Маргарет (принцеса Великої Британії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса Маргарет Роуз
англ. Princess Margaret
Файл:Coat of Arms of Margaret, Countess of Snowdon.svg, Arms of Margaret, Countess of Snowdon (Scotland).svg
Графиня Сноудонська
 
Ім'я при народженні: англ. Princess Margaret Rose of York
валл. Y Dywysoges Margaret Rose of York
Народження: 21 серпня 1930(1930-08-21)[1][2][…]
Замок Глеміс
Смерть: 9 лютого 2002(2002-02-09)[1][2][…] (71 рік)
Вестмінстер, Лондон, Велика Британія Велика Британія
Причина смерті: інсульт
Поховання: Меморіальна каплиця короля Георга VI[4][5]
Країна: Велика Британія
Релігія: Англіканська церква
Рід: Віндзорська династія
Батько: Георг VI[5][6]
Мати: Єлизавета Боуз-Лайон[5][6]
Шлюб: Ентоні Армстронг Джонс, 1-й граф Сноудон[5][6]
Діти: Девід Армстронг Джонс, 2-й граф Сноудон[5][6][7] і Сара Чатто[7][5][6]
Нагороди:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Принцеса Маргарет Роуз, графиня Сноудонська, CI[en], GCVO, GCStJ, CD (англ. Margaret Rose; 21 серпня 1930 — 9 лютого 2002) — молодша дочка короля Георга VI та королеви Єлизавети. Молодша ​​сестра королеви Єлизавети II.

Маргарет народилася, коли її батьки були герцогом і герцогинею Йоркськими, і провела більшу частину свого дитинства з ними та своєю старшою сестрою. Її життя змінилося в шість років, коли її батько зійшов на британський престол після зречення свого брата Едуарда VIII. Сестра Маргарет стала спадкоємицею, а Маргарет була другою в черзі на трон. Її позиція в лінії спадкоємства зменшилася протягом наступних десятиліть, коли народилися діти та онуки Єлизавети. Під час Другої світової війни дві сестри залишилися у Віндзорському замку, незважаючи на пропозиції евакуювати їх до Канади. У воєнні роки Маргарет була занадто молодою для виконання офіційних обов'язків і продовжила навчання, їй було дев'ять років, коли почалася війна, і виповнилося п'ятнадцять відразу після закінчення військових дій.

Починаючи з 1950-х років, Маргарет стала однією з найвідоміших світських левиць, прославившись своїм гламурним способом життя та відомими романами. Найвідомішим є те, що на початку 1950-х років вона закохалася в Пітера Таунсенда. У 1952 році її батько помер, її сестра стала королевою, і Таунсенд розлучився з дружиною. Він зробив пропозицію Маргарет на початку наступного року. Багато хто в уряді вважав, що він був би невідповідним чоловіком для 22-річної сестри королеви, і архієпископ Кентерберійський відмовився схвалити її шлюб з розлученим чоловіком. Маргарет відмовилася від своїх планів з Таунсендом і вийшла заміж за Ентоні Армстронга-Джонса в 1960 році; королева дала йому титул граф Сноудоном. У пари було двоє дітей, Девід і Сара. В 1978 році пара розлучилися. Маргарет більше не виходила заміж.

Маргарет була неоднозначною членкинею британської королівської родини. Її розлучення викликало багато негативного розголосу, а її приватне життя багато років було предметом спекуляцій ЗМІ та королівських спостерігачів. За останні двадцять років життя її здоров'я значно погіршилося. Більшу частину свого дорослого життя вона була завзятим курцем, у 1985 році перенесла операцію на легенях, у 1993 році перенесла пневмонію, а також три інсульти між 1998 і 2001 роками. Маргарет померла в лютому 2002 року у віці 71 року після четвертого інсульту.

Дитинство[ред. | ред. код]

Королева Марія з онуками: Єлизаветою, майбутньою королевою Єлизаветою II і Маргарет.

Принцеса Маргарет народилася 21 серпня 1930 року в замку Глеміс (Glamis) у Шотландії. Вона була молодшою ​​дочкою Георга VI і Єлизавети Боуз-Лайон. Принцесу охрестили в каплиці Букінгемського палацу. Її хрещеним батьком став старший брат її батька — майбутній Едуард VIII, а хрещеною матір'ю — Інгрід, уроджена Принцеса Швеції, згодом — королева Данії. 1936 року її дядько, Едуард VIII, зрікся престолу, і батько Маргарет став королем. Протягом усього дитинства її виховували сестра і її наставники. Під час Другої світової війни Маргарет залишилася у Віндзорському палаці, попри численні бомбардування Лондона.

