Марія Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Олексіївна
Народилася 18 (28) січня 1660
Москва, Московське царство
Померла 9 (20) березня 1723 (63 роки)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Поховання Петропавлівський собор
Знання мов давньоруська
Рід Романови
Батько Олексій Михайлович[1]
Мати Милославська Марія Іллівна[1]
Брати, сестри Петро I, Наталія Олексіївна (дочка Олексія Михайловича), Євдокія Олексіївнаd, Катерина Олексіївна, Марфа Олексіївна, Феодосія Олексіївна, Софія Олексіївна, Іван V Олексійович, Федір Олексійович, Олексій Олексійович, Дмитро Олексійовичd і Симеон Олексійовичd

Марія Олексіївна (нар. 18 [28] січня 1660, Москва — пом. 9 [20] березня 1723, Санкт-Петербург) — донька московського царя Олексія Михайловича і Марії Милославської, рідна сестра царівни Софії і однокровна Петра I. Першою була ув'язнена до фортеці Орєшек (17181721).

Життєпис[ред. | ред. код]

Марія народилася 1660 року в Москві, отримала ім'я на честь своєї матері, Марії Милославської.

В 1683 році іноземець так описував її: «Марія, красивіше Катерини; і ця одягається по-польськи; вона старша за царя Феодора»[2].

Після приходу до влади свого єдинокровного брата Петра не втручалася в кремлівські інтриги, але була в тісному контакті з його першою дружиною, царицею Євдокією, симпатії до якої не приховувала.

Як і деякі з її сестер, Марія пережила опалу і ув'язнення. Її вина полягала в добрих стосунках не тільки з Софією Олексіївною, але і з Євдокією і царевичем Олексієм. Після постригу цариці в Покрово-Суздальському монастирі Марія Олексіївна продовжувала підтримувати з нею зв'язок, передавала листи Олексія матері, а після втечі царевича за кордон — і гроші. Під час цієї втечі, по дорозі з Риги до Лібаву, Олексій зустрів Марію Олексіївну, яка поверталася з Карлсбада після лікування, і між ними відбулася розмова. Тітка зажадала від нього написати лист матері і, бачачи невпевненість царевича, сказала: «Хоч би тобі і постраждати, адже за матір, ні кого іншого». Цього виявилося достатньо, щоб Марію опинилася перед слідством у справі Олексія. 25 червня 1718 року вона була заарештована і посаджена до Шліссельбурзької фортеці до 13 травня 1721 року[3], а потім переведена під домашній арешт в особливий будинок в Петербурзі. Звільнили її того ж року.

Царівна Марія Олексіївна пережила всіх своїх сестер і померла останньою в 1723 році, за два роки до смерті свого брата. Похована в Петропавловському соборі Санкт-Петербурга.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Lundy D. R. The Peerage
  2. Дневник. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 8 квітня 2020.
  3. Родословная книга Всероссійскаго дворянства [Архівовано 6 квітня 2020 у Wayback Machine.]. // Составилъ В. Дурасов. — Ч. I. — Градъ Св. Петра, 1906.

Література[ред. | ред. код]

  • Григорян В. Г. Романовы. Биографический справочник. — М.:АСТ, 2007.
  • Пчелов Е. В. Романовы. История династии. — М.:ОЛМА-ПРЕСС, 2004.

Посилання[ред. | ред. код]