Маноліс Глезос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маноліс Глезос
грец. Μανώλης Γλέζος
Народився 9 вересня 1922(1922-09-09)[1]
Apeiranthosd, Грецьке королівство
Помер 30 березня 2020(2020-03-30)[2] (97 років)
Афіни, Греція[3]
·серцева недостатність[3]
Поховання Перше афінське кладовище
Країна  Греція
Діяльність політик, журналіст, боєць опору, письменник, публіцист
Сфера роботи політика[4] і журналістика[4]
Alma mater Афінський університет економіки та бізнесу (2020)
Членство United Panhellenic Organization of Youthd
Партія ПАСОК, Єдина демократична ліва партія, Сінаспізмос, Popular Unityd, Коаліція радикальних лівих і Комуністична партія Греції
У шлюбі з Tasia Glezoud
Автограф
Учасник Друга світова війна
Нагороди

CMNS: Маноліс Глезос у Вікісховищі

Маноліс Глезос (грец. Μανώλης Γλέζος; 9 вересня 1922, Наксос — 30 березня 2020) — грецький політик, письменник. Почесний доктор університету Аристотеля в Салоніках.

Біографія[ред. | ред. код]

Маноліс Глезос народився на острові Наксос у селі Алірантос. З 1935 року з родиною переїхав до Афін. Закінчив середню школу, працював в аптеці. В 1940 році вступив до Вищої школи економічних і комерційних досліджень (нині Афінський університет економіки та бізнесу). У 1939 році він почав брати участь у Русі Опору проти італійської окупації і диктатури Метаксаса. Він хотів вступити до грецької армії, але йому було відмовлено через юний вік. Працював у Грецькій місії Червоного Хреста і в Афінському муніципалітеті.

У ніч на 31 травня 1941 року разом з товаришем по підпіллю Апостолосом Сантасом забрався на Акрополь і зірвав встановлений на ньому нацистський прапор, який знаходився під посиленою охороною. Це був перший акт опору нацистським окупантам в Греції і він підняв багатьох греків на боротьбу. Гітлерівці заочно засудили Глезоса і Сантаса до страти. 24 березня він був заарештований німецькою охороною і підданий тортурам у в'язниці. В результаті захворів на туберкульоз. Гітлерівці випустили його з в'язниці, але 21 квітня 1943 року Маноліс Глезос був заарештований вже італійськими окупаційними військами. Після 3 місяців перебування у в'язниці Глезос був звільнений 7 лютого 1944, але був знову заарештований вже грецькими колабораціоністами. 7 вересня йому вдалося втекти.

З моменту визволення Греції від окупантів Маноліс Глезос стає редактором газети Комуністичної партії Греції «Різоспастіс», а в 1947 році він стає її головним редактором. 10 серпня газета була закрита, а 3 березня 1948 Маноліс Глезос був заарештований та засуджений до декількох штрафів. У жовтні 1948 року він був засуджений до смертної кари і 21 березня 1949 року був повторно засуджений до страти. Однак протести громадськості змусили владу замінити смертну кару довічним позбавленням волі. Перебуваючи у в'язниці, Маноліс Глезос 9 вересня 1951 був обраний депутатом парламенту від Єдиної демократичної лівої партії (EDA), але влада анулювала мандат.

У 1958 році Маноліс Глезос був заарештований разом з кількома колегами за безпідставним звинуваченням у шпигунстві на користь СРСР. У липні 1959 року він був засуджений до 5 років позбавлення волі і 4 років заслання, проте в 1962 році під тиском міжнародної громадськості був звільнений. Ще перебуваючи у в'язниці в 1961 році він знову був обраний до парламенту Греції, мандат знову був анульований владою. В 1967 році Маноліс Глезос знову був арештований в ніч військового перевороту хунти чорних полковників і провів у в'язниці 4 роки.

Після відновлення демократії в Греції Маноліс зайнявся відродженням партії EDA. У 1981 і 1985 роках обирався членом парламенту Греції, а в 1984 році також став депутатом Європейського парламенту.

Крім своєї політичної діяльності Глезос розробив систему для запобігання повеней, боротьби з ерозією і збереження підземних вод, яка працює за конструкцією як серія дуже малих гребель для перенаправлення потоків води у водоносних горизонтах.

5 березня 2010 року, під час сутичок демонстрантів з поліцією, він постраждав від сльозоточивого газу та потрапив до лікарні.

4 березня 2010 року Маноліс Глезос брав участь в акції протесту проти політики економії уряду в Афінах, під час якої постраждав від сльозоточивого газу[5][6]. За словами Маноліса Глезоса, він отримав опіки рогівки очей. Відтак у Греції прийнято рішення замінити сльозоточивий газ, а замість нього використовувати воду[7].

30 березня 2020 року Глезос помер від серцевої недостатності у віці 97 років. Алексіс Ципрас, колишній прем'єр-міністр Греції, сказав: «Він назавжди залишиться символом борця, який знав, як пожертвувати собою заради народу. "

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У місті Кривий Ріг є вулиця Глезоса.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ČSFD — 2001.
  2. Εφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος
  3. а б https://www.eldiario.es/internacional/Muere-Manolis-Glezos-partisano-Acropolis_0_1011399452.html
  4. а б Czech National Authority Database
  5. Greece does not need financial aid, says Angela Merkel. Архів оригіналу за 15 вересня 2016. Процитовано 22 березня 2010.
  6. Слёзы демонстрантов останутся в прошлом[недоступне посилання з липня 2019]
  7. В Греции слезоточивый газ заменят водой[недоступне посилання з липня 2019]