Любов[ред. | ред. код]

1953 року принцеса Маргарет познайомилася з капітаном Пітером Таунсендом. Хоча він і не був дворянином, Пітер перебував у Королівських військово-повітряних силах Великої Британії. Таким чином, він був допущений у Букінгемський палац і в коло королівської сім'ї. Утім, він був розлучений і мав дітей, що унеможливлювало шлюб з принцесою Маргарет: англіканська церква і королівські традиції забороняють шлюб з розлученим чоловіком. Щоб одружитися з капітаном, принцеса Маргарет повинна була б, відповідно до правил королівського двору, досягти 25 років, відмовитися від свого королівського титулу і від витрат на своє утримання. Після декількох років роману Маргарет публічно повідомила про свій розрив з Пітером, «зважаючи на обов'язки щодо своєї країни».

Маргарет належала до лондонської еліти й стала ціллю папараці того часу. Її помічали у товаристві Джона Тернера, який згодом став прем'єр-міністром Канади.

Весілля[ред. | ред. код]

6 травня 1960 року вона вийшла заміж за Ентоні Армстронг-Джонса, фотографа, нащадка дрібного валлійського дворянського роду, який отримав титул графа Сноудонського і віконта Лінлі.

У шлюбі народилися дві дитини:

1978 року граф і графиня Сноудонські розлучилися через роман принцеси Маргарет з баронетом Родді Ллевелліном.

Життя[ред. | ред. код]

Маргарет прозвали «бунтівною принцесою» через її скандальну поведінку: вона стала завсідником лондонських клубів і охоче з'являлася в середовищі рокерів, зі склянкою спиртного і довгим мундштуком в руці. Починаючи з 1980-х років у неї з'явилися серйозні проблеми зі здоров'ям. Преса заявляла, що вона курить до 60 сигарет на день і захоплюється джином.

Громадське життя[ред. | ред. код]

Серед перших офіційних зобов'язань Маргарет був спуск на воду океанського лайнера Edinburgh Castle у Белфасті в 1947 році.[8]  Згодом Маргарет вирушила в численні тури різними місцями; у своєму першому великому турі вона приєдналася до своїх батьків і сестри в турі Південною Африкою в 1947 році. Її тур на борту Британії до британських колоній у Карибському басейні в 1955 році викликав сенсацію у Вест-Індії, і каліпсос був присвячений їй.  Коли колонії Британської Співдружності націй прагнули стати державою, принцеса Маргарет представляла корону на церемоніях незалежності на Ямайці в 1962 році  та Тувалу та Домініка в 1978 році. Її візит до Тувалу був перерваний через хворобу, яка, можливо, була вірусною пневмонією, і її доправили до Австралії, щоб одужати.  Інші закордонні тури включали Східну Африку та Маврикій у 1956, Сполучені Штати у 1965, Японію у 1969 та 1979,  Сполучені Штати та Канаду у 1974,  Австралію у 1975, Філіппіни — 1980,  Свазіленд — 1981,  Китай — 1987.

У серпні 1979 року Луїс Маунтбаттен, 1-й граф Маунтбаттен з Бірми, і члени його родини були вбиті бомбою, закладеною Тимчасовою ірландською республіканською армією .  Того жовтня, під час благодійного туру Сполученими Штатами від імені Королівського оперного театру, Маргарет сиділа на обіді в Чикаго з оглядачем Аброю Андерсон і мером Джейн Бірн . Маргарет сказала їм, що королівська родина була зворушена численними листами співчуття з Ірландії.  Наступного дня конкурент Андерсона Ірв Купчінет опублікував заяву про те, що Маргарет називала ірландців «свинями». Маргарет, Андерсон і Бірн негайно відмовили, але шкоди вже було завдано.  Решта туру викликала демонстрації, а охорона Маргарет була подвоїна перед лицем фізичних загроз.

Хвороба та смерть[ред. | ред. код]

Маргарет у подальшому житті

Все життя Маргарет було затьмарене хворобою та інвалідністю.[9] Вона почала палити сигарети в ранньому підлітковому віці і продовжувала палити багато років після цього.[10] У 1970-х роках вона пережила нервовий зрив і лікувалася від депресії у Марка Коллінза, психіатра з клініки Пріорі.  Пізніше вона страждала від мігрені, ларингіту та бронхіту.[11] 5 січня 1985 року їй видалили частину лівої легені; операція проводила паралелі з операцією її батька 34 роки тому. У 1991 році вона кинула палити, хоча продовжувала пити.

