Маргарита Шведська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарита Шведська
Margaretha av Sverige
Маргарита у 1921
Маргарита у 1921
Народилася 25 червня 1899(1899-06-25)
Стокгольм, Швеція
Померла 4 січня 1977(1977-01-04) (77 років)
Конґстед, Зеландія, Данія
Поховання Бернсторф
Країна  Швеція
 Данія
Діяльність голова
Знання мов шведська
Титул принцеса Данська
Конфесія лютеранство
Рід Бернадоти
Батько Карл Шведський
Мати Інгеборга Данська
Брати, сестри Марта Шведська, Астрід Шведська і Карл Бернадотd
У шлюбі з Аксель Данський
Діти Сини: Георг та Флеммінг
Нагороди
Орден Слона
Орден Слона

Маргарита Шведська (швед. Margaretha av Sverige), повне ім'я Маргарита Софія Ловіса Інгеборга Шведська (швед. Margaretha Sofia Lovisa Ingeborg av Sverige), ( 25 червня 1899 — 4 січня 1977) — шведська принцеса з династії Бернадотів, донька принца Швеції Карла та данської принцеси Інгеборги, дружина принца Данії та Ісландії Акселя.

Біографія[ред. | ред. код]

Маргарита стала первістком в родині принца Швеції Карла та його дружини Інгеборги Данської, народившись за два роки після їхнього весілля. Дівчинка з'явилась на світ 25 червня 1899 року на віллі Паркудден,[1] літньому будиночку батьків, що знаходився на острові Юрґорден у центрі Стокгольма. За наступні шість років сім'я поповнилася ще двома доньками: Мартою та Астрід. Країною в цей час правив їхній дід Оскар II.

Маргарита із батьком та сестрою Мартою у дитячому віці

1905 року відбулося розірвання унії між Швецією та Норвегією. Карл Шведський розглядався, як можливий претендент на норвезький престол, проте, королем обрали брата Інгеборги, Крістіана Фредеріка Карла. В 1907 році після смерті Оскара II, королем Швеції став брат Карла, Густав. А у 1912 році інший брат Інгеборги став королем Данії. Тож Маргарита доводилася небогою трьом правлячим скандинавським королям.

Родина проводила літо на віллі Паркудден, а зиму — в Палаці Кронпринца. В 1908 році батько придбав віллу Бистрьом, що стала їхньою постійною резиденцією. Літом же Маргарита з сім'єю від 1910 рокубувала на віллі Фрідхем в затоці Бравікен.В 1911 році у неї з'явився молодший брат Карл.

В 1916 році принцеса пройшла курс по догляду за дітьми.[2]

Наприкінці 1910-х королева Великої Британії Мері Текська, висловлювала сподівання, що Маргарита може стати дружиною її старшого сина Едуарда, принца Уельського.[1] Проте, принцеса в той час вже була заручена із принцом Данії та Ісландії Акселем. Офіційно про їхні заручини було оголошено 23 березня 1919 року. Молоді люди були пристрасно закохані одне в одного, і матір нареченої навіть сказала, що їх «не можна спокійно залишити на самоті у мебльованій кімнаті».

Весілля відбулося 22 травня 1919 року у катедральному соборі Стокгольма. Маргариті було 19 років, Акселю — 30. Шлюб відзначали з пишністю та урочистостями. Багато уваги він викликав і у народу, і у преси. Як весільний подарунок від батьків нареченого, молодята отримали Bernstorffshøj, маєток поблизу палацу Бернсторфф. Медовий місяць пара провела у маєтку принца Євгена у Örberga, в Естергьотланді.[1] По поверненні вони оселилися в подарованому маєтку. Шлюб був дуже щасливим. Їхній дім був багатим і сповненим радістю.[2] У подружжя народилося двоє синів:

Аксель Данський
  • Георг (1920—1986) — принц Данії та Ісландії, був одружений з Анною Боуз-Лайон, дворідною сестрою Єлизавети II, дітей не мав;
  • Флеммінг (1922—2002) — граф Розенборг, був одружений з Еліс Рут Нільсен, мав четверо дітей.

В 1930 році Аксель та Маргарита супроводжували кронпринца Фредеріка та принца Кнуда у їхній подорожі по території Азії.

В 1936 році їхній будинок зазнав пошкоджень під час пожежі. Тож його було вирішено перебудувати в новому, морському, стилі. 1944 подружжя відзначило срібне весілля. З цієї нагоди у саду Аксель та Маргарита висадили горіхове дерево.[3]

Маргарита не стала королевою чи кронпринцесою, як її сестри. Проте, вона пережила їх більше, ніж на два десятиліття і до кінця днів носила прізвисько «Щаслива принцеса».[2]

Після смерті чоловіка Маргарита подорожувала по всьому світу, перетинаючи на лайнері «Queen Mary» Атлантику туди і назад. Часто бувала в Норвегії, Парижі та на Рів'єрі.[2] Також часто відвідувала рідну Швецію, обов'язково з'являючись на врученні Нобелівської премії.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Оскар I
 
Жозефіна Лейхтенберзька
 
Вільгельм Нассау
 
Пауліна Вюртемберзька
 
Кристіан IX
 
Луїза Гессен-Кассельська
 
Карл XV
 
Луїза Нідерландська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Оскар II
 
 
 
 
 
Софія Нассауська
 
 
 
 
 
Фредерік VIII
 
 
 
 
 
Луїза Шведська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карл Шведський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Інгеборга Данська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Маргарита
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Маргарита — принцеса Швеції та Данії [1] [Архівовано 1 лютого 2014 у Wayback Machine.] (швед.)
  2. а б в г Біографія Маргарити Шведської [2] [Архівовано 4 лютого 2014 у Wayback Machine.] (швед.)
  3. Історія посольства [3] [Архівовано 29 липня 2012 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]