Марджанішвілі Валентина Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марджанішвілі Валентина Василівна
Народився невідомо
Київська область
Громадянство Грузія Грузія
Національність українка
Діяльність громадська активістка
Знання мов російська
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»
Ювілейна медаль «25 років незалежності України»

Валенти́на Васи́лівна Марджанішві́лі (Мельниченко) — керівник організації «Грузино-український будинок преси та книги», Грузія.

З життєпису[ред. | ред. код]

Народилася на Київщині, але росла в Дніпропетровській області. Навчалася в Дніпродзержинському індустріальному інституті. 1983 року одружилась і переїхала до Тбілісі. З чоловіком виховали трьох дітей.

Закінчила Грузинський технічний університет, згодом отримала другу — філологічну освіту. Займається громадською діяльністю, зокрема в сфері культури, освіти, видавництва. 1999 року була головою оргкомітету зі створення української школи в Тбілісі української школи ім. М. Грушевського (Тбіліська публічна школа № 41), в якій пропрацювала 13 років. У 2001 році, очолюваний нею Грузино-український будинок преси та книги, почав видавати газету «Український вісник», редактором якої Валентина Марджанішвілі працювала до 2009 року. Керівник Центру розвитку та творчості «ArtBoomGe», який започаткувала разом з партнерами — українками Вірою Таніш та Юлієюю Андгуладзе. Це бізнес-структура, у якій багато творчих і освітніх складових для дітей і дорослих. Вона містить різні студії (художню, театральну, танцювальну). На базі центру діють три громадські українські організації. Досить часто проводяться культурні заходи, зустрічі. Викладає при посольстві України в Грузії курси з вивчення української мови, які організовано для людей, що бажають вивчити її для роботи або для себе. Автор і видавцець першого грузино-українського розмовного словника.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» (22 серпня 2016) — за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань та з нагоди 25-ї річниці незалежності України[1]
  • орден За заслуги II ступеня (2009)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 22 серпня 2016 року № 340/2016 «Про відзначення державними нагородами України громадян іноземних держав»

Джерела[ред. | ред. код]