Масове вбивство в школі імені Владислава Рибникара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Масове вбивство в школі імені Владислава Рибникара
Початкова школа імені Владислава Рибникара
Місце атаки Початкова школа ім. Владислава Рибникара, Крунський Венац, Врачар, Белград, Сербія
Координати 44°48′20″ пн. ш. 20°28′04″ сх. д. / 44.80555555558333225° пн. ш. 20.467777777805554962° сх. д. / 44.80555555558333225; 20.467777777805554962
Дата 3 травня 2023,
c. 8:30 – 8:46 (CEST, UTC+02:00)
Спосіб атаки
Зброя
  • CZ-75 Shadow 2 — пістолет,
  • Ruger Standard .22 LR — пістолет
Загиблі 10
Поранені 6

Масове вбивство в школі імені Владислава Рибникара — акт насильства, що стався 3 травня 2023 року о 8:30 за місцевим часом. Стрілець відкрив вогонь по учнях і співробітниках початкової школи ім. Владислава Рибникара в муніципалітеті Врачар у Белграді, Сербія, вбивши десять людей (дев'ять учнів і охоронця) і поранивши ще шістьох (п'яти учнів і вчителя). Невдовзі поліція заарештувала ймовірного стрілка. Ним виявився 13-річний школяр; оскільки йому не виповнилося 14 років, він не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за сербським законодавством. Школяр використовував два пістолети, які на законних підставах належать його батькові.

Стрілянина сталася за день до не пов'язаних між собою перестрілок у Младеноваці, муніципалітеті Белграда, та його околицях.

Передумови[ред. | ред. код]

У Сербії суворе законодавство щодо зброї[а 1], але вона має один з найвищих у світі показників володіння зброєю на душу населення[3][4]. У 2021 році, коли на 100 осіб припадало 39 одиниць приватної зброї, Сербія посіла третє місце у світі за цим показником, поступившись лише Сполученим Штатам та Ємену. Поряд з культурою володіння зброєю і багатьма домогосподарствами, що зберігають військові трофеї часів воєн 20-го століття, нелегальна зброя набула значного поширення в деяких країнах регіону після югославських воєн у 1990-х роках[3][5].

Масові стрілянини в Сербії, як і в більшості країн Південно-Східної Європи, трапляються рідко[6]. У 21 столітті відбулося три масові інциденти: вбивства в Жабуковаці у 2007 році, під час яких було вбито дев'ять і поранено п'ять осіб, стрілянина у Великій Іванчі у 2013 році, під час якої було вбито 14 осіб, і стрілянина в Житіште у 2016 році, під час якої було вбито п'ять і поранено 22 людини. У 2019 році у Великій Плані була спроба стрілянини в школі, але нападника зупинили, випустивши дві кулі в стелю[7][8]. Жодна з цих стрілянин чи спроб стрілянини не була скоєна за участю дитини.

Початкова школа імені Владислава Рибнікара
Фото школи імені Владислава Рибникара після стрілянини 3 травня

Стрілянина почалася близько 8:30 за центральноєвропейським часом 3 травня 2023 року[9][10][11]. За даними Міністерства внутрішніх справ, увійшовши до початкової школи імені Владислава Рибникара, ймовірний стрілець, 13-річний учень, одразу ж дістав із сумки пістолет і вистрілив у охоронця, а потім у спостерігачів, яких він бачив у коридорі, перезаряджаючи пістолет, коли прямував до класу історії. Увійшовши до класу історії, стрілець спочатку вистрілив у вчителя, а потім навмання вистрілив в інших учнів[3]. Стрілець вибіг через коридор на подвір'я, де о 8:42 звернувся до поліції[12], повідомило міністерство на прес-конференції[5][13]. У стрільця було два пістолети: CZ-75 Shadow 2 і Ruger Standard .22 LR[14][15][16]. Після стрілянини вулиця Нєгошева була перекрита[17].

Жертви[ред. | ред. код]

В результаті стрілянини загинули вісім учнів — сім дівчат і один хлопець — і охоронець[18][19][20]. Один із загиблих учнів був громадянином Франції, згідно з повідомленням Міністерства закордонних справ Франції[21][22].

