Математична асоціація Америки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Математична асоціація Америки
Основні дані
Засновано 1915
Абревіатура MAA
Сфера математика
Країна  США
Тип наукове товариство[d]
видавець відкритого доступуd[1] і наукове товариство
Друкований орган American Mathematical Monthly, Mathematics Magazined і The College Mathematics Journald
Вебсторінка maa.org

CMNS: Математична асоціація Америки у Вікісховищі

Математична асоціація Америки (англ. The Mathematical Association of America, MAA) — це професійне товариство, яке спрямоване на математику, доступну на рівні бакалаврату. Серед учасників — викладачі університетів, коледжів та середніх шкіл; аспіранти та студенти; чисті та прикладні математики; інформатики; статистики; та багато інших в наукових колах, уряді, бізнесі та промисловості.

MAA була заснована в 1915 році, головний офіс якої знаходиться в районі Дапон-Сірк у Вашингтоні, округ Колумбія. Організація видає математичні журнали та книги, в тому числі Американський математичний щомісячник (American Mathematical Monthly) (заснований у 1894 р. Бенджаміном Фінкелем), найбільш читаний журнал математики у світі за даними JSTOR.

Зустрічі[ред. | ред. код]

MAA спонсорує щорічний літній фестиваль MathFest, а також співспонсорує разом з Американським математичним товариством Спільну математичну зустріч (Joint Mathematics Meeting), що проводиться на початку січня кожного року. Іноді до цих зустрічей приєднується також Товариство промислової та прикладної математики. Двадцять дев'ять регіональних секцій MAA також проводять регулярні засідання.

Публікації[ред. | ред. код]

Асоціація видає кілька журналів у партнерстві з міжнародним книжковим видавництвом Taylor & Francis:[2]

MAA FOCUS — це бюлетень членів асоціації, який публікує новини та короткі статті, що можуть бути цікавими членам асоціації.

Асоціація має також Інтернет-ресурс «Цифрова бібліотека математичних наук» (Mathematical Sciences Digital Library) (Math DL). Цей ресурс запущений в 2001 році за допомогою Інтернет-журналу Онлайн-математика та її застосування (Online Mathematics and its Applications) (JOMA) та має також набір інструментів для аудиторій Digital Resources Class Resources.

В 2004 р. вийшов виключно історичний журнал «Конвергенція», а в 2005 р. з допомоги «MAA Reviews» також онлайн-сервіс огляду книг.[3]

Змагання[ред. | ред. код]

MAA спонсорує численні конкурси для студентів, включаючи конкурс Вільяма Лоуелла Патнама для студентів магістрів, онлайн-серію конкурсів та Американські математичні змагання (American Mathematics Competitions) (AMC) для учнів середніх шкіл. Ця серія змагань включає:

  • «AMC 8» — для учнів у віці нижче 14,5 років  — 25 питань із множинним вибором за 40 хвилин
  • «AMC 10 / AMC 12» — для учнів у віці нижче 17,5 та 19,5 років відповідно  — 25 питань із множинним вибором за 75 хвилин
  • «AIME» — екзамен для топ 5 % учнів з AMC 12  — 15 коротких запитань за 3 години
  • «USAMO / USAJMO» — олімпіади для учнів США — 6 запитань, 2 дні, 9 годин, доказова олімпіада

За допомогою цієї програми визначаються найталановитіші учні, які запрошуються взяти участь у Програмі математичної олімпіади (Mathematical Olympiad Program) — літній математичній програмі підготовки 6 найталановитіших членів команди США для підготовки до Міжнародної математичної олімпіади.

Організаційна структура[ред. | ред. код]

MAA складається з наступних двадцяти дев'яти регіональних підрозділів

Allegheny Mountain, EPADEL, Флорида, Іллінойс, штат Індіана, Intermountain, Айова, Канзас, Кентуккі, Луїзіана / Міссісіпі, MD-DC-VA, метро Нью-Йорк, Мічиган, Міссурі, Небраска — SE SD, Нью-Джерсі, Північна Центральна, Північно-Східна, Північна Каліфорнія — NV-HI, Огайо, Оклахома-Арканзас, Тихоокеанський північний захід, Скеляста гора, Морський шлях, Південний Схід, Південна Каліфорнія — NV, Південно-Західна, Техас, Вісконсин

Групи особливих інтересів[ред. | ред. код]

Існує сімнадцять груп спеціальних інтересів Математичної асоціації Америки (Special Interest Groups of the Mathematical Association of America() SIGMAA). Ці SIGMAA були створені для просування місії MAA шляхом підтримки груп зі спільними математичними інтересами, та для сприяння взаємодії між такими групами та більшим математичним співтовариством.[4]

  • Mathematics and the Arts
  • Business, Industry, Government
  • Mathematical and Computational Biology
  • Environmental Mathematics
  • History of Mathematics
  • Inquiry-Based Learning
  • Math Circles for Students and Teachers
  • Mathematical Knowledge for Teaching
  • Philosophy of Mathematics
  • Quantitative Literacy
  • Recreational Mathematics[5]
  • Research in Undergraduate Mathematics Education
  • Mathematics and Sports[5]
  • Statistics Education
  • Teaching Advanced High School Mathematics
  • Undergraduate Research
  • Mathematics Instruction Using the WEB

Нагороди та призи[ред. | ред. код]

MAA розподіляє безліч призів, включаючи премію Шовене[6] та премію Карла Б. Аллендерерфера,[7] премію Тревора Еванса,[8] премію Лестера Р. Форда, премію Джорджа Полі,[9] премію Мертен М. Хассе,[10] премію Генрі Л. Вільха,[11] Книжкову премію Ейлера та премію Беккенбаха.

