Марк Ліциній Красс (консул 30 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Ліциній Красс
лат. Marcus Licinius Crassus
Народився 1 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер 1 століття до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Посада римський губернаторd, давньоримський сенатор[d][1] і консул
Рід Licinii Crassid
Батько Марк Ліциній Красс
Мати Цецилія Метелла Критік
У шлюбі з невідомо
Діти Марк Ліциній Красс Фругі

Марк Ліциній Красс (64 — після 27 р. до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки, консул 30 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового роду Ліциніїв. Син Марка Ліцинія Красса, квестора 54 року до н. е.., та Цецилії Метелли.

У 43—39 роках до н. е. Красс перебував на Сицилії в армії Секста Помпея. Після Путеольської мирної угоди був відновлений у правах і став прихильником Марка Антонія. У 38 році до н. е. став членом колегії авгурів. Був намісником о. Криту і Кірени у 37—35 роках до н. е. У 32 або на початку 31 року до н. е. перейшов від Антонія у табір Октавіана.

У 30 році до н. е. отримав посаду консула разом з Октавіаном Августом, хоча до цього не займав претури. Після консульства рушив до Македонії і Ахаї як проконсул. Вів там війну проти племені бастарнів, які перейшли Гем і вчинили напад на фракійське плем'я дентелетів, союзників римлян. Красс без бою витіснив їх з зайнятої території, рушив далі і захопив Сегетіку і Мезію, подолавши опір місцевого населення. У Мезії захопив фортецю Ратіарію, завдав поразки бастарнам та особисто вбив їх царя Дельдона. За допомогою гетського царя Рола знищив залишки війська бастарнів, які сховалися у фортеці. Потім повернувся до своєї провінції, по дорозі піддаючись нападам фракійців.

У 28 році бастарни знову напали на дентелетів, але Красс завдав їм чергової поразки і уклав мир на своїх умовах, потім звернувся проти фракійців, які раніше перешкоджали його поверненню з Мезії — підкорив медів і сердів, а згодом підкорив усю Фракію за винятком території одрісків. Надав допомогу Ролу, царя дружнього гетського племені, проти Дапікса, іншого вождя гетів. Завдав низку поразок ворогам й відтіснив за Дунай ще одного гетського царя Зіракса. Марк Ліциній захопив фортецю Генуклу, де зберігалися прапори, захоплені бастарнами у Гая Антонія. Придушив повстання мезів. За ці звитяги у 27 році до н. е. Красс отримав тріумф, а проте не отримав титул імператора і не міг посвятити храму Юпітера Феретрія обладунки вбитого ним вождя, під тим приводом, що не мав власного імперія і воював під ауспіцієм Августа.

Родина[ред. | ред. код]

  • Марк Ліциній Красс Фругі, консул 14 року до н. е.

Джерела[ред. | ред. код]

  • M. Grant, «From imperium to auctoritas», 55—58.
  • Dio LI ind.; 4; 23—27.
  • Jörg Fündling: Licinius [I 13]. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 7, Metzler, Stuttgart 1999, ISBN 3-476-01477-0, Sp. 163.
  1. Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3