Маргарет Фредкулла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Фредкулла
Народилася 1080[1]
Померла не раніше 4 листопада 1117 і не пізніше 4 листопада 1130
Країна Норвегія
Королівство Данія
Титул королева-консорт
Рід Стенкілі
Батько Інге I Старший
Мати Гелена (королева Швеції)
Брати, сестри Ragvald Ingessond, Христина Шведська і Катерина Інгесдоттер Шведська
У шлюбі з Нільс і Магнус III
Діти Магнус I Сильний і Inge Nielsond[2]

Маргарет Фредкулла (Діва Світу) (Маргарета або Маргрете; швед. Margareta Fredkulla, норв. Margret Fredskolla, дан. Margrete Fredkulla[3]; (1080 — не раніше 4 листопада 1117 і не пізніше 4 листопада 1130)) — шведська принцеса, королева консорт Норвегії під час шлюбу з королем Норвегії Магнусом III і королева-консорт Данії під час шлюбу з королем Данії Нільсом. Була де-факто регентом Данії.

Біографія[ред. | ред. код]

Маргарет була дочкою короля Швеції Інге I Старшого та його дружини, королеви Гелени. Точний рік його народження невідомий[4].

Королева Норвегії[ред. | ред. код]

В 1101 році вона вийшла заміж за короля Норвегії Магнуса. Шлюб був укладений в рамках мирного договору між Швецією і Норвегією. Її часто називали Маргарет Фредкулла, що означає «Маргарет Діва Миру». Її посаг складався з великих ленів і територій Швеції. У 1103 році вона овдовіла після двох років шлюбу і незабаром покинула Норвегію. Шлюб був бездітним. Її від'їзд з Норвегії був сприйнятий як образа норвежців, які очікували, що вона залишиться. Її звинуватили в крадіжці мощей святого Олафа.

Королева Данії[ред. | ред. код]

У 1105 році вона вийшла заміж за короля Данії Нільса, який був обраний королем у 1104 році. Він описується як пасивний монарх, якому не вистачало здібностей керувати і який надав своїй королеві право займатися справами держави. За його благословення Маргарет правила Данією[5]. Вона описується як мудрий правитель, і поки вона була королевою відносини між Данією та її рідною Швецією була дуже мирними. Вона карбувала власні монети, що є унікальним явищем для королеви-консорта того часу. На данських монетах, викарбуваних у той період, був напис: Margareta-Nicalas (Маргарет-Нільс).

Її батько король Інге Старший помер у 1110 році, і після нього право правління успадкували його племінники. У зв'язку з тим, що її старша сестра Христина жила на Русі, яка знаходилася дуже далеко від Швеції, спадщину їхнього батька було поділено лише між Маргарет та її молодшою сестрою Катаріною[6]. Відомо, що Маргарет поділилася спадщиною зі своїми племінницями Інгрід, королевою Норвегії і Інгеборгою, віддавши кожної одну чверть.

У 1114 році Маргарет отримала лист від Теобальда з Етампеса, в якому він подякував її за щедрість для церкви в Кані[7].

Смерть[ред. | ред. код]

Після її смерті в 1130 році король Нільс одружився із вдовуючою королевою Швеції Ульфгільдою. Володіння Маргарет у Швеції стали основною підтримкою для її сина Магнуса, коли він з їх допомогою зійшов на трон Швеції. Коли двоюрідний брат Маргарет король Інге Молодший помер, Магнус зайняв престол Швеції як старший онук короля Інге Старшого і правив під ім'ям Магнус I.

Діти[ред. | ред. код]

У Маргарет і короля Нільса було двоє дітей:

  • Інге Нільсен (помер у дитинстві)
  • Магнус (народився близько 1106 року)

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. Lundy D. R. The Peerage
  3. Margrete Ingesdatter «Fredkolla» (Store norske leksikon). Архів оригіналу за 8 жовтня 2012. Процитовано 12 грудня 2020.
  4. Margrete Fredkulla (Dansk Kvindehistorie). Архів оригіналу за 6 вересня 2016. Процитовано 12 грудня 2020.
  5. Margrete Fredkulla (Dansk Kvindehistorie)
  6. Kungagravar och medeltidshistoria, Beckman, Natanael, Fornvännen 22-47, 1921
  7. Bernard Gineste, «Thibaud d'Étampes», in Cahiers d'Étampes-Histoire 10 (2009), pp. 43–58, showing that this letter was not sent to Margaret of Scotland, dead in 1089, but to Margaret Fredkulla.

Література[ред. | ред. код]

  • Harrison, Dick Gud vill det — Nordiska korsfarare under medeltiden (2005)
  • Nanna Damsholt Kvindebilledet i dansk højmiddelalder (1985)

Посилання[ред. | ред. код]