Крім того, поранення отримали шестеро студентів і викладач[5][23][24]. З поранених двоє хлопчиків і одна дівчинка були доставлені до Університетської Дитячої Лікарні[5][5]. Хлопці отримали вогнепальні поранення нижніх кінцівок, а дівчинка — важку черепно-мозкову травму, її довелося прооперувати[25]. Пізніше повідомлялося, що хлопці та вчителька перебувають у стабільному стані[26].

Стрілець[ред. | ред. код]

Стрілець здався поліції і був заарештований; незабаром поліція розкрила його ім'я громадськості[13]. Вища прокуратура Белграда описала його як 13-річного школяра. У цьому віці він не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, оскільки закон про неповнолітніх правопорушників і кримінально-правовий захист неповнолітніх встановлює мінімальний вік кримінальної відповідальності у 14 років; справу було передано до Центру соціальної роботи[27][28][29]. У рамках шкільної системи дисциплінарне стягнення може призвести щонайбільше до переведення учня до іншої школи відповідно до Закону «Про основи освітньої системи і педагогіки»[а 2][31][32].

Стрілець, як стверджується, використовував два пістолети, які належали його батькові на законних підставах[3][13][33][34]. За даними МВС, він планував стрілянину протягом місяця, в тому числі визначив, в які класи увійти в першу чергу, а також склав список дітей, в яких він хотів би поцілити в першу чергу[23][35]. Міністерство також повідомило, що ймовірний стрілець тренувався у тирі разом зі своїм батьком[22][36]. Влада з'ясовує мотив вбивства. Передбачуваний стрілець був описаний як тихий, хороший учень, який нещодавно приєднався до класу[5]. Серед можливих мотивів були названі шкільні знущання і низькі оцінки[18][37].

Президент Сербії Александар Вучич повідомив, що ймовірного стрілка помістили в клініку нейропсихіатрії[38][39][40]. За словами адвоката батька Ірини Борович, після тесту на наркотики, проведеного Військово-медичною академією, було встановлено, що він не перебував під впливом психоактивних речовин[41][42].

Наслідки[ред. | ред. код]

Арешт батьків[ред. | ред. код]

Обох батьків заарештували невдовзі після стрілянини[33]; батька затримали на строк до 48 годин[27][43]. Слухання справи батька відбулося 5 травня у Вищій державній прокуратурі в Белграді[44]. Під час слухання батько заперечував скоєння злочинів, в той час як Вища прокуратура запропонувала Вищому суду видати наказ про взяття батька під варту[16].

Офіційні заходи та громадська скорбота[ред. | ред. код]

Пізніше того ж дня Вучич звернувся до громадськості з приводу стрілянини, заявивши, що запропонує уряду нові заходи щодо зброї, включаючи зниження мінімального віку кримінальної відповідальності з 14 до 12 років[45]. Уряд ухвалив політичний алгоритм дій наступного дня[46].

На прес-конференції міністр освіти Бранко Ружич оголосив про три національні дні жалоби, починаючи з 5 травня, і призупинення занять до кінця дня, а міністр охорони здоров'я Даніка Груїчич повідомила, що Інститут психічного здоров'я активує дві телефонні консультаційні лінії і розширить доступ до особистих консультацій для тих, хто відчуває потребу в психологічній підтримці[47][48]. Національний театр у Белграді оголосив про призупинення всіх заходів до 7 травня[49]. Вучич також скасував свою присутність на коронації Чарльза III і Камілли в Лондоні; у відповідь Чарльз III висловив свої співчуття[50][51].

Після стрілянини громадяни зібралися перед початковою школою
Після стрілянини громадяни зібралися перед початковою школою

Після стрілянини в Інституті переливання крові була організована здача крові для поранених учнів[52][53]. Сотні громадян, у тому числі батьки учнів початкової школи, зібралися перед школою та навколо неї після стрілянини[17][54]. Пізніше вони протестували перед будівлями Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти, де вимагали відставки Ружича[55][56]. Наступного дня протести стали більш масштабними[57][58]. Громадяни в таких містах, як Новий Сад, Ниш, Крагуєваць, а також у сусідніх країнах вшанували пам'ять загиблих у день трагедії[59][60].

