Марковське покриття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У баєсовій мережі марковське покриття вузла A включає його батьків, дітей, та інших батьків усіх його дітей.

У машинному навчанні ма́рковське покриття́ (англ. Markov blanket) вузла баєсової мережі — це множина вузлів , складена з батьківських вузлів , його дочірніх вузлів, та інших батьківських вузлів його дочірніх вузлів. У марковському випадковому полі марковське покриття вузла — це множина його сусідніх вузлів. Марковське покриття може також позначатися через .

Будь-яка множина вузлів мережі є умовно незалежною[en] від , будучи обумовленою множиною , тобто, будучи обумовленою марковським покриттям вузла . Ймовірність володіє марковською властивістю; формально, для різних вузлів та

Марковське покриття вузла містить всі змінні, які екранують цей вузол від решти мережі. Це означає, що марковське покриття вузла є єдиним знанням, потрібним для передбачування його поведінки. Цей термін було запроваджено Перлом 1988 року.[1]

У баєсовій мережі значення батьків та дітей вузла, очевидно, дають інформацію про цей вузол; проте батьків його дітей також має бути включено, оскільки вони можуть застосовуватися для пояснення даного вузла. У марковському випадковому полі марковське покриття вузла є просто його сусідніми вузлами.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pearl, Judea (1988). Probabilistic Reasoning in Intelligent Systems: Networks of Plausible Inference. Representation and Reasoning Series. San Mateo CA: Morgan Kaufmann. ISBN 0-934613-73-7. (англ.)