Матвієнко Андрій Віталійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матвієнко Андрій Віталійович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 7 листопада 1985(1985-11-07)
Арбузинка
Смерть 7 серпня 2014(2014-08-07) (28 років)
Донецька область, Україна
(помер від поранень)
Поховання Кропивницький
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Прикордонна служба
Рід військ  Прикордонні війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Андрі́й Віта́лійович Матвіє́нко (7 листопада 1985 — 7 серпня 2014) — український прикордонник, молодший сержант, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в смт Арбузинка Миколаївської області. Дитячі роки провів у селі Кузнецове Доманівського району, де закінчив школу.

2007 року закінчив Кіровоградський інститут регіонального управління і економіки (КІРУЕ), влаштувався на роботу до одного з відділень Приватбанку у Кропивницькому, згодом відслужив в армії.

На війну вирушив добровольцем. Молодший інспектор прикордонної служби-дозиметрист відділу прикордонної служби «Іловайськ».

Важкопоранений 7 серпня 2014-го — автомобіль УАЗ, у якому знаходився Матвієнко, наїхав на радіокерований фугас поблизу пункту пропуску «Успенка».

11 2014 року серпня в Кропивницькому відбулося останнє прощання з Матвієнком. Похований на Алеї Слави Ровенського кладовища в Кропивницькому.

Без Андрія лишились дружина Ірина та донька Олександра, 2011 р.н.[1]

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • 21 серпня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • Нагороджений відзнакою Кіровоградської області «За мужність і відвагу» (посмертно).
  • Рішенням виконкому Кіровоградської обласної ради від 26.08.2014 року нагороджений відзнакою «За заслуги» ІІ ступеня (посмертно).
  • 23 лютого 2016 року Кіровоградська міська рада своїм рішенням перейменувала вулицю Башкірська на вулицю Андрія Матвієнка.
  • 29 грудня 2016 в Києві за підтримки благодійних фондів та участі громадських активістів й волонтерів презентовано колекційну марку, створену на честь воїнів, які загинули в боях на сході України. На ній зображені Ігор Брановицький, Ігор Гольченко, Микола Колосовський, Євген Лоскот, Андрій Матвієнко, Сергій Свищ, Олег Сидор, Сергій Табала, Георгій Тороповський.
  • 27 лютого 2016 року на фасаді Кіровоградського інституту комерції відкрито пам'ятну дошку Андрію Матвієнку.
  • вшановується 7 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування захисників України, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії на Сході України.[2]
  • в серпні 2015 року на будинку, де проживав Андрій, відкрито та освячено меморіальну дошку його честі.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Саша Матвієнко: "Я не хочу тата-героя". Інтернет-обзор «Главное». 2 червня 2017. Архів оригіналу за 07 жовтня 2017. Процитовано 19 травня 2019.
  2. В Міноборони вшанували загиблих українських захисників. Дзвін Пам'яті пролунав 25 разів…
  3. Герої не вмирають: у Кіровограді відкрили дошку на честь загиблого в АТО Андрія Матвієнка

Джерела[ред. | ред. код]