Реакції[ред. | ред. код]

Наступного дня після стрільби у Сербії заборонили видачу нових ліцензій на зброю терміном на два роки та узгодили суворіші перевірки власників зброї[61].

Представництво ЮНІСЕФ у Сербії заявило, що школа «не є місцем для будь-якого насильства», а Патріарх Сербський Порфирій назвав подію «катастрофою»[62][63]. Рада міністрів Боснії і Герцеговини оголосила 5 травня національним днем жалоби в країні після стрілянини, а уряд Чорногорії оголосив 7 травня національним днем жалоби[64][65].

На прес-конференції Ружич заявив, що «раковий, згубний вплив інтернет-відеоігор, так званих західних цінностей, очевидний у цій стрілянині»[66]. Опозиційні партії закликали до його відставки через цю заяву, в тому числі Молодіжна ініціатива за права людини, а Незалежна профспілка освітян Сербії оголосила, що призупинить роботу в усіх школах з 4 травня[67][68][69]. Профспілка працівників освіти Сербії оголосила, що організовує загальний страйк, починаючи з 5 травня, і закликала уряд «створити умови для нормального і безпечного життя дітей і працівників системи освіти»[70][71]. Колишній міністр освіти Срджан Вербич висловився проти звільнення Ружича, але сказав, що «було б добре для всієї ситуації, якби він запропонував свою відставку як особистий акт», а Младен Шарчевич заявив, що стрілянина «в першу чергу сталася через необережність батьків»[72][73].

Сербська партія «Клятвенники» зажадала термінового скликання Комітету з питань освіти в парламенті Сербії, а «Рух за відновлення Королівства Сербії» закликав заборонити «всі реаліті-шоу, які прославляють насильство»[74]. Мер Белграда Александар Шапіч висловив свої співчуття, додавши, що міська влада «надасть будь-яку допомогу, якої потребують сім'ї»[75][76].

4 травня на матчі 4-го раунду плей-офф Євроліги в Белграді «Партизан» одягнув повністю чорну форму, щоб вшанувати пам'ять жертв стрілянини[77].

Сербський актор Жарко Лаушевич написав вірш, присвячений жертвам стрілянини[78].

Словенський гравець НБА Лука Дончич запропонував оплатити витрати на похорон загиблих, хоча пізніше міська влада Белграда оголосила, що зробить це замість нього[79][80].

