Марченко Надія Яківна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марченко Надія Яківна
Народилася 1922(1922)
село Троїцьке, тепер П'ятихатського району Дніпропетровської області
Померла невідомо
Національність українка

Надія Яківна Марченко (1922(1922), село Троїцьке, тепер П'ятихатського району Дніпропетровської області — ?) — українська радянська діячка, вчителька Лихівської середньої школи № 1 Лихівського району Дніпропетровської області. Депутат Верховної Ради СРСР 4-го скликання.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в селянській родині. З 1930 по 1940 рік навчалася в середній школі Лихівського району Дніпропетровської області.

У 1940—1941 роках — студентка мовно-літературного факультету Мелітопольського педагогічного інституту Запорізької області.

Під час німецько-радянської війни була евакуйована на станцію Котлубань Сталінградської області РРФСР. Працювала стрілочницею на залізниці. У 1942 році переїхала до села Мельниково Алтайського краю, де працювала вчителькою російської мови і літератури в місцевій семирічній школі.

У 1944 році повернулася на Дніпропетровщину. Працювала вчителькою української мови і літератури в семирічних школах сіл Ганнівки, Холодіївки, Володимирівки та Лихівки Дніпропетровської області.

У 1951 році заочно закінчила мовно-літературний факультет Криворізького педагогічного інституту Дніпропетровської області.

З 1951 року — вчителька української мови і літератури Лихівської середньої школи № 1 Лихівського (тепер — П'ятихатського) району Дніпропетровської області. Керувала гуртком художньої самодіяльності.

Джерела[ред. | ред. код]

  • газета «Зоря» — Дніпропетровськ — лютий 1954.