Маргарита Єлизавета Мекленбурзька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарита Єлизавета Мекленбурзька
нім. Margarethe Elisabeth von Mecklenburg-Gadebusch
Маргарита Єлизавета Мекленбурзька
Маргарита Єлизавета Мекленбурзька
Портрет Маргарити Єлизавети пензля невідомого майстра
5-а герцогиня-консорт Мекленбург-Гюстрову
Початок правління: 9 липня 1611
Кінець правління: 16 листопада 1616
Інші титули: герцогиня-консорт Мекленбургу (16111616)

Попередник: Анна Померанська
Наступник: Єлизавета Гессен-Кассельська

Дата народження: 11 липня 1584(1584-07-11)
Місце народження: Шенберг
Країна: Священна Римська імперія
Дата смерті: 16 листопада 1616(1616-11-16) (32 роки)
Місце смерті: Гюстров, Мекленбург-Гюстров, Священна Римська імперія
Поховання Гюстровський собор
Чоловік: Йоганн Альбрехт II
Діти: Йоганн Крістоф, Софія Єлизавета, Крістіна Маргарита, Карл Генріх
Династія: Мекленбурги
Батько: Крістоф Мекленбурзький
Мати: Єлизавета Шведська

Маргарита Єлизавета Мекленбург-Ґадебушська (нім. Margarethe Elisabeth von Mecklenburg-Gadebusch, 11 липня 1584 — 16 листопада 1616) — мекленбурзька принцеса з Мекленбурзької династії, донька мекленбурзького принца Крістофа та шведської принцеси Єлизавети, перша дружина герцога Мекленбург-Гюстрову та співправителя Мекленбургу Йоганна Альбрехта II.

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народилась 11 липня 1584 року у Шенберзі. Стала єдиною дитиною в сім'ї мекленбурзького принца Крістофа та його другої дружини Єлизавети Шведської, з'явившись на світ на четвертому році їхнього подружнього життя. Мешкала родина, в основному, у Шенберзькому та Ґадебушському замках у досить простих умовах.[1]

Портрет Маргарити Єлизавети, Національний музей Швеції

Батько був четвертим вижившим сином герцога Альбрехта VII Красивого. Він відмовився від територіальних претензій та обіймав посаду адміністратора Ратцебурзького єпископства, проживаючи на дохід від декількох амтів та імперські виплати.[2] Цікавився алхімією та тримав відому алхімічну лабораторію в Ґадебушському замку.[3] Його не стало, коли Маргариті Єлизаветі було 7 років.

Матір більше не одружувалася. Втім, мекленбурзькі родичі відмовилися надати їй будь-які доходи з феодальної власності. В листах Єлизавета скаржилася, що їй не виплачують законне утримання. Із донькою вона виїхала до Швеції, куди прибула 29 жовтня 1593 року, а у 1594 році — оселилася у Норрчепінгсхусі, замку міста Норрчепінг.[1] Її вотчинами, після тривалих переговорів, стали чотири округи провінції Естерйотланд. Єлизавета привезла із собою свій двір у тисячу осіб, значно збільшивши кількість населення міста. Її королівські родичі, в основному, жили неподалік, оскільки король Сигізмунд III Ваза правив із Польщі, й Стокгольм пустував. Це сприяло жвавому придворному життю у Норрчепінгу.

Матір Маргарити Єлизавети мала спокійний і гармонійний характер. Була дуже начитаною особистістю, цікавилася протестантською літературою, листувалася з кількома вченими-богословами свого часу. Перемовини щодо її другого шлюбу зайшли у глухий кут, і вона планувала повернутися до Мекленбургу. Однак, невідомі причини затримали її у Швеції. У серпні 1597 року Єлизавета раптово померла у Стокгольмі,[1] залишивши 13-річну доньку сиротою.

Шлюб та діти[ред. | ред. код]

Гюстровський замок

У 24 роки Маргарита Єлизавета стала дружиною 18-річного герцога Мекленбург-Шверіну Йоганна Альбрехта II. Весілля відбулося 9 жовтня 1608 року у Стокгольмі. Наречений правив країною разом зі своїм братом Адольфом Фрідріхом I під опікою герцога Мекленбургу Карла I.

У липні 1611 року її чоловік став правителем Мекленбург-Гюстрову, а у грудні того ж року герцогиня народила первістка. Всього у подружжя було четверо дітей. Всі вони з'явилися на світ у Гюстрові:

  • Йоганн Крістоф (1611—1612) — прожив 3 місяці;
  • Софія Єлизавета (1613—1676) — дружина герцога Брауншвейг-Вольфенбюттелю князя Брауншвейг-Люнебургу Августа Молодшого, мала трьох дітей;
  • Крістіна Маргарита (1615—1666) — була двічі одружена, дітей не мала;
  • Карл Генріх (1616—1618) — прожив 2 роки.

За півроку після народження молодшого сина Маргарита Єлизавета пішла з життя. Похована у крипті Гюстровського собору.[4] Її удівець згодом узяв ще два шлюбі, від яких мав п'ятеро дітей.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Магнус II
 
Софія Померанська
 
Йоакім I Нестор
 
Єлизавета Данська
 
Ерік Юганссон Ваза
 
Сесилія Монсдоттер
 
Ерік Абрагамссон
 
Ебба Еріксдоттер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Альбрехт VII
 
 
 
 
 
Анна Бранденбурзька
 
 
 
 
 
Густав I Ваза
 
 
 
 
 
Маргарита Лейонгувуд
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Крістоф Мекленбурзький
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Єлизавета Шведська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Маргарита Єлизавета
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Біографія Єлизавети Ваза у Шведському біографічному довіднику [1] [Архівовано 21 січня 2021 у Wayback Machine.] (швед.)
  2. Ludwig Fromm: Christoph von Mecklenburg. In: Allgemeine Deutsche Biographie. Band 4, Duncker & Humblot, Leipzig 1876, стор. 240. [2] [Архівовано 18 січня 2021 у Wayback Machine.] (нім.)
  3. Heinz Meybaum: Christoph von Mecklenburg. In: Neue Deutsche Biographie. Band 3, Duncker & Humblot, Berlin 1957, ISBN 3-428-00184-2, стор. 247 [3] [Архівовано 14 квітня 2021 у Wayback Machine.] (нім.)
  4. Гюстровський собор [4] [Архівовано 8 лютого 2021 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]