Посилання[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Щоб володіти зброєю в Сербії, громадяни повинні довести поважну причину для володіння зброєю, таку як постійна загроза життю або законна потреба в полюванні або спортивній стрільбі, а також подати медичний висновок до Міністерства внутрішніх справ Сербії, яке потім доручає особистому лікарю заявника повідомляти про будь-які відповідні зміни в стані його здоров'я[1]. Поліція може заборонити володіння зброєю особі, якщо вважає, що власник може нею зловживати[2]. Відкрите носіння також заборонено, а дозволи на приховане носіння видаються рідко і вимагають доказів загрози життю.
  2. Виключення з початкової школи юридично неможливе[30].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Georgievski, Jovana (15 серпня 2022). Kako su pištolji završili u rukama deteta i koliko ima oružja u Srbiji i na Balkanu. BBC News (sr-latn) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  2. Šta donosi novi Zakon o oružju?. B92 (серб.). 18 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 серпня 2022. Процитовано 3 травня 2023.
  3. а б в г Sekularac, Ivana; Vasović, Aleksandar (3 травня 2023). Belgrade school shooting: boy kills 9 in planned attack. Reuters (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023. Gun laws are very strict in Serbia but civilian gun ownership is also widespread.
  4. Vasovic, Aleksandar (3 травня 2023). Factbox: Serbia school shooting: what are the country's gun laws?. Reuters (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023. Serbia, where a schoolboy opened fire on his classmates on Wednesday, has an entrenched gun culture, especially in rural areas, but also strict gun control laws.
  5. а б в г д е Belgrade shooting: Huge police operation after Serbia school attack. BBC News (en-GB) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  6. Henley, Jon (3 травня 2023). Boy, 13, kills eight children and security guard in Belgrade school shooting. The Guardian. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  7. Stevanović, Katarina (22 листопада 2019). Pucnjava u školi u Velikoj Plani: Osumnjičeni uhapšen, nema povređenih [Velika Plana: School shooting – suspect arrested, no injuries]. BBC News (sr-latn) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  8. Savanović, Dunja (3 травня 2023). Nije prvi put da naoružani napadač uđe u školu, profesor priča kako su se borili [It is not the first time that an armed attacker entered a school; the teacher talks about how they fought]. N1 (sr-RS) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  9. Pucnjava na Vračaru, ima mrtvih [Shooting in Vračar, multiple fatalities]. B92 (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  10. Žerajić, Slobodanka (4 травня 2023). Suze, muk i neverica nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi: Ovako se Srbija oprašta od stradalih [Tears, silence and disbelief after the mass murder in the Belgrade school: This is how Serbia says goodbye to the victims]. Telegraf (серб.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  11. У школі в Белграді підліток застрелив 9 людей. Сербія шокована. BBC News Україна (укр.). Процитовано 7 травня 2023.
  12. Tragedija u Beogradu: Učenik osumnjičen da je ubio osmoro dece u školi i čuvara, napad planirao mesecima – policija [Eight children and a guard killed in a school in the centre of Belgrade; the suspect student and his parents have been arrested; two wounded children are in critical condition]. BBC News (sr-latn) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  13. а б в MUP: Dečak se sam prijavio, imao spisak i plan i molotovljeve koktele [MUP: The boy turned himself in; he had a list and a plan and Molotov cocktails]. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  14. Ima li dece u streljani – kada maloletnik može da proba gađanje vatrenim oružjem [Are there children in the shooting range – when can a minor try shooting a firearm]. Радіо Телебачення Сербії. 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  15. Picheta, Rob (3 травня 2023). A school shooting has rocked Serbia. Here's what we know. CNN (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  16. а б Završeno saslušanje oca dečaka koji je pucao školi na Vračaru. N1 (sr-RS) . 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  17. а б Građani se okupili na Vračaru, šetnja i do ministarstva, uzvikivali: „Ostavka“ [Citizens gathered in Vračar, walked to the ministry, shouted: "Resignation"]. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  18. а б Pucnjava u školi na Vračaru – MUP: Stradalo osam učenika i radnik obezbeđenja, šestoro dece i nastavnica povređeni, napadač uhapšen [Shooting at a school in Vračar – eight students and a security guard killed; six children and teacher injured; attacker and his parents detained]. Radio Television of Serbia (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  19. Pucnjava u osnovnoj školi u Beogradu: MUP potvrdio da je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja [Shooting at an elementary school in Belgrade: MUP confirmed that eight children and a security guard were killed]. Danas (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  20. Schmitz, Rob; Chappell, Bill (3 травня 2023). A student and his father are detained after 9 die in school shooting in Serbia. NPR. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  21. Picheta, Rob; Pennington, Josh; Gigova, Radina; Croffey, Amy (3 травня 2023). Serbia in shock after school shooting leaves eight children and a security guard dead. CNN (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  22. а б У Сербії підліток відкрив стрілянину у школі: загинули вісім учнів та охоронець. Новини України - #Букви. 4 травня 2023. Процитовано 7 травня 2023.
