Мармурова печера (Косово)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мармурова
алб. Shpella e Gadimës (Shpella Mermerit)
серб. Мермерна пећина (Mermerna pećina)
Характеристики
Тип карстова
Гірські породи мармур
Довжина 1260 м
Дослідження
Рік відкриття 1969
Розташування
Країна  Косово
Карти розташування
Мармурова печера (Косово). Карта розташування: Косово
Мармурова печера (Косово)

Мапа

CMNS: Мармурова печера у Вікісховищі

Мармурова печера (алб. Shpella e Gadimës, також Shpella Mermerit, серб. Мермерна пећина/Mermerna pećina) — печера поблизу села Нижнє Гадиме (серб. Доње Гадимље) в муніципалітеті Липлян Республіки Косово. Лежить на захід від гірського масиву Жеговац, приблизно за 20 кілометрів на південь від Приштини, поруч з дорогою на Скоп'є. Входи в печеру є на обох берегах річки Клісір (алб. Klysyr), за 6—10 метрів вище річкового русла — три на правому березі й один на лівому[1].

Печера утворена карстовими процесами в мармурі, що зустрічається нечасто. До відкриття вона була майже повністю занесена брудом і мулом. Численні відгалуження печери все ще не розчищені й тому не досліджені. Загальна довжина відомих її коридорів становить близько 1260 метрів, а їх площа — 1350 м²[1]. На найнижчому її ярусі є понад 25 постійних озер,[1] глибина яких досягає 10 метрів. У коридорах печери безліч сталактитів і сталагмітів. Тут же зустрічаються великі, до 30 сантиметрів завдовжки, кристали арагоніту, що зростають у всіх напрямках[1].

Печера відкрита в 1969 році. Місцевий житель на ім'я Ахмет розкрив вхід, коли видобував камінь у дворі свого будинку. Того ж року територія навколо входу площею 56,25 гектара оголосили пам'яткою природи (III категорія по IUCN)[1]. До 1976 року печера була обладнана й відкрита для туристів. Головний вхід до неї забрано масивними залізними дверима,[2] доступ з собаками або іншими тваринами в печеру заборонений[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Sabri AVDULLAHI et al. GADIME CAVE IN KOSOVO, ITS GEOTOURIST VALUES AND IMPACTS : [англ.] // GeoJournal of Tourism and Geosites. — 2013. — Vol. 11, № 1 (May). — С. 7-15. — ISSN 2065-0817.
  2. Footsteps in Kosovo. Архів оригіналу за 5 квітня 2022. Процитовано 17 квітня 2019.
  3. Shpella e Mermert - Gadime Marble Cave. Архів оригіналу за 15 квітня 2016. Процитовано 17 квітня 2019.