Мануїл III (імператор Трапезунда)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мануїл III
Народився 16 грудня 1364(1364-12-16)
Трабзон, Трапезундська імперія
Помер 5 березня 1417 (52 роки)
Трабзон, Трапезундська імперія
Поховання Kızlar Monasteryd
Країна  Трапезундська імперія
 Візантійська імперія
Діяльність правитель
Посада деспот і emperor of Trebizondd
Рід Q3853907?
Батько Олексій III Великий Комнін[1]
Мати Теодора Кантакузен[1]
Брати, сестри Anna of Trebizond, Queen of Georgiad і Eudokia of Trebizondd
У шлюбі з Gulkhan-Eudokia of Georgiad і Anna Philanthropened
Діти Олексій IV (імператор Трапезунда)[1]

Мануїл III (грец. Μανουήλ Γ΄ Μέγας Κομνηνός; 16 грудня 1364 — 5 березня 1417) — імператор Трапезунда в 13901417 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Великих Комнінів. Другий син трапезундського імператора Олексія III і Феодори, донька візантійського себастократора Никифора Кантакузина. Народився 1364 року. 1377 року після смерті його старший брат Василя став спадкоємцем престолу. У тому ж році він одружився з дочкою грузинського царя Давида IX.

У 1390 році після смерті батька зайняв трон імператора Трапезунда. У 1391 році підтвердив попередні привілеї венеційців, сподіваючись зіграти на суперечностях з генуезькими купцями, які фактично монополізували зовнішню торгівлю імперії. 1395 року дружина Мануїла III померла, невдовзі пошлюбив доньку фессалійського кесаря ​​Мануїла Ангела Філантропена. У 1396 році знову підтвердив привілеї венеційців, підписавши «Золоту буллу», якою дозволив торгувати скрізь в своїх володіннях, також надав право на спорудження костелу, створення банку і власного суду. Мануїл III відправив дзвін і годинник до Венеції, щоб їх там відремонтували.

1398 року османський султан Баязид I провів своє військо уздовж узбережжя Чорного моря до кордону Трапезундської імперії. Втім Трапезунд врятувало втручання чагатайського аміра Тамерлана, який у серпні 1400 року вдерся до Малої Азії, захопивши важливе місто Сівас. Мануїлу III вдалося ухилитися від вимоги Тамерлана надати тому своє військо. Протя 1402 року після перемоги останнього над османами в Ангорській битві імператор надав Тамерлану, що переслідував синів Баязида I, 20 галер. У 1403 році Тамерлан залишив Малу Азію, призначивши онука Мірзу Халіла доглядати за справами на Кавказі, зокрема й над Трапезундською імперією. 1405 року після смерті Тамерлана той вирушив до Самарканда боротися за трон, завдяки чому імператор досяг незалежності.

Після цього виникла загроза з боку держави Кара-Коюнлу, яка тривалий час боролася з Ак-Коюнлу. Для запобігання військовій загрозі з цього боку імператор влаштував шлюби своїх сестер з володарями цих держав. Також готував шлюб сестри Марії з візантійським імператором Іоанном VIII.

У наступні роки намагався маневрувати між Османською державою (1413 року її об'єднав Мехмед I), беліками Караман і Зулькадар. 1416 року відправив посольство до Венеції. Того ж року венеційський флот запобіг спробі генуезців захопити Трапезунд. наприкінці року проти нього підняв заколот син Олексій, який взяв у облогу Мануїла III в трапезундській цитаделі. За посередництва церкви і знаті Мануїл III передав фактичну владу синові. Сам він помер у березні наступного року.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Гулкан-хатун (Євдокія), донька Давида IX, царя Грузії

Діти:

2. Дружина — Анна, донька Мануїла Ангела Філантропена, кесаря Фессалії

дітей не було

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Shaw, Stanford. History of the Ottoman Empire and Modern Turkey. 1. Cambridge University Press, 1976.
  • Kelsey Jackson Williams, «A Genealogy of the Grand Komnenoi of Trebizond», Foundations, 2 (2006), p. 178
  • Michel Moreaux, " Les grands Comnènes de Trébizonde, biographie et monnaies ", sur Academia (consulté le 10 avril 2019).