У січні 1993 року Маргарет потрапила до лікарні через пневмонію. Вона пережила легкий інсульт 23 лютого 1998 року у своєму будинку відпочинку на Мустіку[12]. На початку наступного року вона отримала серйозні опіки на ногах під час нещасного випадку у ванній кімнаті, що вплинуло на її рухливість, оскільки вона потребувала підтримки під час ходьби та іноді користувалася інвалідним візком. Її госпіталізували 10 січня 2001 року через втрату апетиту та проблеми з ковтанням після чергового інсульту[13][14]. До березня 2001 року інсульти призвели до часткового порушення зору та паралічу лівого боку. Остання публічна поява Маргарет була на святкуванні 101-го дня народження її матері в серпні 2001 року, а також на святкуванні 100-річчя її тітки, принцеси Аліси, герцогині Глостерської, у грудні того ж року.

Принцеса Маргарет померла в лікарні короля Едуарда VII у Лондоні о 6:30 (GMT) 9 лютого 2002 року у віці 71 року, через день після іншого інсульту, який супроводжувався серцевими проблемами та через три дні після 50-річчя смерті батька.[15] Старший син її сестри, Чарльз, тоді принц Уельський, віддав данину пам'яті своїй тітці в телевізійній трансляції. Британські політики та іноземні лідери також надіслали свої співчуття. Після її смерті в церкві Святої Марії Магдалини та замку Глеміс відбулися приватні панахиди .

Труну Маргарет, завішану її особистим штандартом, перевезли з Кенсінгтонського палацу до Сент-Джеймського палацу перед її похоронами[16]. Похорони відбулися 15 лютого 2002 року, у 50-ту річницю похорону її батька. Відповідно до її побажань, церемонія була приватною службою в каплиці Святого Георгія Віндзорського замку для родини та друзів. На відміну від більшості інших членів королівської родини, принцеса Маргарет була кремована в крематорії Слау[17]. Її прах було поміщено в Королівському сховищі в каплиці Святого Георгія, а потім перенесено до могили її батьків, короля Георга VI і королеви-матері Єлизавети (яка померла через сім тижнів після Маргарет), у меморіальній каплиці короля Георга VI через два місяці. Державна меморіальна служба відбулася у Вестмінстерському абатстві 19 квітня 2002 року. Інша меморіальна служба з нагоди 10-ї річниці смерті Маргарет і королеви-матері відбулася 30 березня 2012 року в Каплиці Святого Георгія Віндзорського замку, де були присутні королева та інші члени королівської родини[18].

Спадщина[ред. | ред. код]

Мода і стиль[ред. | ред. код]

За життя принцесу Маргарет вважали іконою моди[19][20][21]. Її погляди в моді отримала прізвисько «Погляд Маргарет»[22]. Принцеса, яку називають «королівською бунтаркою», створила свій стиль на відміну від первісного та позачасового стилю своєї сестри, використовуючи модні модні аксесуари, такі як яскраві кольорові хустки та гламурні сонцезахисні окуляри[19][23][24]. Маргарет налагодила тісні стосунки з ательє Крістіана Діора, носила його дизайни протягом усього свого життя та стала однією з його найвідоміших клієнток. У 1950 році він розробив сукню кремового кольору, яку вона одягла на свій 21-й день народження, вона була названа знаковою частиною історії моди[25][26]. Протягом десятиліття принцеса була відома тим, що носила сукні з квітковим принтом, бальні сукні яскравих відтінків і розкішні тканини, прикрашені діамантами, перлами та хутряними палантинами. Британський Vogue писав, що стиль Маргарет «розвивався» в середині 60-х років, коли вона фотографувалася разом із такими знаменитостями, як The Beatles, Френк Сінатра та Софі Лорен[27]. Принцеса Маргарет також була відома своїми «розкішними» капелюхами та головними уборами, включно з капелюхом з канаркового пір'я, який носили під час візиту на Ямайку в 1962 році, і капелюхом-дотом з павиного пір'я на Royal Ascot 1973 року[24].

У квітні 2007 року в Кенсінгтонському палаці відкрилася виставка під назвою Princess Line — The Fashion Legacy of Princess Margaret, яка демонструвала сучасну моду від британських дизайнерів, таких як Вів'єн Вествуд, натхненну спадщиною стилю принцеси Маргарет.

У популярній культурі[ред. | ред. код]

Серед акторок, які зіграли роль Маргарет, є Люсі Коху[en] («Сестра королеви»[en]), Кеті Мак-Грат («Королева»[en]), Рамона Маркес[en] («Король говорить!»), Бел Паулі («Королівська ніч»), Олівія Бенджамін («Батько Браун»), Ванесса Кірбі, Гелена Бонем Картер і Леслі Менвілл[en], які зіграли різні етапи життя Маргарет під час серіалу «Корона» з 2016 року по теперішній час.

