Мардук-балассу-ікбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мардук-балассу-ікбі
mdAMAR.UTU-TI-su-iq-b
Кудурру Мардук-балассу-ікбі
Народився невідомо
невідомо
Помер бл. 813 до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність король
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 819—813 до н. е.
Попередник Мардук-закір-шумі I
Наступник Баба-аха-іддіна
Рід Династія «Е»
Батько Набу-апла-іддіна
Діти Баба-аха-іддіна?

Мардук-балассу-ікбі (д/н — бл. 813 до н. е.) — цар Вавилону близько 819—813 до н. е. Ім'я перекладається як «Мардук обіцяв своє життя».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії «Е» (VIII Вавилонської династії). Молодший син царя Набу-апла-іддіни. У 851 році до н. е. підтримав свого брата-царя Мардук-закір-шумі I проти іншого брата Мардук-бел-ушаті. Був учасником укладання мирної угоди між Ассирією і Вавилонією 850 рокудо н. е.

У 819 році до н. е. після смерті Мардук-закір-шумі I успадкував трон. Невдовзі стикнувся з бажанням ассирійського царя Шамші-Адада V здобути самостійність. У війні 818—817 років до н. е. вавилонський цар зазнав поразки. Ворог захопив фортеці Задді, Ме-Турнат, царські міста Карне й Дур-Папсуккал. В області Дер відбулася вирішальна битва між ассирійцями та вавилонянами, на допомогу яким прийшли халдеї і еламіти.

Наступні роки Мардук-балассу-ікбі провів формуючи антиассирійську коаліцію. До неї долучив халдеїв, що в цей час стали напівнезалежними в Шумері, Елам, арамейські держави Намрі і Аруму. Вавилонський цар переніс резиденцію до міста-фортеці Гананнате. У 815 році до н. е. почалася нова війна з Ассирією. Втім Шамші-Адад V випередив суперників. Він зумів перемогти вавилонян та їх союзників, захопити Гананнате, Вавилон, Борсіппу. Мардук-балассу-ікбі спробував укріпитися в долині Діяли, але близько 813 року до н. е. зазнав остаточної поразки й потрапив у полон або загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (1968). A Political History of post-Kassite Babylonia, 1158—722 B.C. (AnOr. 43). Pontificium Institutum Biblicum. pp. 205—210, 351—352.
  • A. K. Grayson (1975). Assyrian and Babylonian chronicles. J. J. Augustin. p. 225.
  • Dietz-Otto Edzard, In: Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie, Bd. 7: Libanukasabas — Medizin. Walter De Gruyter, 1990. ISBN 978-3-11-010437-0, S. 376.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Мардук-балассу-ікбі