Маханід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маханід
дав.-гр. Μαχανίδας
Народився 254 до н. е.
Спарта, Sparta Municipalityd, Laconia Regional Unitd, Пелопоннес, Греція
Помер 207 до н. е.
Діяльність військовослужбовець

Маханід (дав.-гр. Μαχανίδας; бл. 254 до н. е. — 207 до н. е.) — тиран Спарти в 211207 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження достеменно невідомо: за одними відомостями, очолював тарентійських найманців, був особистим охоронцем малолітнього царя Пелопа, що посів трон 212 року до н. е., за іншою версією належав до однієї з панівних династій Спарти.

У 211 році до н. е. внаслідок заколоту захопив владу у Спарті. Він фактично ліквідував ефорат та герусію, сконцентрувавши в себе усю владу. У внутрішній політиці для розширення підтримки конфіскував землі в ефорів, звільнив численних ілотів, частині з яких надав громадянство.

У зовнішній політиці продовжив курс царя Лікурга, спрямований на союз з Етолійським союзом та протистояння Еллінському союзу (Другому Коринфському союзу) на чолі з Македонією. В цій боротьбі Маханід став союзником Римської республіки, противника македонського царя. Маханід виступив на боці Риму в Першій Македонській війні. 209 року до н. е. спартанці вдерлися до Аркадії, потім зайняли Тегею. 208 року до н. е. Маханід захопив Бельмінатиду. 207 року до н. е. вдерся в Арголіду, плануючи захопити Аргос. Втім того ж року ахейський стратег Філопемен у битві біля Мантінеї завдав нищівної поразки спартанцям, а самого Маханіда вбив.

Після цього владу в Спарті перебрав Набіс, що продовжив боротьбу проти Ахейського союзу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kathleen Mary Tyrer Chrimes, Ancient Sparta: A Re-examination of the Evidence, Manchester University Press, 1949.