Марш на Вашингтон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марш на Вашингтон

«Марш на Вашингтон за робочі місця і свободу» (англ. March on Washington for Jobs and Freedom) — мирна акція протесту, що відбулася у Вашингтоні 28 серпня 1963 року. Від 200 тисяч до 300 тисяч[1] осіб пройшли ходою до меморіалу Лінкольна, де Мартін Лютер Кінг виголосив промову, яка отримала назву «Я маю мрію». Близько 80 % учасників маршу були афроамериканцями і 20 % — білими та представниками інших рас.

Марш був організований правозахисними, робітничими і релігійними організаціями. Він був організований таким чином, щоб представляти, крім афроамериканців, робочий профспілковий рух, а також три релігійні конфесії — протестантів, католиків та юдеїв.

Після маршу влади були змушені прийняти Акт про громадянські права (1964), що забороняв сегрегацію в громадських місцях, і Закон про виборчі права (1965)[en] (1965), що встановлювала рівні права на виборах для афроамериканців.

Література[ред. | ред. код]

  1. Марш за гражданские права в г. Вашингтоне: д-р. Мартин Лютер Кинг-младший, президент Южной конференции христианского руководства, и Мэтью Ахманн, директор Национальной католической конференции за межрасовую справедливость, в толпе. World Digital Library. Архів оригіналу за 11 лютого 2013. Процитовано 10 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]