Манхар бланко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манхар бланко
Необхідні компоненти молоко

Манха́р бла́нко (ісп. Manjar blanco) — назва декількох різновидів ласощів в іспаномовних країнах[1]. В Іспанії це желе. В Америці, особливо в (Південній Америці) так називається солодка біла молочна паста, яка використовується для намазування або як начинка для випічки. Ця назва в Латинській Америці іноді використовується як взаємозамінна з дульсе де лече або cajeta (кахе́та), але зазвичай ці терміни належать до ласощів, приготування яких відрізняється від описуваного.

Іспанія[ред. | ред. код]

Докладніше: Бланманже

Манхар бланко в Іспанії та інших частинах Європи належить до десерту, більш відомому як желе, яке має консистенцію, подібну желатину (на ділі сучасні різновиди часто роблять з додаванням желатину). В Середньовіччі цю страву готували з курки або риби, рису, цукру та молока (або мигдалевого молока) та інших інгредієнтів[1] (ймовірно, на страву вплинула арабська кухня мусульманської Іспанії і мусульманської Сицилії). Зараз головними інгредієнтами страви в Іспанії стали молоко, мигдаль, кукурудзяний крохмаль або желатин і цукор[2]. Іспанські варіанти страви часто відрізняються від французьких або англійських.

Південна Америка[ред. | ред. код]

Перуанські teja c Manjar blanco всередині

Назва Manjar blanco відомо в Перу, Колумбії та Чилі. Воно належить до набору схожих страв, які традиційно готуються повільним варінням молока з поступовим додаванням цукру до загустіння і зменшення об'єму. У деяких областях додають додаткові інгредієнти: ванільні боби, сік цитрусових, корицю і навіть рис[3]. Для запобігання пригорання використовується зазвичай водяна баня. В результаті виходить біла або кремова густа паста, подібна згущеному молоку, але більш густа.

Манхар бланко може використовуватися для намазування на хліб, або як начинка для різної випічки, наприклад альфахора і teja (те́ха).

Колумбія[ред. | ред. код]

Манхар бланко — традиційна різдвяна страва в Колумбії, поряд з натільяс. Її роблять з молока, рису і цукру; суміш довго уварюють, поки не вийде потрібна текстура. Ці ласощі продають під час Різдва в магазинах, але багато хто прагне самостійно варити його вдома.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Web Gastronomica de Enrique Domenech: Manjar Blanco Receta [Архівовано 31 грудня 2005 у Wayback Machine.], retrieved on 22-04-2007
  2. CyberPadres.com: MANJAR BLANCO [Архівовано 2 листопада 2006 у Wayback Machine.], retrieved on 22-04-2007.
  3. BoliviaWeb: Galeria de Recetas: MANJAR BLANCO [Архівовано 1 листопада 2006 у Wayback Machine.], retrieved on 22-04-2007

Посилання[ред. | ред. код]