Нагороди[ред. | ред. код]

Іноземні нагороди[ред. | ред. код]

Генеалогічне древо Маргарет Роуз[ред. | ред. код]

Предки 1. Маргарет Роуз, принцеси Великої Британії
2. Батько:
Георг VI
4. Дід:
Георг V
8. Прадід:
Едуард VII, король Великої Британії
9. Прабабуся:
Олександра Данська
5. Бабуся:
Марія Текська
10. Прадід по жіночій лінії:
Франц Текський
11. Прабабуся по жіночій лінії:
Марія Аделаїда Кембриджська
3. Мати:
Єлизавета Боуз-Лайон
6. Дід по жіночій лінії:
Клод Джордж Боуз-Лайон
12. Прадід по жіночій лінії:
Клод Боуз-Лайон
13. Прабабуся по жіночій лінії:
Франсіс Дора Сміт
7. Бабуся по жіночій лінії:
Сесілія Ніна Кавендіш-Бентинк
14. Прадід по жіночій лінії:
Чарльз Вільям Кавендіш-Бентинк
15. Прабабуся по жіночій лінії:
Каролайн Луїза Барнабі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. а б Filmportal.de — 2005.
  4. https://web.archive.org/web/20080210110244/http://www.stgeorges-windsor.org/history/hist_burials_date.asp
  5. а б в г д е https://www.royal.uk/princess-margaret
  6. а б в г д Kindred Britain
  7. а б Lundy D. R. The Peerage
  8. Princess Margaret and Northern Ireland (en-GB) . 9 лютого 2002. Процитовано 16 листопада 2022.
  9. Princess's history of ill health (en-GB) . 9 лютого 2002. Процитовано 16 листопада 2022.
  10. WalesOnline (9 лютого 2002). Princess Margaret: smoking. WalesOnline (англ.). Процитовано 16 листопада 2022.
  11. Her failing health (en-GB) . 9 лютого 2002. Процитовано 16 листопада 2022.
  12. agencies, Staff and (9 лютого 2002). A lifetime dogged by ill-health. the Guardian (англ.). Процитовано 16 листопада 2022.
  13. Princess Margaret: The medical care (en-GB) . 11 січня 2001. Процитовано 16 листопада 2022.
  14. Charles visits Princess Margaret (en-GB) . 15 січня 2001. Процитовано 16 листопада 2022.
  15. Scots sorrow at death of princess (en-GB) . 9 лютого 2002. Процитовано 16 листопада 2022.
  16. Princess to be cremated (en-GB) . 12 лютого 2002. Процитовано 16 листопада 2022.
  17. Bell tolls for Margaret's final journey. www.telegraph.co.uk. Процитовано 16 листопада 2022.
  18. Tributes to Queen Mother and Princess Margaret at Windsor memorial. BBC News (en-GB) . 30 березня 2012. Процитовано 16 листопада 2022.
  19. а б Princess Margaret's Greatest Fashion Moments Through the Years. Harper's BAZAAR (амер.). 8 листопада 2019. Процитовано 10 листопада 2023.
  20. Princess Margaret: We Take A Look At The Forgotten Royal Style Icon’s Wardrobe. Grazia (англ.). 12 вересня 2014. Процитовано 10 листопада 2023.
  21. а б Supplement to the London Gazette, 6 June 1947. Архів оригіналу за 30 травня 2013. Процитовано 9 квітня 2016.
  22. Princess Margaret Was A Fashion Icon And These Outfits Prove It. Marie Claire (en-us) . 29 грудня 2019. Процитовано 10 листопада 2023.
  23. Princess Margaret's Style Evolution, From Peak Princess To Style Icon. HuffPost (англ.). 17 листопада 2019. Процитовано 10 листопада 2023.
  24. а б published, Penny Goldstone (20 квітня 2020). A look back at Princess Margaret's most daring looks. Marie Claire UK (англ.). Процитовано 10 листопада 2023.
  25. Magazine, Smithsonian; Katz, Brigit. Princess Margaret’s Iconic 21st Birthday Dress Goes on Display. Smithsonian Magazine (англ.). Процитовано 10 листопада 2023.
  26. Hills, Megan C. (1 лютого 2019). Stories behind six legendary looks from the Dior V&A exhibition. Evening Standard (англ.). Процитовано 10 листопада 2023.
  27. Nast, Condé (17 листопада 2019). Princess Margaret’s Royal Style In 22 Divine Vintage Photos. British Vogue (en-GB) . Процитовано 10 листопада 2023.