривалість 90 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1972
IMDb ID 0378212

«Мандрівний фронт» (рос. «Кочующий фронт») — фільм режисера Бараса Халзанова, він же співавтор сценарію. Знятий на Свердловській кіностудії 1971 року. Прем'єра кінокартини відбулася 13 березня 1972 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається у 1919 році. У Росії громадянська війна. Не оминула вона стороною і Єнисейську губернію. Тут, в глибокому тилу колчаківських військ, три десятка сіл у відповідь на безчинства білогвардійців і їх поплічників проголошують партизанську Радянську Баджейскую республіку.

За короткий час червоні партизани перетворилися в грізну силу, керовану Петром Щетінкіним, повним Георгіївським кавалером, ставшим під час першої світової війни офіцером, який до 1917 року дослужився штабс-капітана. Партизани діяли здебільшого на колчаківських комунікаціях, сильно ускладнюючи постачання армії Колчака країнами Антанти. Це змусило Колчака кинути проти партизан Баджейської республіки цілу дивізію, знявши її з фронту, що само по собі стало великою допомогою Червоній Армії.

Перші ж бої партизан показали ефективність стратегії Петра Щетінкіна. Пізніше, щоб уникнути лобових зіткнень з кількісно переважаючими партизан білими військами і врятувати поранених партизан, а також жінок і дітей, що йшли з партизанами, Щетінкін приймає рішення перейти кордон з Монголією. Він піднімає проти експлуататорів монгольських робітників, об'єднується з ними і, завдаючи далі удари по білим в несподіваних для них місцях, доводить боротьбу до переможного кінця.

Актори[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]