Маній Ацилій Глабріон (монетарій)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маній Ацилій Глабріон
Народився 82 до н. е.
Помер після 44 до н. е.
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Посада римський губернаторd
Військове звання монетарій
Термін 55—49 роки до н.е.
Рід Ацилії
Батько Маній Ацилій Глабріон
Мати Емілія Скавра

Маній Ацилій Глабріон (*Manius Acilius Glabrio, 82 до н. е. —після 44 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Ациліїв. Син Манія Ацилія Глабріона та Емілії Скаври. Ще до його народження за наказом Луція Сулли мати (Емілія) розлучилася з батьком Глабріона й вийшла заміж за Гнея Помпея. В його домі у 82 році до н. е. народився Марк, але при пологах померла його мати.

Завдяки підтримці Помпея зробив гарну кар'єру. Брав участь у війні проти піратів, перебуваючі серед контуберналіїв. У 55 році до н. е. стає монетарієм (відповідав за карбування монет). на цій посаді перебував до 49 року до н. е.

З початком громадянської війни між Гаєм Юлієм Цезарем та Гнеєм Помпеєм Великим підтримав першого. Брав участь у бойових діях цезаріанців при Діррахіумі. У 48 році до н. е. очолив залогу фортеці Орік в Епірі. У 46 році до н. е. очолив війська на Сицилії, надаючи допомогу Цезареві, який воював проти помпеянців у Африці. У 44 році до н. е. призначається намісник у провінції Ахайя. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, v. 2, page 272