Матиця сербська в Республіці Сербській

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матиця сербська в Республіці Сербській
Оригінальна назва серб. Матица српска — Друштво чланова у Републици Српској
Дата заснування 2010
Тип громадянське об'єднання
Голова Младен Шукало
Адреса Республіка Сербська Республіка Сербська, Баня-Лука, вул. Милоша Матича
Офіційний сайт maticasrpska.org.rs

Матиця сербська в Республіці Сербській (серб. Матица српска у Републици Српској), повна назва Матиця сербська — Товариство членів у Республіці Сербській (серб. Матица српска — Друштво чланова у Републици Српској) — некомерційна, наукова та неурядова організація, заснована в липні 2010 року в місті Баня-Лука[1]. Першим головою обрано доктора філософії Младен Шукало, професор філологічного факультету Баня-Лукського університету. Генеральний секретар — Драго Бранкович[sr], голова скупщини Матиці сербської — Сніжана Савич[sr].

Опис[ред. | ред. код]

Товариство засновано з метою збереження духовних і культурних цінностей сербів Боснії і Герцеговини, розвитку літератури, мистецтва і науки сербського народу; розвитку зв'язків з іншими народами (переважно слов'янськими). Товариство займається науково-дослідною, видавничою та архівною діяльністю у сфері культури, а саме організацією і координацією науково-дослідної роботи у сфері суспільних і гуманітарних наук; виданням наукових журналів і створенням проєктів у галузях природничих і суспільних наук, літератури і мови, а також галузях мистецтва. Товариство активно вивчає літературу всіх народів Боснії та Герцеговини, займається енциклопедичною діяльністю в наукових галузях, виданням великих наукових робіт, захистом державних архівів, співпрацею з академіями наук і мистецтв у Боснії і за кордоном, а також приймає пожертви та будь-яку іншу фінансову і матеріальну допомогу.

Центр Матиці сербської в Республіці Сербській — Баня-Лука, район Побрдже, вулиця Милоша Матича.

Проєкти[ред. | ред. код]

На установчих зборах Скупщина Товариства членів Матиці сербської встановила п'ять напрямів науково-дослідної діяльності:

  • Сербська література в ста книгах
  • Населення Республіки Сербської
  • Словник письменників і поетів Республіки Сербської
  • Етномузикологічна діяльність у Республіці Сербській
  • Демографія та демографічний розвиток Республіки Сербської[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Билтен (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 травня 2021. Процитовано 30 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]