Членство[ред. | ред. код]

MAA є одним із чотирьох учасників у Спільній політичній раді з питань математики (Joint Policy Board for Mathematics) (JPBM) і бере участь у Раді математичних вчених (Conference Board of the Mathematical Sciences) (CBMS), яка є «парасольковою» організація з шістнадцяти професійних товариств.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Асоціація розпочала свою діяльгість у 1894 році, коли Бенджамін Фінкель заснував «Американський математичний щомісячник», який писав: "Більшість наших існуючих журналів займаються майже виключно предметами, недоступними для пересічного студента чи вчителя математики або, принаймні, темами, з якими вони знайомі, і мало, якщо взагалі, місця приділяється вирішенню проблем… Редакція не пошкодує зусиль, щоб зробити цей найцікавіший і найпопулярніший журнал найбільш відомим в Америці ".

Інклюзивність[ред. | ред. код]

Штаб-квартира MAA у Вашингтоні, округ Колумбія

MAA протягом тривалого часу дотримується суворої політики інклюзивності та недискримінації.

У попередні роки асоціація була об'єктом поширення тих же самих проблем дискримінації, що були широко розповсюджені в усіх Сполучених Штатах. Один горезвісний інцидент на південно-східній секції на засіданні в Нешвілі в 1951 році був задокументований[12] математиком та активістом рівних прав Лі Лорчем.[13][14] Ось цитата, озвучена на врученні премій MAA 2007 року, де Лорч отримав бурхливі овації:

« Лі Лорх, завідувач кафедри математики в Університеті Фіска, і троє чорношкірих колег Евелін Бойд (нині Гранвіль), Уолтер Браун та Х. М. Холлоуей прийшли на зустріч і були готові відвідати наукові сесії. Однак організатор завершального бенкету відмовився виконати бронювання місць для цих чотирьох математиків. („Листи в науці“, 10 серпня 1951 р., стор. 161—162). Лорч та його колеги звертались до керівних органів AMS (American mathematical society) та MAA з проханням пошуку підзаконних актів проти дискримінації. Підзаконні акти не змінювались, але недискримінаційна політика була встановлена і з того часу неухильно дотримується.»

Першою жінкою-президентом Асоціації була Дороті Льюїс Бернштейн (1979—1980).[15]

Президенти[ред. | ред. код]

Президенти МАА:[16]

Дивитися також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Саттон К., Субер П. Society Open Access Research (SOAR) Catalog — 2007.
  2. Newsroom | Taylor & Francis. Архів оригіналу за 10 січня 2018. Процитовано 10 січня 2018.
  3. Moore, Lang (May–June 2008). New MathDL to Debut This Summer (PDF). MAA Focus. Washington, DC: Mathematical Association of America. 28 (5): 4—5. ISSN 0731-2040. Архів оригіналу (PDF) за 30 жовтня 2008. Процитовано 9 червня 2008.
  4. Special Interest Groups of the MAA [Архівовано 18 липня 2013 у Wayback Machine.] Mathematical Association of America
  5. а б Three New Sigmaas Formed. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 14 січня 2021. [Архівовано 3 серпня 2020 у Wayback Machine.] by Jacqueline Jensen-Vallin, MAA
  6. The Mathematical Association of America's Chauvenet Prize. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 6 квітня 2003. Процитовано 8 березня 2010.
  7. The Mathematical Association of America's Carl B. Allendoerfer Award. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 9 вересня 1999. Процитовано 8 березня 2010.
  8. The Mathematical Association of America's Trevor Evans Awards. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 10 вересня 1999. Процитовано 8 березня 2010.
  9. The Mathematical Association of America's George Pólya Award. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 10 вересня 1999. Процитовано 8 березня 2010.
  10. The Mathematical Association of America's Merten M. Hasse Prize. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 10 вересня 1999. Процитовано 8 березня 2010.
  11. Henry L. Alder Award for Distinguished Teaching by a Beginning College or University Mathematics Faculty Member. The Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 20 серпня 2003. Процитовано 8 березня 2010.
  12. (Lorch, 1994)
  13. (Hamilton, 2007)
  14. (Jackson, 2007)
  15. Moskol, Ann. 1987. «Dorothy Lewis Bernstein» Women of Mathematics. eds. Louise S. Grinstein and Paul J. Campbell. Greenwood Press.
  16. MAA Officers. Mathematical Association of America. Архів оригіналу за 30 вересня 2018. Процитовано 30 вересня 2018.

Список літератури[ред. | ред. код]