  23. а б UŽIVO Ispred škole na Vračaru: Nastavnici se bore za život, osmoro mrtvih, roditelji i deca plaču [LIVE In front of the school in Vračar: Teachers fighting for their lives, eight dead, parents and children crying]. Telegraf (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  24. Ovo je dečak koji je pucao u školi, ubio 8 drugara, čuvara i teško ranio nastavnicu istorije [This is the boy who was shooting at the school; killed 8 friends, a guard and seriously wounded the history teacher]. Telegraf (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  25. Pašić, Danijela (3 травня 2023). Direktor Tiršove: Devojčica vitalno ugrožena, ima teške povrede mozga [Director of Tiršova: The girl is vitally endangered, has severe brain injury]. N1 (sr-RS) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  26. Ohrabrujuće vesti: Nove informacije iz Kliničkog centra Srbije o povređenima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" [Encouraging news: New information from the Clinical Centre of Serbia about the injured in the Vladislav Ribnikar Elementary School shooting]. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  27. а б VJT: Ocu određeno zadržavanje, dečak nije krivično odgovoran. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  28. Gec, Jovana; Stojanović, Dušan (3 травня 2023). Police: Serbia school shooter had list of students to target. Associated Press (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  29. Da li učeniku koji je osumnjičen da je izazvao tragediju u OŠ "Vladislav Ribnikar" može da bude izrečena vaspitna ili kaznena mera? [Can the student suspected of having caused the Vladislav Ribnikar Elementary School tragedy get a corrective or punitive sanction?]. Danas (sr-RS) . 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  30. Ružić: Nulta tolerancija za prikrivanje nasilja. RTV Studio B (серб.). 26 листопада 2022. Архів оригіналу за 29 січня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  31. Krasić, Daniela Ilić (3 травня 2023). Šta kaže zakon: Koja kazna preti dečaku koji je pucao u školi na Vračaru. N1 (sr-RS) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  32. Стрілянина у школі Белграда: підлітка, який вбив 8 людей, не притягнуть до відповідальності. Українська правда (укр.). Процитовано 7 травня 2023.
  33. а б Picheta, Rob (3 травня 2023). A school shooting has rocked Serbia. Here's what we know. CNN (англ.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  34. Eight children, security guard killed in Serbia school shooting. Al Jazeera (англ.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  35. Стрілянина у школі Белграда: нападник заздалегідь склав список тих, кого хотів вбити. www.eurointegration.com.ua (укр.). Процитовано 7 травня 2023.
  36. Gašić: Uhapšen i otac napadača, dečak vežbao gađanje u streljani. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  37. U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja. Ministry of Internal Affairs (серб.). 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  38. Vučić: Dečak smešten u Kliniku za neuropsihijatriju, Srbija ujedinjena u tuzi. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  39. Predsednik Vučić se obraća javnosti danas popodne. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  40. Predsednik Aleksandar Vučić se obraća javnosti nakon masakra na Vračaru: Konferencija počela minutom ćutanja. 24sedam (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  41. Advokatica: Rezultat toksikološkog nalaza dečaka je negativan. N1 (sr-RS) . 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  42. Advokat oca dečaka ubice Irina Borović: Dečak je na VMA radi toksikološke analize [Killer boy father's attorney Irina Borović: The boy is at the VMA for a drug test]. Radio Television of Vojvodina (серб.). 3 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  43. Uhapšen otac dečaka koji je pucao u školi na Vračaru. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  44. Tužilac: Sutra saslušanje oca dečka koji je pucao. N1 (sr-RS) . 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  45. Predsednik Srbije predložio izmene zakona o oružju nakon pucnjave u školi. Radio Free Europe (серб.). 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  46. Uvode se testovi na drogu u školama: Vlada usvojila 10 Vučićevih mera. N1 (sr-RS) . 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  47. Ružić: Trodnevna žalost u celoj Srbiji zbog tragedije u školi na Vračaru. Insajder (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  48. Prof. dr Danica Grujičić: Institut za mentalno zdravlje pružiće podršku svima posle pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar". Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  49. BLOG: Ministri: Dečak duže vreme pripremao napad, ocu određeno zadržavanje VIDEO. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  50. Vučić otkazao odlazak na krunisanje kralja Čarlsa III. B92 (серб.). 4 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  51. Kralj Čarls pisao Vučiću: Najdublje saučešće srpskom narodu i porodicama žrtava. N1 (sr-RS) . 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  52. Nakon pucnjave, građani u redovima za davanje krvi u Beogradu (FOTO). N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  53. Veliki odziv za davanje krvi: Iz Zavoda apeluju na ljude da nastave da dolaze!. 24sedam (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  54. Popović, Darko (3 травня 2023). Roditelji ispred PU Vračar – žele da saznaju gde su im deca. N1 (sr-RS) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  55. Građani se okupili na Vračaru, prošetali do ministarstva: "Sve treba da stane". N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  56. Čolić, Nina; Radovanović, Vojin (3 травня 2023). Građani zatražili ostavku ministra prosvete na protestu povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar". Danas (sr-RS) . Процитовано 3 травня 2023.
  57. BLOG: Protest i okupljanje u Beogradu, građani u suzama, ostavljaju igračke. N1 (sr-RS) . 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  58. Žerajić, Slobodanka (4 травня 2023). Suze, muk i neverica nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi: Ovako se Srbija oprašta od stradalih. Telegraf (серб.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  59. Stefanović, Jelena (3 травня 2023). Tuga obavila i Novi Sad: Građani pale sveće i donose igračke za žrtve masakra na Vračaru. Telegraf (серб.). Процитовано 3 травня 2023.
  60. Dvoje ranjenih u kritičnom stanju, širom Srbije i regiona počast stradalima u školi "Vladislav Ribnikar". Radio Television of Serbia (серб.). 4 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  61. Після стрілянини у школі в Сербії призупинили видачу дозволів на зброю. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Всі онлайн новини дня в Україні за сьогодні - найсвіжіші, останні, головні. (укр.). Процитовано 7 травня 2023.
  62. Đorđević, Katarina (3 травня 2023). UNICEF: sva deca moraju da budu sigurna i bezbedna u školi. Politika (sr-RS) . Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  63. Patrijarh: Katastrofa u školi kakva se u našem narodu nikad nije dogodila. Politika. 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  64. Proglašen dan žalosti u BiH povodom stravične tragedije u Beogradu (босн.). Klix.ba. 4 травня 2023. Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  65. Nedelja Dan žalosti u Crnoj Gori zbog tragičnih događaja u Srbiji. N1 (sr-RS) . 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  66. Ružić: Poguban uticaj zapadnih vrednosti. Nedeljnik (серб.). 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  67. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: Sutra obustava rada u svim školama. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  68. Opozicija i sindikat traže smenu ministra Ružića, Dačić: "Ostavka relativno pitanje". Euronews (серб.). 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  69. Inicijativa mladih traži ostavku ministra Ružića zbog 'političke instrumentalizacije tragedije'. Novinska agencija Beta (серб.). 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  70. Sindikat radnika u prosveti Srbije u petak stupa u štrajk. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  71. Sindikati prosvetara traže reakciju državnih organa. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  72. Bivši ministar protiv smene Ružića, ali kaže – dobro bi bilo da ponudi ostavku. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  73. Šarčević: Ovo je, pre svega, nebriga roditelja. N1 (sr-RS) . 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  74. Političari se oglasili o užasnom zločinu u školi u na Vračaru. NOVA portal (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  75. Šapić uputio saučešće porodicama nastradale dece i radniku obezbeđenja: Grad će nastojati da pruži svaku vrstu pomoći. Blic (серб.). 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  76. Aleksandar Šapić uputio saučešće porodicama nastradalih u OŠ Vladislav Ribnikar. Danas (sr-RS) . 3 травня 2023. Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 3 травня 2023.
  77. Poseban dres Partizana u čast žrtava tragedije na Vračaru. B92 (серб.). 4 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  78. Milošević, Đorđe (4 травня 2023). Žarko Laušević posvetio pesmu ubijenoj deci. Telegraf (серб.). Процитовано 5 травня 2023.
  79. Dončić plaća troškove sahrane ubijenih u masakru. B92 (серб.). 4 травня 2023. Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.
  80. Grad Beograd organizuje i pokriva troškove sahrana žrtava iz "Ribnikara". N1 (sr-RS) . 5 травня 2023. Процитовано 5 травня 2023.