Маріїнська жіноча гімназія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маріїнська гімназія (рос. Мариинская гимназия) — загальна назва жіночих середніх загальноосвітніх навчальних закладів з 7-річним навчанням імператриці Марії [1], іменованих на честь імператриці Марії Олександрівни (дружини Олександра II). У 1894 році в Російській імперії було 30 гімназій Відомства установ імператриці Марії: в них навчались 9945 вихованок. Більшість гімназій були закриті після Жовтневого перевороту.

Назва «Маріїнська» є власною, «дарованою» або «дозволеною» окремою постановою міністерства на честь імператриці Марії Олександрівни – покровительки навчального закладу. З 1882 р. з’явилася ще одна категорія Маріїнських училищ, заснованих за ініціативою імператриці Марії Федорівни, «для тих дівчат, які через суспільне й матеріальне становище батьків не потребують гімназійної чи інститутської освіти і, отримавши початкову загальну освіту, бажають присвятити себе вивченню ремесел у професійних школах».

За статутом 1862 р. у маріїнських гімназіях здобувати освіту могли дівчата усіх віросповідань, у тому числі і юдейського. У 1880 р. найбільше учениць-юдейок було у Києво-Подільській гімназії – близько 1/6 загального числа вихованок.

До навчання у маріїнських гімназіях допускалися дівчата усіх станів, що підтверджується аналізом соціального складу учениць. При цьому впродовж другої половини ХІХ ст. поступово зростала частка дітей міських станів (з 27,3% до 36,5%, тобто на 9,2%), а кількість дворянок зменшувалася (з 54,3% до 50,2% – на 4,1%)34. Але темпи цього процесу були повільнішими порівняно з жіночими закладами освітянського відомства. Наприклад, у міністерських гімназіях Київського навчального округу за цей же період частка дітей міщан стала більшою на 11,7%, а дворянок зменшилася на 8,9%35. Таким чином, у маріїнських гімназіях переважали представниці дворянського стану. Винятком була Києво-Подільська гімназія, де більшість учениць належала до міських станів. Це пояснювалося активною участю у заснуванні закладу київського купецтва

Маріїнські жіночі гімназії на території України:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лисовский Е. (22.09.2006). Мариинские гимназии. Newslab.Ru. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 10 серпня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]